Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΔΑ*

Η προσέλκυση των ξένων επενδύσεων απαιτεί ειδικές γνώσεις και ταλέντο. Υπάρχει κόσμος που εκπαιδεύεται ειδικά στο θέμα αυτό. Οι Άραβες επενδυτές δεν είναι ίδιοι με τους Κινέζους, ενώ από την άλλη οι δεύτεροι δεν έχουν το παραμικρό κοινό με τους Γερμανούς.
. Η αποτυχία μιας ξένης επένδυσης μπορεί να οφείλεται στο ταμπεραμέντο των επενδυτών, μπορεί όμως και όχι, καθώς συχνά το νομικό πλαίσιο του κράτους ευθύνεται για τις όποιες ανεπιθύμητες εξελίξεις στο υπό εξέταση θέμα.
Όταν θεσμικά όργανα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων υποκαθίστανται στην ουσία από ένα άτομο, τότε η αποτυχία μιας προαναγγελθείσας μεγάλης ξένης επένδυσης μπορεί να οφείλεται επίσης στους άγνωστους όρους της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο εν λόγω άτομο και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ο προσωποκεντρικός λοιπόν χαρακτήρας του συστήματος (το λεγόμενο one man show) μπορεί να ερμηνεύσει εξ' ίσου ικανοποιητικά την όποια δυσμενή εξέλιξη με σκοπό την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης.
Μια ερμηνεία –όχι η μοναδική αλλά η κυρίαρχη ίσως– της αποτυχίας της επένδυσης του Κατάρ στην Ελλάδα δίνεται σε μυθιστόρημα μου που έχει προταθεί για έκδοση και το οποίο αναφέρεται σε ένα Γενικό Γραμματέα ενός εικονικού Υπουργείου που άρχισε την καριέρα του στην Επιτροπή στις Βρυξέλλες και βρέθηκε σε μια νύκτα στην Αθήνα, έχοντας ως κύρια ενασχόληση τη διοίκηση των κρατικών προμηθειών και όχι μόνο!

* Ο Δ. Μάρδας είναι Αν. Καθηγητής Διευθυντής Τομέα Γενικής Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής (ΓΟΘΠ), στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