Οι Israel Vibration απόψε στο Μύλο
Γιορτάζει, απόψε, 26 Οκτωβρίου, η Θεσσαλονίκη. Πρώτη μέρα της τριήμερης γιορτής της, με αρκετές συναυλίες, για να κεράσουν τους φίλους τους οι Δημήτρηδες! Προτείνουμε Elements στο Μύλο, Ζακ Στεφάνου στο GaiAlive και το θρύλο της ρέγγε, Israel Vibration, επίσης στο Μύλο. Αλλά και το κουτούκι της γειτονιάς, μια χαρά είναι. Μετράει η παρέα. Επίσης, μπορείτε να στήσετε ένα πάρτι στο σπίτι. Αν, πάλι, θέλετε να βγείτε έξω, διαλέξτε:


Μουσική:
* Το συγκρότημα Elements ανεβαίνει απόψε στη σκηνή του Club του Μύλου (Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία).
Οι Elements, ένα σχήμα που καινοτομεί στο μουσικό στερέωμα, έρχεται να σας παρουσιάσει ένα νέο project με Rnb και Funk στοιχεία πλαισιωμένο από live εκτέλεση. Συγκεκριμένα ο Σαράντης Παναγιωτίδης στα φωνητικά, η Νικολίνα Τραυλού στα φωνητικά, ο Αλέξανδρος Ραΐδης στην κιθάρα, ο Δημήτρης Χριστόνης στο μπάσο και ο Αλέξης Μακατσέλος στα ντραμς θα σας ταξιδέψουν σε ρυθμούς και σε ενορχηστρώσεις δικών τους και ξένων επιτυχιών. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00 μ.μ.

* O Ζακ Στεφάνου και το συγκρότημα μΠάντα-Κοάλα επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 10.30 μ.μ. θα δώσουν μια παράσταση στο GaiAlive. Μόλις ανέβει η μπάντα επί σκηνής θα ξεκινήσει η τηλεμεταφορά των τραγουδιστών, αλλά και των υπολοίπων υπηκόων του μακρινού πλανήτη Κοαλα-52».
Στη διάρκεια του διαγαλαξιακού αυτού «ταξιδιού» το συγκρότημα θα παρουσιάσει τραγούδια από όλο το φάσμα της δισκογραφικής πορείας του Ζακ Στεφάνου και άλμπουμ όπως «Ένας όμορφος κόσμος», «Στο διάστημα δραπέτες», αλλά και το νέο με τίτλο «Koalaboration».

* Ο θρύλος της ρέγγε, το διεθνούς φήμης συγκρότημα Israel Vibration, δίνει δύο συναυλίες στην Ελλάδα απόψε στις 10.30 μ.μ. στην Αποθήκη του Μύλου της Θεσσαλονίκης και αύριο την ίδια ώρα στην Ιερά Οδό της Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους Israel Vibration την πρώτη του εμφάνιση θα κάνει ένα καινούργιο σχήμα με τίτλο Los Tre. Τη βραδιά θα ανοίξει όμως ένα από τα πιο αγαπημένα soundsystem της ρέγγε dub σκηνής της Θεσσαλονίκης, οι Selector Rastayouth.


Θέατρο
* «Κενό, Κοινό, Καινό» είναι η παράσταση που παρουσιάζεται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, όλο τον Οκτώβριο, στις 9.15 μ.μ. στο στούντιο Κοιτώνες στο στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά. Τις παραστάσεις επιμελήθηκε με ποιητική διάθεση ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Αχιλλέας Ψαλτόπουλος.

* Το θεατρικό έργο του Αρκά «Εχθροί εξ Αίματος» παρουσιάζεται από την ομάδα «Tarifa» στο θέατρο Vis Motrix. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 12 Δεκεμβρίου .


Εκδηλώσεις:
* Οι αρχές του δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης στις 21:00 θα παραθέσει δεξίωση στις αίθουσες του νέου δημαρχείου, με τη συμμετοχή των εκκλησιαστικών, πολιτικών, στρατιωτικών, πρυτανικών και διπλωματικών αρχών της πόλης.
Στις 11.30 π.μ. μετά τη δοξολογία, θα ανοίξουν οι πόρτες του νέου δημαρχείου για ευχές, με αφορμή τον εορτασμό της πόλης.

* Ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 98ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης μας και του έπους του ΄40, θα πραγματοποιηθεί στις 18.30μ.μ., στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Ύστερα από την εισήγηση του πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου, τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, Δημήτρης Μαρωνίτης με θέμα «Άνθρωποι εν πολέμω».
Η τελετή θα αρχίσει με το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Α.Π.Θ. υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Μπεκιαρίδη, ενώ στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα ακουστεί, από την Ορχήστρα του Πανεπιστημίου και υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Δημόπουλου, το έργο του Αν. Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., Χρήστου Σαμαρά, με τίτλο «Μακεδονική Ραψωδία».


* Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Σήμερα Τρίτη 26 Οκτωβρίου θα γίνουν εργασίες στις οδούς: Δάφνης, Μινωταύρου και Αχελώου Β΄ δημ. διαμέρισμα.
Αύριο Τετάρτη 27 Οκτωβρίου θα ασφαλτοστρωθούν οι οδοί Αθηνάς και Απ. Παύλου Γ΄ δημ. διαμέρισμα.
Την ερχόμενη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου θα ασφαλτοστρωθεί η οδός Κλαυθμώνος Γ΄ δημ. διαμέρισμα.
Οι οδηγοί θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδικές σημάνσεις της υπηρεσίας.

* Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, τηλέφωνο: 2310 –483000) σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.


Εικαστικά:
* Στη Δημοτική Πινακοθήκη φιλοεξνείται η έκθεση ζωγραφικής– κατασκευών «Μηδέν άγαν! Μηδέν φάγαν;» του Παναγιώτη Τανιμανίδη. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» και θα διαρκέσει έως τις 26 Νοεμβρίου.

* Το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Contrast / Αντίθεση» διοργανώνεται πιλοτικά για πρώτη φορά με την πρωτοβουλία της φωτογραφικής ομάδας «Φωτοπόροι» του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού «Μελίνα Μερκούρη» και θα διαρκέσει από την 1 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

* Στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93) η ομαδική έκθεση καλλιτεχνών αποφοίτων της σχολής Καλών Τεχνών της Λίμα με τίτλο Σύγχρονο Πανόραμα των Εικαστικών Τεχνών του Περού. Η έκθεση εντάσσεται στις εκθέσεις του β’ εξαμήνου 2010 της Δημοτικής Πινακοθήκης.

* Η έκθεση γλυπτικής «Ίχνη» του Κωστή Γεωργίου φιλοξενείται στην Casa Bianca. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» και θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Έργα από τη συλλογή των Αντώνη και Αζίας Χατζηιωάννου παρουσιάζουν στο πλαίσιο των Δημητρίων στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας. Η έκθεση με τίτλο «Αποδομώντας τον Καμβά, Επινοώντας την Εικόνα» θα διαρκέσει έως και τις 21 Νοεμβρίου.

* Συνεχίζεται μέχρι τις 30 του μηνός στα Λουτρά Παράδεισος η έκθεση ζωγραφικής των Αννή Ζόμπου-Ασημή και Κωνσταντίνου Ράπτη. Η έκθεση που οργανώνεται από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης εντάσσεται στην προσπάθεια συμμετοχής των μνημείων του παρελθόντος σε σύγχρονα πολιτιστικά δρώμενα και περιλαμβάνει κατασκευές και ζωγραφικά έργα με λάδι σε καμβά.

* Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα φιλοξενείται η έκθεση ντοκουμέντων «Γερμανός Καραβαγγέλης- Ο Μητροπολίτης των Εμπεριστατών». Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2011. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Έκθεση ζωγραφικής μελών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο των «Δημητρίων». Θα διαρκέσει έως τις 28 Νοεμβρίου.

* Έργα των αποφοίτων του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης δημιουργίας (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, video – art, εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο, καλλιτεχνικά δρώμενα – performances, κ.ά.). Η έκθεση φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έως τις 28 Νοεμβρίου. Η έκθεση των αποφοίτων για το ακαδημαϊκό έτος 2009 – 2010, του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ είναι ανοιχτή για το κοινό.

* Στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο «Η άλλη Θεσσαλονίκη». Πρόκειται για ομαδική έκθεση φωτογραφίας, που πραγματοποιήθηκε για το φεστιβάλ Contrast / Αντίθεση, με την επιμέλεια του Βασίλη Γιαγκόπουλου και του Παναγιώτη Λαλίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7 Νοεμβρίου. Η είσοδος είναι ε λ ε ύ θ ε ρ η για το κοινό.

* Έκθεσης που είναι αφιερωμένη στον Γάλλο καλλιτέχνη Henri de Toulouse-Lautrec (θα διαρκέσει μέχρι 30.01.11) πραγματοποιείται στην αίθουσα διαλέξεων Γιοζέφ ΝΕΧΑΜΑ, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (2ος όροφος).

