Σε δύο επιστήμονες ρωσικής καταγωγής, τον Αντρέ Γκέιμ και τον Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, απονεμήθηκε φέτος το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη του γραφένιου –ενός υλικού που ουσιαστικά αποτελεί μία στρώση άνθρακα με πάχος μόλις ενός ατόμου. Οι δύο ερευνητές, οι οποίοι προέρχονται από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, έχουν διεξάγει πειράματα στο γραφένιο, το οποίο αποτελεί το λεπτότερο και ανθεκτικότερο υλικό που έχει ανακαλυφθεί έως σήμερα.
«Χάρη στο γεγονός ότι είναι διαυγές και ταυτόχρονα καλό αγωγός, το γραφένιο είναι ιδανικό για την κατασκευή διαφανών οθόνων αφής, πάνελ φωτισμού, ακόμη και φωτοβολταϊκών», δήλωσε η επιτροπή.
Ο 36χρονος Ρωσο-βρετανός Κονσταντίν Νοβοσέλοφ και ο 51χρονος Ρωσο-ολλανδός Αντρέ Γκέιμ αποτελούν, σύμφωνα με ανώτερο μέλος της επιτροπής, τους νεώτερους νομπελίστες Φυσικής μετά το 1973.
Οι δύο επιστήμονες απέσπασαν το εξαιρετικά λεπτό αυτό υλικό από ένα κομμάτι γραφίτη που συναντάται στα κανονικά μολύβια με τη βοήθεια κολλητικής ταινίας. Ένα χιλιοστό γραφίτη περιλαμβάνει 3 εκατομμύρια στρώσεις γραφένιου, οι οποίες είναι στοιβαγμένες –χωρίς, όμως, να είναι σφιχτά κολλημένες η μία πάνω στην άλλη, σύμφωνα με την επιτροπή.
Όσον αφορά τις πρακτικές εφαρμογές, θα τις βρούμε στα... κομπιούτερ: Σύμφωνα με την επιτροπή, τα τρανζίστορ γραφένιου θα είναι πολύ πιο γρήγορα από τα σημερινά τρανζίστορ σιλικόνης, αναβαθμίζοντας τις αποδόσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών.