Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει το δυστύχημα σε εργοστάσιο αλουμινίου, στη Δυτική Ουγγαρία, που προκάλεσε διαρροή τοξικών λυμάτων. Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν πεθάνει, περίπου 120 τραυματίσθηκαν, ενώ επτά αγνοούνται. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν τρεις επαρχίες, ενώ απειλείται περιοχή 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Από τη διαρροή κόκκινης λάσπης στη δεξαμενή του εργοστασίου αλουμινίου έχουν προσβληθεί εκτός του Κολοντάρ, όπου το ύψος της λάσπης έχει φτάσει σε μερικά σημεία μέχρι και τα δύο μέτρα, τα γειτονικά χωριά Ζομλοβασάρχελι και Ντέβετσερ, στο οποίο περισσότερα από 400 σπίτια έχουν πλημμυρίσει.
Από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου αλουμινίου ΜΑΛ φέρεται να έχουν διαρρεύσει ένα εκατ. κυβικά μέτρα των τοξικών λυμάτων, τα οποία έσπασαν αρχικά ένα φράγμα και αναμίχθηκαν με νερά από τις πλημμύρες που πλήττουν από ημέρες την περιοχή, για να συνεχίσουν στον ποταμό Μάρσαλ, ενώ υπάρχει κίνδυνος να ρυπάνει τους μεγάλους ποταμούς Ράμπα και Δούναβη.
Σύμφωνα με ουγγρικά Μέσα Ενημέρωσης, πρόκειται για το μεγαλύτερο χημικό δυστύχημα στην Ουγγαρία και για μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές με ανθρώπινα θύματα, στην ιστορία της χώρας.
Η κόκκινη λάσπη είναι κατάλοιπο από την παραγωγή του αλουμινίου και προκαλεί εξαιρετικά επικίνδυνα εγκαύματα σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων οικολογικών οργανώσεων στη Βιέννη, τα λύματα περιέχουν επίσης ραδιενεργά στοιχεία που καθιστούν εξαιρετικά μεγάλη την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έδωσε εντολή για την αναστολή της παραγωγής στην εταιρεία MAL Zrt. Ο ούγγρος υπουργός Περιβάλλοντας Ζόλταν Ίλες δήλωσε στο MTI ότι έδωσε εντολή στην εταιρεία να επισκευάσει τη δεξαμενή της που παρουσίασε τη διαρροή.
"Ευτυχώς, τα αποθέματα πόσιμου ύδατος, τα οποία βρίσκονται πολύ πιο βαθιά, δεν επηρεάστηκαν", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ.
Οι ζημίες υπολογίζονται μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις.
Ελικόπτερα προσπαθούν με τη ρίψη τόνων γύψου να προκαλέσουν χημική αντίδραση και εξουδετέρωση των τοξικών λυμάτων, ενώ στην αντιμετώπιση της καταστροφής στην περιοχή που απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα από τη Βιέννη συμμετέχουν και συνεργάτες αυστριακής εταιρείας οικοδομικών υλικών που διατηρεί στην περιοχή εργοστάσιο παραγωγής τούβλων.