Οι New Model Army σήμερα στο Block 33
Τριάντα χρόνια πορείας στη μουσική σκηνή γιορτάζουν, στη Θεσσαλονίκη, οι New Model Army. Συναυλία απόψε, στις 9.30, στο Block 33. Για όσους προτιμούν κάτι διαφορετικό, στο θέατρο της ΕΜΣ, μουσική δωματίου. Σήμερα μιλάει στη Θεσσαλονίκη και η πρύτανης Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, για την επιρροή του Βυζαντίου. Οι εκθέσεις που φιλοξενούνται στην πόλη είναι δεκάδες. Τι να πρωτοπροτείνουμε; Διαλέξτε μόνοι σας:

Μουσική:
* Στις 9.30 μ.μ. εμφανίζονται στο block 33 οι «new model army». Τo γνωστό συγκρότημα της διεθνούς underground σκηνής παρουσιάζει όλες τις μεγάλες επιτυχίες του και τραγούδια από όλη τη δισκογραφία του, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων πορείας.

* Στις 21.00, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, και στο πλαίσιο των Δημητρίων παρουσιάζετε η παράσταση «Ακούγοντας τα Χρώματα, Βλέποντας τη Μουσική». Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο «Βραδιές Μουσικής Δωματίου» και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Εκδηλώσεις:
* «Η επιρροή της Βυζαντινής ιστορίας στη σύγχρονη κοινωνία» είναι το θέμα του ανοιχτού διαλόγου με την πρύτανη Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ στις 17.00 μ.μ στο αμφιθέατρο ΚΑΠΠΑ 2000 στην Περαία.

* H σχέση της πολιτικής με τη μουσική είναι ιστορικό δεδομένο. Στην προοπτική αυτή η πρυτανεία του ΑΠΘ, το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης οργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων με θέμα “Μουσική και πολιτική στη Ρωσία του 20ου αιώνα”. Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο χώρο δοκιμών της ΚΟΘ (λεωφ. Νίκης 73, πρώην κινηματοθέατρο Παλάς) σήμερα και 9 Οκτωβρίου 7 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

* «Ιερές βλακείες» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Στέλιου Κανάκη παρουσιάζεται στις 7 μ.μ. στον Ιανό (Αριστοτέλους 7) με ομιλητές τους Άγγελο Καρδαμήλα, Σταύρο Συμεωνίδη, Ελπίδα Βασιλειάδου.

* «Φωνές νερού μυριάδες» είναι ο τίτλος της εκστρατείας που έχει ως στόχο να αναδείξει τη σημασία και τις ποικίλες διαστάσεις της αξίας του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα. Το υδραυλικό ρολόι και ο κοχλίας του Αρχιμήδη - τα εκθέματα με τα οποία το ΝΟΗΣΙΣ συμμετέχει στην εκδήλωση - αποτελούν δείγματα της επινοητικότητας, η οποία αξιοποιεί το νερό και αποκαλύπτει τις χρήσεις του ως μέσο μέτρησης του χρόνου και ως μέσο άρδευσης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Τεχνολογίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. (Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, 6ο χλμ. Θεσσαλονίκης– Θέρμης).

* Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους υποδέχεται το φθινόπωρο το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Ως τις 10 Οκτωβρίου πραγματοποιεί ξεναγήσεις για μαθητές και για ενήλικες με θέμα το νερό, με παραμύθια για παιδιά και με προβολή παλιών καρτ-ποστάλ με θέμα την ύδρευση στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010. Φωνές νερού μυριάδες». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στη δράση του υπουργείου με τίτλο “Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010. Φωνές νερού μυριάδες” με την αρχαιολογική ταινία μικρού μήκους «Συντριβάνι, ο ήχος του νερού». Η ταινία προβάλλεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ροτόντας στις 9 και 10 Οκτωβρίου από τις 10 π.μ. - 7 μ.μ.

* Το Ωδείο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει τμήμα παιδικής όπερας με στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους ως ανθρώπινες υπάρξεις. Μπορούν να συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια από 7 έως 18 ετών. Πληροφορίες 2310-422885 begin_of_the_skype_highlighting 2310-422885 end_of_the_skype_highlighting, 2310-422742.

* Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, τηλέφωνο: 2310 –483000) σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.


