Τρεις ενδιαφέρουσες συναυλίες δίνονται, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη: Του Δ. Νικολούδη στο ΑΠΘ, του Δ. Μεζέ στο Μύλο και της πιανίστριας Ρι Γιουν Σου, με δωρεάν είσοδο, στο φουαγιέ του νέου δημαρχείου της Θεσσαλονίκης. Αν, πάλι, δεν σας ενδιαφέρουν οι συναυλίες, διαλέξτε:

Μουσική:
* Στις 9 μ.μ., συναυλία με τραγούδια του Ντίνου Χριστιανόπουλου και ερμηνευτή τον Δημήτρη Νικολούδη, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των Δημητρίων. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο ίδιος ο ποιητής.

* Στις 9 μ.μ., ρεσιτάλ πιάνου της Rhee Yoon Soo, με δωρεάν είσοδο, στο φουαγιέ του νέου δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης.

* Στις 9.30 μ.μ., ο Δημήτρης Μεζές τραγουδά στο Club του Μύλου. Μαζί του η Μαρία Αρνή κι ο ουτίστας Ζιάμπ Ραγιάμπ. Τιμή εισόδου 10 ευρώ (δεν περιλαμβάνεται ποτό).


Εκδηλώσεις:
* «Λαμπερό» ραντεβού με επαγγελματίες του κλάδου της αργυροχρυσοχοϊας από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνει στη Θεσσαλονίκη από σήμερα ως τις 11 Οκτωβρίου η «Γεννημένη Πολύτιμη», όπως τιτλοφορείται η 25η KOSMIMA.

* Το Ωδείο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει τμήμα παιδικής όπερας με στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους ως ανθρώπινες υπάρξεις. Μπορούν να συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια από 7 έως 18 ετών. Πληροφορίες 2310-422885 begin_of_the_skype_highlighting 2310-422885 end_of_the_skype_highlighting, 2310-422742.

* Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, τηλέφωνο: 2310 –483000) σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.


Εικαστικά:
* Στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο «Η άλλη Θεσσαλονίκη». Πρόκειται για ομαδική έκθεση φωτογραφίας, που πραγματοποιήθηκε για το φεστιβάλ Contrast / Αντίθεση, με την επιμέλεια του Βασίλη Γιαγκόπουλου και του Παναγιώτη Λαλίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7 Νοεμβρίου. Η είσοδος είναι ε λ ε ύ θ ε ρ η για το κοινό.

* Έκθεσης που είναι αφιερωμένη στον Γάλλο καλλιτέχνη Henri de Toulouse-Lautrec (θα διαρκέσει μέχρι 30.01.11) πραγματοποιείται στην αίθουσα διαλέξεων Γιοζέφ ΝΕΧΑΜΑ, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (2ος όροφος).

* Φιλοξενείται στα Λουτρά Παράδεισος έκθεση ζωγραφικής των Αννή Ζόμπου-Ασημή και Κωνσταντίνου Ράπτη. Η έκθεση που οργανώνεται από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης εντάσσεται στην προσπάθεια συμμετοχής των μνημείων του παρελθόντος σε σύγχρονα πολιτιστικά δρώμενα και περιλαμβάνει κατασκευές και ζωγραφικά έργα με λάδι σε καμβά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο στις 19.00 και στις 20.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί performance από τους S.A.P., Χαρίκλεια Βουτσά.

* Η έκθεση «Εκκλησιαστικοί χειροποίητοι σταυροί της Αιθιοπίας» με έργα από τη συλλογή του Χρήστου Γιαννουλάκη παρουσιάζεται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η παρουσίαση περιλαμβάνει 240 αυθεντικούς και σπάνιους σταυρούς από την Αιθιοπία.

* Στο Γενί Τζαμί φιλοξενείται μέχρι τις 3 Νοεμβρίου η έκθεση γλυπτικής του Κάρολου Καμπελόπουλου. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των «Δημητρίων». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93) φιλοξενείται η έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας του Δήμου Φλέσσα με τίτλο «Χώρος, άνθρωπος, εργαλείο». Η έκθεση εντάσσεται στις εκθέσεις του β’ εξαμήνου 2010 της Δημοτικής Πινακοθήκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

* «Μυθοβραχίες» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Αλέξανδρου Βρεττάκου που παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11). Η έκθεση εντάσσεται στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Contrast / Αντίθεση».

*«Θοδωρή, φέρε και τους δίσκους σου…» είναι ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εαποτελεί μια διαδρομή στο ελληνικό σινεμά μέσα από τη συλλογή βινυλίου του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου. Μέσα από τα σάουντρακ που έχει συλλέξει ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου «παρελαύνει» ο ελληνικός κινηματογράφος, ενώ τα εξώφυλλα των βινυλίων δίνουν μια εικόνα του design κάθε εποχής.

