Για «Βατογκέιτ του ΠΑΣΟΚ» και «πολιτική σκευωρία ενόψει των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» έκαναν λόγο οι βουλευτές της ΝΔ, κ.κ. Τασούλας, Βόζενμπεργκ, Δένδιας και Στυλιανίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. Κατά τον τομεάρχη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος, Νίκο Δένδια, «η Προανακριτική Επιτροπή, δεν μπορεί να εκδώσει πόρισμα, αφού δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση της ζημίας, δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος της Μονής, δεν έχει τελεσιδικήσει η δικαστική διαμάχη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής της λίμνης Βισθωνίδας, δεν έχει ελεγχθεί η ροή μαύρου πολιτικού χρήματος, δεν έχει εκτιμηθεί η κατάθεση του αστυνομικού που ανέφερε πιέσεις να συναντηθεί η κατηγορούμενη Σταματίνα Μαντέλη με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην Προανακριτική, δεν έχουν ερευνηθεί οι δοσοληψίες της εταιρείας TORCASO που φέρεται να είχε διαχειριστή συγγενικό πρόσωπο του κου Τσοχατζόπουλου και εμφανίζεται και στην υπόθεση Ζήμενς, δεν έχουν εκτιμηθεί τα στοιχεία του κου Κοντού, ότι διαχρονικά έχουν παραχωρηθεί εκτάσεις αξίας 900 εκ. ευρώ σε διάφορα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».

Ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, επεσήμανε πως «η ΝΔ εκφράζεται όπως εκφράζεται, επειδή πρόκειται περί μιας άθλιας σκευωρίας, ιδίως σε μια περίοδο που χρειάζεται ήρεμο πολιτικό κλίμα»

Σε ερώτηση, εάν εξακολουθεί η ΝΔ να αναγνωρίζει «πολιτικές ευθύνες» των υπουργών της (όπως στο πόρισμα της πρώτης Εξεταστικής Επιτροπής), ο κ. Δένδιας απάντησε πως «οι Εξεταστικές Επιτροπές προβλέπονται ως εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Εισήλθε η κρίση του ελληνικού λαού, οπότε δεν έχει νόημα να απαντήσουμε».

Ερωτηθείς σχετικά με τις απειλές των πρώην υπουργών της ΝΔ, πως θα στραφούν δικαστικώς ενάντια στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ο Κ. Τασούλας απάντησε πως «δεν υπάρχει καθοδήγηση της ΝΔ για τις επιλογές των πρώην υπουργών», παρατηρώντας πάντως, ότι «η Δικαιοσύνη δεν υπάρχει μονάχα για τους καταγγελλόμενους, αλλά και για τους συκοφαντούντες».

Τέλος, σε ερώτηση εάν η Νέα Δημοκρατία πρόκειται ως κυβέρνηση, να προχωρήσει και σε άλλες ανταλλαγές ακινήτων με Μονές, εφόσον κρίνει ως επιτυχημένη την ακολουθηθείσα διαδικασία των ανταλλαγών, ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης σημείωσε «το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να μελετηθεί. Μέσα στο πρόγραμμά μας θα πρέπει να εφαρμόσουμε νέες μεθόδους, περισσότερο ανταποδοτικές για το δημόσιο συμφέρον».

Σε κάθε περίπτωση, ο Κ. Τασούλας διευκρίνισε πως «η κουλτούρα απόδοσης δημόσιας περιουσίας για κοινωφελείς σκοπούς (όπως η πρόσφατη παραχώρηση έκτασης του Στρατού για την δημιουργία ογκολογικού νοσοκομείου), δεν πρόκειται να θιγεί».