Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά έναν ορμονικό μηχανισμό στον οργανισμό που προκαλεί την υψηλή πίεση του αίματος, ένα εύρημα που μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε νέες θεραπείες για την πάθηση. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κέμπριτζ (Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών) και Νότιγχαμ, υπό τον καθηγητή Ρόμπιν Κάρελ, στη σχετική παρουσίαση της μελέτης τους στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες "Τέλεγκραφ" και "Γκάρντιαν", αναφέρουν ότι ανακάλυψαν έναν τρόπο με τον οποίο το σώμα ελέγχει την πίεση του αίματος και πώς μερικές φορές αυτός ο μηχανισμός διαταράσσεται.
Η πίεση του αίματος ελέγχεται από ορισμένες ορμόνες (τις αγγειοτενσίνες ή αγγειοπιεσίνες), οι οποίες, όταν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες, αναγκάζουν τα αιμοφόρα αγγεία να συσταλούν, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτόν την πίεση του αίματος. Οι επιστήμονες, που αφιέρωσαν 20 χρόνια στην μελέτη αυτών των ορμονών, κατάφεραν τελικά να ανακαλύψουν το πιο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής τους. Έτσι, πιστεύουν ότι μπορούν πια να εμποδίσουν αυτό τον "διακόπτη" που προκαλεί υπερπαραγωγή των συγκεκριμένων ορμονών και συνεπώς να εξαφανίσουν την αρχική ορμονική αιτία που "πυροδοτεί" την εμφάνιση της υπέρτασης.
Oι ερευνητές δήλωσαν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της προεκλαμψίας, μιας διαταραχής υψηλής πίεσης του αίματος σε ορισμένες εγκύους (2% έως 7% στις συνολικές εγκυμοσύνες), η οποία μπορεί να απειλήσει τις ίδιες και το έμβρυο. Η ανακάλυψη του ορμονικού μηχανισμού της υπέρτασης μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή και της προ-εκλαμψίας στο μέλλον.