Εικαστικά:
* Εγκαινιάζεται στις 20:30 μ.μ. στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο η ομαδική έκθεση με τίτλο «Η άλλη Θεσσαλονίκη». Πρόκειται για ομαδική έκθεση φωτογραφίας, που πραγματοποιήθηκε για το φεστιβάλ Contrast / Αντίθεση, με την επιμέλεια του Βασίλη Γιαγκόπουλου και του Παναγιώτη Λαλίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7 Νοεμβρίου. Η είσοδος είναι ε λ ε ύ θ ε ρ η για το κοινό.
Με την ευκαιρία της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στον Γάλλο καλλιτέχνη Henri de Toulouse-Lautrec (θα διαρκέσει μέχρι 30.01.11)
πραγματοποιείται στις 19.30 μ.μ. εισαγωγική διάλεξη με θέμα τη ζωή και το έργο του Henri de Toulouse-Lautrec που θα δώσει η κ. Anne ROQUEBERT, επικεφαλής επιμελήτρια του μουσείου Orsay στο Παρίσι. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αίθουσα διαλέξεων Γιοζέφ ΝΕΧΑΜΑ, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (2ος όροφος). Θα υπάρχει διαδοχική διερμηνεία της διάλεξης στα ελληνικά. Για συμμετοχή στο 2310-821231.

* Φιλοξενείται στα Λουτρά Παράδεισος έκθεση ζωγραφικής των Αννή Ζόμπου-Ασημή και Κωνσταντίνου Ράπτη. Η έκθεση που οργανώνεται από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης εντάσσεται στην προσπάθεια συμμετοχής των μνημείων του παρελθόντος σε σύγχρονα πολιτιστικά δρώμενα και περιλαμβάνει κατασκευές και ζωγραφικά έργα με λάδι σε καμβά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο στις 19.00 και στις 20.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί performance από τους S.A.P., Χαρίκλεια Βουτσά.

* Η έκθεση «Εκκλησιαστικοί χειροποίητοι σταυροί της Αιθιοπίας» με έργα από τη συλλογή του Χρήστου Γιαννουλάκη παρουσιάζεται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η παρουσίαση περιλαμβάνει 240 αυθεντικούς και σπάνιους σταυρούς από την Αιθιοπία.

* Ολοκληρώνεται στις 10 Οκτωβρίου στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς η έκθεση φωτογραφίας «Muslim World caught: between imaginary and reality» της γκαλερί Μ55 projects και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση «φωτογραφίζει» το διαφορετικό κόσμο της Μέσης Ανατολής.

* Στο φουαγιέ του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους 57) φιλοξενείται η ομαδική έκθεση των μελών του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Συλλόγου Ανθοκομικής Τέχνης με τίτλο: «Ανθοκομική σπουδή - Χαρμόσυνη είδηση». Η έκθεση διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη και θα διαρκέσει μέχρι σήμερα, 8 Οκτωβρίου.

* Στο Γενί Τζαμί φιλοξενείται μέχρι τις 3 Νοεμβρίου η έκθεση γλυπτικής του Κάρολου Καμπελόπουλου. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των «Δημητρίων». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93) φιλοξενείται η έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας του Δήμου Φλέσσα με τίτλο «Χώρος, άνθρωπος, εργαλείο». Η έκθεση εντάσσεται στις εκθέσεις του β’ εξαμήνου 2010 της Δημοτικής Πινακοθήκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

* «Μυθοβραχίες» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Αλέξανδρου Βρεττάκου που παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11). Η έκθεση εντάσσεται στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Contrast / Αντίθεση».

*«Θοδωρή, φέρε και τους δίσκους σου…» είναι ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εαποτελεί μια διαδρομή στο ελληνικό σινεμά μέσα από τη συλλογή βινυλίου του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου. Μέσα από τα σάουντρακ που έχει συλλέξει ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου «παρελαύνει» ο ελληνικός κινηματογράφος, ενώ τα εξώφυλλα των βινυλίων δίνουν μια εικόνα του design κάθε εποχής.

* Η φωτογραφική ομάδα «Φωτοπόροι» διευρύνει το φεστιβάλ και αγκαλιάζει φωτογραφικές ομάδες και μεμονωμένους φωτογράφους, προσφέροντας στη Θεσσαλονίκη ένα σύγχρονο και πλήρες φεστιβάλ φωτογραφίας το «Contrast /Αντίθεση», στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βασιλίσσης Όλγας 108).

* Φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους 57) η έκθεση ζωγραφικής της Δήμητρας Τάσσιου με τίτλο “Αλληγορίες και οράματα”. Η έκθεση διοργανώνεται από την αντιδημαρχία Πολιτισμού και τη Δημοτική Πινακοθήκη. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

* Στη Δημοτική Πινακοθήκη(Βασ. Όλγας με 25ης Μαρτίου) φιλοξενείται η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Λουκά Βενετούλια, για τον Κρητικό ρεαλισμό. Η έκθεση αποτελεί ένα αφιέρωμα στον καλλιτέχνη και το έργο του, που φέτος συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από τη γέννησή του κι εντάσσεται στο πλαίσιο των Δημητρίων. Θα λειτουργεί ως τις 22 Οκτωβρίου.

* Έκθεση έργων του Παναγιώτη Τέτση, από τη συλλογή του Στέφανου Ζαχαριάδη, λάδια, ακουαρέλες και παστέλ που απεικονίζουν την Αθήνα, την Ύδρα, τη Σίφνο, τις ελληνικές θάλασσες, πρόσωπα, εσωτερικά και νεκρές φύσεις, παρουσιάζονται ως τις 15 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού στην Αλάνα της Τούμπας, στο πλαίσιο των Δημητρίων.

* Η γκαλερί «Ρωμανού 7» ( Λευκός Πύργος τηλ. 2310- 221327) παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Imaging» του Κωστή Βολουδάκη ως τις 9 Οκτωβρίου. Τα φωτογραφικά κολάζ με ψηφιακή επεξεργασία που φιλοξενούνται στον εκθεσιακό χώρο συνιστούν μια νέα, την πιο πρόσφατη, ενότητα στο έργο του καλλιτέχνη.

* Έκθεση ζωγραφικής της Χρύσας Βέργη με τίτλο “Fragments of a Lake” φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης ATRION. Η γκαλερί γιορτάζει το νέο της χώρο με τα εγκαίνια της καλλιτέχνιδος Χρύσας Βέργη. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.

* Γυναικείες φιγούρες, καθημερινές και απόκοσμες συνάμα φιγουράρουν σε καμβάδες μεγάλων διαστάσεων που αποτύπωσε ο ζωγράφος Τζουλιάνο Καγκλή και φιλοξενούνται στην γκαλερί «Έψιλον» (Αλεξ. Σβώλου 7).

* Στη γκαλερί «Ζήνα Αθανασιάδου» (Π. Π. Γερμανού 5) εγκαινιάζεται στις 8 μ.μ., έκθεση του Νίκου Κρυωνίδη.

* Το αρχείο του Γιάννη Μοράλη με τις αρχιτεκτονικές του συνθέσεις περιλαμβάνει έργα γνωστά στο ευρύ κοινό και άλλα που δεν πραγματοποιήθηκαν. Τα φετινά Δημήτρια δίνουν την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν το αρχείο του Γιάννη Μόραλη καθώς παρουσιάζεται για πρώτη φορά ως σύνολο στην Κάζα Μπιάνκα (Βασιλίσσης Όλγας 180). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου.

* Έκθεση χειροτεχνημάτων που διοργανώνουν η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η δημοτική πινακοθήκη με τη συνεργασία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου). Η έκθεση είναι μια πρόγευση και μια εισαγωγή στο έργο και στη συλλογή του Μουσείου «Κεντώντας τη Μνήμη». Παράλληλα με αυτήν την έκθεση, η πλήρης συλλογή θα εκτίθεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών (Βασ. Όλγας 107).

* Μια μυστική κρατική τοποθεσία του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας εικονίζεται στην έκθεση φωτογραφίας του David Moore που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα μέρος που δεν έχει φωτογραφηθεί ξανά.

* Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την συνεργασία του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Μετροπόλ του Σεντ Ετιέν της Γαλλίας και του Παλάτσο Ντουκάλε της Γένοβας, διοργανώνουν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης η οποία φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Ανεύρετοι νήσοι» ο τίτλος της και θα λειτουργεί ως τις 28 Νοεμβρίου.

* Στο μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λ. Στρατού 2, τηλ. 2310306400), φιλοξενείται η έκθεση με θέμα "Όψεις Αρμενικής Τέχνης", από τη Συλλογή Καλφαγιάν, ως τις 10 Οκτωβρίου.

* Στον εκθεσιακό χώρο Δίπολο (Δημ. Γούναρη 53) μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση χαρακτικής στο ξύλο του Δημήτρη Τσιρογιάννη.

