Φεύγει; Πάλι;
Σίγουρος ότι η ελληνική οικονομία θα πάει καλύτερα, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και την υπογραφή 13 συμφωνιών: Δύο διακρατικών και 11 επιχειρηματικών. Επίσης, το Πεκίνο αγόρασε σειρά ελληνικών ομολόγων.
"Με τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα, η Κίνα έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα και θα συμμετάσχει στην αγορά νέων ομολόγων που θα εκδοθούν από την Ελλάδα", είπε ο κινέζος πρωθυπουργός και χαρακτήρισε την Ελλάδα τον πιο αξιόπιστο εταίρο της Κίνας στην ΕΕ και την Κίνα τον καλύτερο φίλο της Ελλάδας στην ιστορία.
Ο κ. Τζιαμπάο ανακοίνωσε επίσης μια σειρά μέτρων για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Η Κίνα, είπε, είναι διατεθειμένη να διπλασιάσει τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων και να ενθαρρύνει την Ελλάδα να διευρύνει το εμπόριο προς την Κίνα ώστε οι εμπορικές ανταλλαγές να αναπτυχθούν ισορροπημένα και βιώσιμα.
"Τα επόμενα 5 χρόνια είμαι πεπεισμένος ότι θα διπλασιαστεί ο όγκος εμπορίου στα 8 δις δολάρια", δήλωσε.
Η Κίνα προτίθεται επίσης να ιδρύσει ένα ελληνο-κινεζικό αναπτυξιακό ταμείο με 5 δις δολάρια για να προσφέρει χρηματοοικονομική υποστήριξη στους έλληνες εφοπλιστές που κατασκευάζουν τα καράβια τους στην ασιατική αυτή χώρα. Επίσης, θα αυξήσει τις επενδύσεις στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά ώστε να μπορεί να διαχειριστεί 800 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια και το 2015 η δυναμικότητα αυτή να φτάσει τα 3,7 δις .
Για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, "είναι ψήφος εμπιστοσύνης να αγοράζετε και να συνεχίσετε να αγοράζετε ελληνικά ομόλογα - ψήφος εμπιστοσύνης και στην ΕΕ- είναι ψήφος εμπιστοσύνης ότι αυξάνονται οι επενδύσεις σας στον Πειραιά για να γίνει ο διαμετακομιστικός κόμβος Κίνας -Ευρώπης, ψήφος εμπιστοσύνης να θέλετε να διπλασιάσετε τις ελληνικές εισαγωγές στην Κίνα και πολλές άλλες αποφάσεις, όπως το ελληνοκινεζικό ταμείο ανάπτυξης για ναυπηγοεπισκευές στην Κίνα, η έκκληση των επιχειρηματιών σας να επενδύσουν στην Ελλάδα".
Ο κ. Τζιαμπάο, απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κρίση και τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε "πεπεισμένος ότι με τη διεθνή οικονομική ανάκαμψη θα ανακάμψει και η ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα στην ιστορία της απέκτησε πολύτιμο πνευματικό πλούτο και πιστεύω ότι με τη δική της προσπάθεια θα ξεπεράσει και αυτή τη δυσκολία", είπε.
Όσο για την... πηγή όλης αυτής της επίθεσης φιλίας του Κινέζου πρωθυπουργού, αποκαλύφθηκε λίγο αργότερα όταν είπε: "Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ, ότι πριν 60 χρόνια όταν εφαρμόστηκε αποκλεισμός κατά της Νέας Κίνας οι έλληνες εφοπλιστές τον έσπασαν και μας μετέφεραν αγαθά και εξοπλισμό".
Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι η Ελλάδα εκτιμά τη στάση του Πεκίνου στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, με πρωταρχικό το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι στο δείπνο που θα ακολουθήσει θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών θεμάτων, όπως το Μεσανατολικό, το Ιράν και η Β. Κορέα.
Τις διακρατικές συμφωνίες εκ μέρους της ελληνικής πλευράς υπέγραψαν ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοίδης και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος. Στις συνομιλίες παρέστησαν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων κ Διαμαντίδης.