* Η φωτογραφική ομάδα «Φωτοπόροι» διευρύνει το φεστιβάλ και αγκαλιάζει φωτογραφικές ομάδες και μεμονωμένους φωτογράφους, προσφέροντας στη Θεσσαλονίκη ένα σύγχρονο και πλήρες φεστιβάλ φωτογραφίας το «Contrast /Αντίθεση», στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βασιλίσσης Όλγας 108).

* Φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους 57) η έκθεση ζωγραφικής της Δήμητρας Τάσσιου με τίτλο “Αλληγορίες και οράματα”. Η έκθεση διοργανώνεται από την αντιδημαρχία Πολιτισμού και τη Δημοτική Πινακοθήκη. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

* Στη Δημοτική Πινακοθήκη(Βασ. Όλγας με 25ης Μαρτίου) φιλοξενείται η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Λουκά Βενετούλια, για τον Κρητικό ρεαλισμό. Η έκθεση αποτελεί ένα αφιέρωμα στον καλλιτέχνη και το έργο του, που φέτος συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από τη γέννησή του κι εντάσσεται στο πλαίσιο των Δημητρίων. Θα λειτουργεί ως τις 22 Οκτωβρίου.

* Έκθεση έργων του Παναγιώτη Τέτση, από τη συλλογή του Στέφανου Ζαχαριάδη, λάδια, ακουαρέλες και παστέλ που απεικονίζουν την Αθήνα, την Ύδρα, τη Σίφνο, τις ελληνικές θάλασσες, πρόσωπα, εσωτερικά και νεκρές φύσεις, παρουσιάζονται ως τις 15 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού στην Αλάνα της Τούμπας, στο πλαίσιο των Δημητρίων.

* Έκθεση ζωγραφικής της Χρύσας Βέργη με τίτλο “Fragments of a Lake” φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης ATRION. Η γκαλερί γιορτάζει το νέο της χώρο με τα εγκαίνια της καλλιτέχνιδος Χρύσας Βέργη. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.

* Γυναικείες φιγούρες, καθημερινές και απόκοσμες συνάμα φιγουράρουν σε καμβάδες μεγάλων διαστάσεων που αποτύπωσε ο ζωγράφος Τζουλιάνο Καγκλή και φιλοξενούνται στην γκαλερί «Έψιλον» (Αλεξ. Σβώλου 7).

* Στη γκαλερί «Ζήνα Αθανασιάδου» (Π. Π. Γερμανού 5) φιλοξενείται έκθεση του Νίκου Κρυωνίδη.

* Το αρχείο του Γιάννη Μοράλη με τις αρχιτεκτονικές του συνθέσεις περιλαμβάνει έργα γνωστά στο ευρύ κοινό και άλλα που δεν πραγματοποιήθηκαν. Τα φετινά Δημήτρια δίνουν την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν το αρχείο του Γιάννη Μόραλη καθώς παρουσιάζεται για πρώτη φορά ως σύνολο στην Κάζα Μπιάνκα (Βασιλίσσης Όλγας 180). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου.

* Έκθεση χειροτεχνημάτων που διοργανώνουν η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η δημοτική πινακοθήκη με τη συνεργασία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου). Η έκθεση είναι μια πρόγευση και μια εισαγωγή στο έργο και στη συλλογή του Μουσείου «Κεντώντας τη Μνήμη». Παράλληλα με αυτήν την έκθεση, η πλήρης συλλογή θα εκτίθεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών (Βασ. Όλγας 107).

* Μια μυστική κρατική τοποθεσία του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας εικονίζεται στην έκθεση φωτογραφίας του David Moore που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα μέρος που δεν έχει φωτογραφηθεί ξανά.

* Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την συνεργασία του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Μετροπόλ του Σεντ Ετιέν της Γαλλίας και του Παλάτσο Ντουκάλε της Γένοβας, διοργανώνουν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης η οποία φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Ανεύρετοι νήσοι» ο τίτλος της και θα λειτουργεί ως τις 28 Νοεμβρίου.

* Στον εκθεσιακό χώρο Δίπολο (Δημ. Γούναρη 53) μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση χαρακτικής στο ξύλο του Δημήτρη Τσιρογιάννη.

* Έκθεση ζωγραφικής του καθηγητή Γιώργου Μήλιου με τίτλο «Εικόνες της ζωής σε μοντέρνα γραφή» φιλοξενείται στην γκαλερί alma. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Για τον Γιώργο Μήλιο θα μιλήσουν ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Χρίστου, η λέκτορας του ιδίου τμήματος Ράνια Σταθοπούλου και ο ιστορικός τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος.

* Το Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης (Καραϊσκάκη 9 Συκιές) αρχίζει δυναμικά τη νέα σαιζόν με δύο σημαντικές εκθέσεις, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της διοργάνωσης “PhotoBiennale 2010 / 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση” του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Στην αίθουσα τέχνης στο δημαρχείο Νεάπολης φιλοξενείται η έκθεση «Τόποι: άγονοι. Δύο Φιλανδοί φωτογράφοι». Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.