Τροφή για σκέψη μας δίνει ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, με το άρθρο του στην εφημερίδα "Καθημερινή", σήμερα. Αναφερόμενος στα χαράτσια που πληρώνει μια επιχείρηση στη χώρα μας, κάνει λόγο και για την αναγκαστική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες, επισημαίνοντας πως υπάρχουν φύλλα που ζουν μόνον από αυτό και για αυτό:
"Ενα άλλο χαράτσι εκατομμυρίων ευρώ για το οποίο δεν θα ακούσουμε ποτέ είναι η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών στις εφημερίδες. Αυτό πριν από μερικές δεκαετίες είχε νόημα διότι οι μέτοχοι -ειδικά όταν είναι πολλοί, όπως στις Ανώνυμες Εταιρείες- χρειάζονταν ενημέρωση και οι εφημερίδες ήταν το μοναδικό μέσο ευρύτερης πληροφόρησης. Σήμερα, κανείς μέτοχος δεν ψάχνει τις εκατοντάδες εφημερίδες που κυκλοφορούν για να βρει τον ισολογισμό της εταιρείας, στην οποία μετέχει. Παρ’ όλα αυτά, χιλιάδες Α.Ε. και ΕΠΕ υποχρεούνται από τον νόμο να δημοσιεύουν ισολογισμούς σε απίθανα έντυπα μόνο και μόνο για να είναι τυπικώς εντάξει τα βιβλία τους.
Αυτή η υποχρέωση με τη σειρά της έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη βιομηχανία εφημερίδων που δεν έχουν λόγο ύπαρξης και απλώς φουσκώνουν την περίοδο των ισολογισμών. Εκατομμύρια ξοδεύονται χωρίς λόγο και πέραν αυτού η πρακτική συσκοτίζει τους μετόχους αντί να τους διαφωτίζει. Ποιος για παράδειγμα θα ψάξει να δει τον ισολογισμό της εταιρείας του στα «Νέα της Ανω Αγουλινίτσας», ή στη «Φωνή της Κάτω Αγουλινίτσας»; Η πληθώρα των εντύπων που αποκλειστικό στόχο έχουν τη δημοσίευση ισολογισμών γίνεται όχημα αδιαφάνειας των πρακτικών εκείνων που τους δημοσιεύουν. Το φαύλο αυτό καθεστώς πρέπει να τελειώνει. Η δημοσίευση των ισολογισμών πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά και συνεπώς χωρίς κόστος από το Εθνικό Τυπογραφείο και αν κάποιες επιχειρήσεις θέλουν να περηφανευτούν για τα καλά τους αποτελέσματα μπορούν να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς των δίκην διαφήμισης. Διότι τα εκατομμύρια που ξοδεύουν οι επιχειρήσεις για την υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών, ο καταναλωτής τελικά τα πληρώνει
", λέει χαρακτηριστικά.