* Έκθεση ζωγραφικής του καθηγητή Γιώργου Μήλιου με τίτλο «Εικόνες της ζωής σε μοντέρνα γραφή» φιλοξενείται στην γκαλερί alma. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Για τον Γιώργο Μήλιο θα μιλήσουν ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Χρίστου, η λέκτορας του ιδίου τμήματος Ράνια Σταθοπούλου και ο ιστορικός τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος.

* Το Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης (Καραϊσκάκη 9 Συκιές) αρχίζει δυναμικά τη νέα σαιζόν με δύο σημαντικές εκθέσεις, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της διοργάνωσης “PhotoBiennale 2010 / 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση” του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Στην αίθουσα τέχνης στο δημαρχείο Νεάπολης φιλοξενείται η έκθεση «Τόποι: άγονοι. Δύο Φιλανδοί φωτογράφοι». Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.

Θέατρο
* Στην Πειραματική σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Μονή Λαζαριστών, Σταυρούπολη) φιλοξενούνται από σήμερα οι «Μπαντα-ρισμένοι». Η πρεμιέρα είναι στις 9 μ.μ. και οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 24 Οκτωβρίου.

* Στο Στούντιο Κοιτώνες του Στρατόπεδου Κόδρα, στην Καλαμαριά θα δοθεί η πρεμιέρα του έργου μικτών μέσων "Κενό, Κοινό, Καινό" σε σύνθεση-σκηνοθεσία Αχιλλέα Ψαλτόπουλου. Παράλληλα θα εγκαινιαστεί η έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Περδίκη στις 7 μ.μ., που θα λειτουργεί τις ημέρες και ώρες των παραστάσεων. Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Παρασκευή, Σαββατο στις 9.15 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 8 μ.μ., όλο τον Οκτώβριο στο στρατόπεδο Κόδρα.

* Στις 21.00 μ.μ. στο θέατρο Εγνατία και στο πλαίσιο των «Δημητρίων» παρουσιάζεται μια παράσταση για την για τη μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Ερμηνεύει η Νένα Μεντή σε ένα μονόλογο γεμάτο τραγούδια που γράφτηκαν με ψυχή από μία γυναίκα που έζησε με πάθος.

* Συνέχεια για το «Μικρό Φεστιβάλ 3» που διοργανώνεται από την «Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα» και φέτος, για πρώτη φορά, εντάχθηκε στα «Δημήτρια». Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στον Χώρο Τέχνης Καθολικών 4 και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

* Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στοχεύοντας στην ειρηνική συνύπαρξη και στη δημιουργική ανάπτυξη των χωρών της Βαλκανικής χερσονήσου με κέντρο τη Θεσσαλονίκη, ίδρυσε τη θεατρική σκηνή «Ανοιχτά Σύνορα». Σε συνεργασία με τα «45α Δημήτρια» θα φιλοξενήσει τα εθνικά θέατρα Αλβανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, τα οποία θα παρουσιάσουν την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, τον «Δον Ζουάν» του Μολιέρου και τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, αντίστοιχα.

* Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς (Μεταμορφώσεως και Αργυρουπόλεως) συνεχίζονται έως τις 10 Οκτωβρίου οι παραστάσεις του έργου «Λα Πουπέ» με την Άννα Κοκκίνου. Οι παραστάσεις δίνονται καθημερινά εκτός Δευτέρας στις 9.15 μ.μ. και τις Κυριακές στις 8 μ.μ.

* Στις 9.15 μ.μ. στο θέατρο «Έξω από τα τείχη» (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια) παραστάσεις με το έργο του Δ. Κεχαϊδη «Το τάβλι», κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (ως τις 17 Οκτωβρίου).

* Πρεμιέρα απόψε για το θεατρικό έργο του Αρκά «Εχθροί εξ Αίματος» που παρουσιάζεται από την ομάδα «Tarifa» στο θέατρο Vis Motrix. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 12 Δεκεμβρίου .

* Με γενικό τίτλο «ΠΩΣ ΝΑ ΠΩ» και σε σκηνοθεσία του Δαμιανού Κωνσταντινίδη, η θεατρική ομάδα Angelus Novus παρουσιάζει στο Θέατρο ΣΟΦΟΥΛΗ, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, 8-10 Οκτωβρίου, μια σειρά από μονόπρακτα του Σάμουελ Μπέκετ.