Σαν σήμερα πέθανε ο Ιωάννης Η Παλαιολόγος. Την εξουσία ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Το τέλος της ιστορίας του Βυζαντίου άρχιζε... Ήταν 1972 όταν καταργήθηκε -σαν σήμερα- η προίκα των στρατιωτικών -απαραίτητη προυπόθεση για να παντρευτεί ο ένστολος. Κι αν πιστεύετε ότι χρειάστηκαν πολλά χρόνια γι αυτό, που να δείτε πόσα χρειάστηκαν για την καθολική εκκλησία να αναγνωρίσει πως ο Γαλιλαίος(δεξιά) είχε, τελικά, δίκιο... "Κι όμως, κινείται"... Αναλυτικά, να τι έγινε σαν σήμερα:


1448
πεθαίνει ο προτελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ιωάννης Η Παλαιολόγος.
1517
ο Μαρτίνος Λούθηρος τοιχοκολλεί τις 95 Θέσεις του στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ, αποκηρύσσοντας τα συγχωροχάρτια, που χορηγούσε η παπική Εκκλησία με αποτέλεσμα το σχίσμα στην καθολική εκκλησία.
1632
γεννιέται ο Φλαμανδός ζωγράφος Γιαν Βέερμερ.
1795
γεννιέται ο Βρετανός ποιητής Τζον Κιτς, που παρά τον πρόωρο θάνατό του στα 25 του χρόνια από φυματίωση συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της Βρετανίας.
1860
γεννιέται η Τζούλιετ Λόου, ιδρύτρια του πρώτου σώματος κοριτσιών προσκόπων.
1864
η Νεβάδα ανακηρύσσεται 36η Πολιτεία των ΗΠΑ.
1887
γεννιέται ο Τσιάνγκ Κάι Σεκ, Κινέζος εθνικιστής πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, εξέχουσα προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας και ιδρυτής της Ταϊβάν.
1888
ο Τζον Ντάνλοπ πατεντάρει το πρώτο ελαστικό αυτοκινήτων.
1892
εκδίδεται το βιβλίο του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ "Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς".
1903
εγκαινιάζεται το Hampden Park της Γλασκώβης, το μεγαλύτερο στάδιο της εποχής (125.000 θεατές to 1910) με τον αγώνα Ρέιντζερς- Σέλτικ (1-0).
1908
κυκλοφορούν τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ στην Αχαρνών.
1914
στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο ρωσικά στρατεύματα υπό τον στρατηγό Ράσκι αναγκάζουν τους Γερμανούς του Χίντεμπουργκ να οπισθοχωρήσουν, δίνοντας τέλος στη μάχη του ποταμού Βιστούλα. Οι Γερμανοί έχασαν τουλάχιστον 24.000 άντρες.
1917
στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Τρίτη Μάχη της Γάζας, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί κυριεύουν την Μπιρσεμπά, παίρνοντας την από τους Τούρκους.
1922
οι ΗΠΑ συμμετέχουν στο Διεθνές Δικαστήριο, που σύστησε η Κοινωνία των Εθνών.
1926
πεθαίνει ο διάσημος μάγος Χάρι Χουντίνι, σε ηλικία 52 ετών.
1930
γεννιέται ο Αμερικανός αστροναύτης, Μάικλ Κόλινς, που ανήκε στο τριμελές αμερικανικό πλήρωμα του Απόλλωνα 11, που πάτησε πρώτο στο φεγγάρι.
1940
τα αντιτορπιλικά μας "Σπέτσες" και "Ψαρά" καταφτάνουν στα αλβανικά παράλια, απέναντι από την Κέρκυρα, όπου αποβιβάζονται ιταλικά στρατεύματα. Αφού σηκώσουν την ελληνική σημαία αρχίζουν να βομβαρδίζουν τους σαστισμένους Ιταλούς επί μιάμιση ώρα. Την ίδια μέρα αγγλικά πολεμικά ποντίζουν νάρκες στα ελληνικά ύδατα ενώ αγγλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κρήτη, όπου και θα παραμείνουν έως τις 28 Μαΐου 1941. Ο στρατός μας κρατά ηρωικά τις θέσεις του στο μέτωπο της Ηπείρου, στην Πίνδο.
1941
τορπιλίζεται και βυθίζεται το "Ρέιμπιν Τζέιμς". Είναι το πρώτο αμερικανικό πλοίο, που βυθίζεται από εχθρική ενέργεια κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
1943
κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η ΕΣΣΔ, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Κίνα υπογράφουν συμφωνία για τη στάση, που θα τηρήσουν μεταπολεμικά.
1949
γεννιέται ο Ιρλανδός ηθοποιός Στίβεν Ρία, αγαπημένος πρωταγωνιστής του σκηνοθέτη Νιλ Τζόρνταν.