* Στο Γενί Τζαμί φιλοξενείται μέχρι τις 3 Νοεμβρίου η έκθεση γλυπτικής του Κάρολου Καμπελόπουλου. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των «Δημητρίων». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

*«Θοδωρή, φέρε και τους δίσκους σου…» είναι ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εαποτελεί μια διαδρομή στο ελληνικό σινεμά μέσα από τη συλλογή βινυλίου του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου. Μέσα από τα σάουντρακ που έχει συλλέξει ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου «παρελαύνει» ο ελληνικός κινηματογράφος, ενώ τα εξώφυλλα των βινυλίων δίνουν μια εικόνα του design κάθε εποχής.

* Φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους 57) η έκθεση ζωγραφικής της Δήμητρας Τάσσιου με τίτλο “Αλληγορίες και οράματα”. Η έκθεση διοργανώνεται από την αντιδημαρχία Πολιτισμού και τη Δημοτική Πινακοθήκη. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

* Στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου “ΗΛΙΟΣ”, του δήμου Νεάπολης (Λαγκαδά 120 και Δ. Κομνηνού) μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση «Φωτογραφικές ιστορίες» που διοργανώνει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με την επιμέλεια του Θανάση Ράπτη, Βασίλη Καρκατσέλη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

* Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Περδίκη φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Η ζωγράφος παρουσιάζει τη νέα της δουλειά με λαδοπαστέλ σε μαύρες επιφάνειες. Η θεματολογία της αντλείται από το χώρο του ονείρου και του μύθου. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τέλος του μηνός.

* Έκθεση ζωγραφικής της Χρύσας Βέργη με τίτλο “Fragments of a Lake” φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης ATRION. Η γκαλερί γιορτάζει το νέο της χώρο με τα εγκαίνια της καλλιτέχνιδος Χρύσας Βέργη. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.

* Γυναικείες φιγούρες, καθημερινές και απόκοσμες συνάμα φιγουράρουν σε καμβάδες μεγάλων διαστάσεων που αποτύπωσε ο ζωγράφος Τζουλιάνο Καγκλή και φιλοξενούνται στην γκαλερί «Έψιλον» (Αλεξ. Σβώλου 7).

* Στη γκαλερί «Ζήνα Αθανασιάδου» (Π. Π. Γερμανού 5) φιλοξενείται έκθεση του Νίκου Κρυωνίδη.

* Έκθεση χειροτεχνημάτων που διοργανώνουν η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η δημοτική πινακοθήκη με τη συνεργασία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου). Η έκθεση είναι μια πρόγευση και μια εισαγωγή στο έργο και στη συλλογή του Μουσείου «Κεντώντας τη Μνήμη». Παράλληλα με αυτήν την έκθεση, η πλήρης συλλογή θα εκτίθεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών (Βασ. Όλγας 107).

* Μια μυστική κρατική τοποθεσία του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας εικονίζεται στην έκθεση φωτογραφίας του David Moore που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα μέρος που δεν έχει φωτογραφηθεί ξανά.

* Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την συνεργασία του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Μετροπόλ του Σεντ Ετιέν της Γαλλίας και του Παλάτσο Ντουκάλε της Γένοβας, διοργανώνουν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης η οποία φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Ανεύρετοι νήσοι» ο τίτλος της και θα λειτουργεί ως τις 28 Νοεμβρίου.

* Στον εκθεσιακό χώρο Δίπολο (Δημ. Γούναρη 53) μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση χαρακτικής στο ξύλο του Δημήτρη Τσιρογιάννη.

* Έκθεση ζωγραφικής του καθηγητή Γιώργου Μήλιου με τίτλο «Εικόνες της ζωής σε μοντέρνα γραφή» φιλοξενείται στην γκαλερί alma. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Για τον Γιώργο Μήλιο θα μιλήσουν ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Χρίστου, η λέκτορας του ιδίου τμήματος Ράνια Σταθοπούλου και ο ιστορικός τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος.

* Στην γκαλερί Ρωμανού 9 (Λευκός Πύργος) παρουσιάζεται η αναδρομική έκθεση της Καίτης Κεχαγιά-Θεοδώρου. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 6 Νομεβρίου.

* «Η Αφρική μέσα από το φακό της Ελένης Γκίνου» ονομάζεται η έκθεση που φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας (πλατεία Ιπποδρομίου). Παρουσιάζεται στο χώρο έως τις 28 Οκτωβρίου.

* Στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Αριστοτέλους 7) φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής της Έφης Βάγκνερ «Θάλασσες του έρωτα ουτοπικές», εμπνευσμένη από την ομόνυμη ιστορία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.