1954
αρχίζει ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της Αλγερίας κατά της Γαλλίας.
1956
ο Αμερικανός ναύαρχος, Τζορτζ Τζον Ντούφεκ, είναι ο πρώτος άνθρωπος, που προσγειώνει αεροπλάνο στο Νότιο Πόλο.
1960
εγκαινιάζεται ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Ταυρωπού, ισχύος 80.000 κιλοβάτ.
1961
γεννιέται ο ντράμερ του διάσημου ροκ συγκροτήματος U2, Λάρι Μίλεν.
1964
γεννιέται ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής Μάρκο βαν Μπάστεν.
1966
γεννιέται ο Άνταμ Χόροβιτς, τραγουδιστής του συγκροτήματος "Μπίστι Μπόις".
1968
γεννιέται ο τραγουδιστής της ραπ, Βανίλα Άις.
1969
πραγματοποιείται η πρώτη υπερατλαντική αεροπειρατεία σε πτήση από το Σαν Φρανσίσκο στη Ρώμη.
1972
καταργείται στην Ελλάδα ο θεσμός της προίκας για τους γάμους των αξιωματικών.
1973
η Μικτή Ευρώπης έρχεται ισόπαλη 4-4 με τη Μικτή Αμερικής στη Βαρκελώνη με γκολ των Eusebio, Keyta, Asensi και Jara για την Ευρώπη. Ο αγώνας αποτελεί ρεβάνς του αγώνα Νότια Αμερική- Ευρώπη της προηγούμενης χρονιάς. Με την Ευρώπη αγωνίζονται για πρώτη φορά Έλληνες παίκτες: οι Μήτσος Δημητρίου και Άνθιμος Καψής του Παναθηναϊκού.
1979
το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ τιμά τον Έλληνα νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.
1984
δολοφονείται σε ηλικία 67 ετών η πρωθυπουργός της Ινδίας Ιντίρα Γκάντι από τους σωματοφύλακές της, μέλη της αίρεσης των Σιχ, ενώ περπατούσε στους κήπους του σπιτιού της στο Νέο Δελχί.
1985
πεθαίνει ο ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος, ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού στη χώρα μας.
1987
ο Κρις Άντλεϊ γίνεται ο πρώτος τζόκεϊ, που κερδίζει 9 ιπποδρομίες σε 1 ημέρα, με 4/6 στο Aqueduct και 5/8 στο βραδινό πρόγραμμα του Meadowlands.
1991
αρχαιολογικές ανασκαφές αποδεικνύουν την ελληνικότητα της πόλης των Γιαννιτσών του νομού Πέλλας.
1992
η καθολική εκκλησία παραδέχεται με 359 χρόνια καθυστέρηση, ότι ο Γαλιλαίος είχε δίκιο, όταν έλεγε, ότι "η Γη, κι όμως κινείται".
1993
αφήνει σε ηλικία 23 ετών την τελευταία του πνοή ο Αμερικανός ηθοποιός, Ρίβερ Φίνιξ, από υπερβολική χρήση ναρκωτικών.
1994
στο Αφγανιστάν, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης εξαπολύουν επίθεση εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στην Καμπούλ.
1996
στη Γαλλία, πεθαίνει ο σκηνοθέτης Μαρσέλ Καρνέ.
1997
ο τερματοφύλακας της Ντεν Μπος Μάικελ Αερτς γίνεται ο πρώτος Ολλανδός παίκτης, που ανιχνεύεται θετικός σε ντραγκ τεστ κοκαΐνης και τιμωρείται με αποκλεισμό ενός έτους.
1999
ο 24χρονος Καναδός οδηγός Greg Moore αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Loma Linda, όπου μεταφέρθηκε ύστερα από θανατηφόρα σύγκρουση στο Πρωτάθλημα Marlboro 500 στη Φοντάνα της Καλιφόρνια με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
2000
Μπόινγκ των Αερογραμμών της Σιγκαπούρης συντρίβεται κατά την απογείωσή του, με αποτέλεσμα οι 81 επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους.
2001
το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης καταλήγει σε συμβιβασμό με την εταιρεία-κολοσσό του λογισμικού υπολογιστών Microsoft, η οποία κατηγορούνταν για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.
2002
σεισμική δόνηση, μεγέθους 5.4 Ρίχτερ πλήττει την επαρχία Κάμπομπάσο της Νότιας Ιταλίας, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος το Δημοτικό Σχολείο στο χωριό Σαν Τζουλιάνο, σκορπώντας το θάνατο σε 26 παιδιά. Συνολικά χάνουν τη ζωή τους 29 άτομα ενώ περίπου 3.000 άνθρωποι μένουν άστεγοι.
2003
ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Μαχαθίρ μπιν Μοχάμαντ, παραιτείται μετά από 22 χρόνια στην εξουσία.