Πού να πρωτοπάμε σήμερα; Σε συναυλία; Οι Bordo στο Μύλο, η Γιοβάννα, η Κουρούκλη και ο Δάκης στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, το Swing Trio στο Ελληνικό, Γαλάνη και Τσαλιγοπούλου στο Stage... Σε θεατρική παράσταση; Πιατάς Στο Άνετον, Αχαρνής στο Βασιλικό, Κοκκίνου στο Δημοτικό Καλαμαριάς, Αρκάς στο Vis Mortix. Και μια πρωτότυπη παράσταση χορού(φωτογραφία), στο Μέγαρο... Διαλέξτε:

Μουσική:
* Το μουσικό συγκρότημα «BORDΟ» εμφανίζεται απόψε στις 21.30 μ.μ. στο club του Μύλου. Οι BORDO είναι ένα νέο συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από 5 φίλους που τους συνδέει η αγάπη για δουλειά στον τομέα της μουσικής επένδυσης αλλά και στην μουσική σκηνή και τεχνολογία, με αποτέλεσμα η παρουσία τους στα μουσικά δρώμενα της πόλης να είναι εναλλακτική και ιδιαίτερη.

* Στις 20:30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης της ΔΕΘ, τρεις μεγάλοι καλλιτέχνες του χθες δίνουν ραντεβού με τους Θεσσαλονικείς σε μια εκδήλωση που διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων. Η Γιοβάννα, η Ζωή Κουρούκλη και ο Δάκης, σαν φίλοι από τα παλιά συναντιούνται μετά από χρόνια και ξαναζούν τα … «τότε», διαφορετικά. 36 χρόνια. 12.000 τραγούδια που αξιολογήθηκαν, 700 που παρουσιάστηκαν από 950 τραγουδιστές. Αμέτρητες μνήμες που παραμένουν άσβεστες για τους παλαιότερους. Ιστορίες και τραγούδια που ζωντανεύουν αναμνήσεις από τις δεκαετίες του ’60, του ’70. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Πρεμιέρα απόψε στο καφωδείο «Ελληνικό» (Ιουστινιανού 3, πίσω από το παλιό Δημαρχείο). Η έναρξη γίνεται στις 9.30 μ.μ., με το Swing Trio και ακολουθούν αύριο ο Κώστας και ο Μανώλης Πρατσινάκης.

* Συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους κάθε Παρασκευή και Σάββατο η Δήμητρα Γαλάνη και Ελένη Τσαλιγοπούλου. Εμφανίζονται στις 11 μ.μ. στο Stage (26ης Οκτωβρίου 27).

Εκδηλώσεις:
Η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών διοργανώνει εκδήλωση στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Goethe (Βασ. Όλγας 66). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν οι εξής ομιλίες: «Η ζωή του μεταφραστή στο Τρίγωνο των Βερμούδων», από την Κυριακή Κουρούνη-Briel, τέως αντιπρόεδρο της ΠΕΜ και διδάσκουσα στον Τομέα Μετάφρασης και Διαπολιτισμικών Σπουδών του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, «Ονομάτων επίσκεψις: Ανάγκη μεταβολής της μεταφραστικής ορολογίας - σκέψεις πάνω στο θέμα», από τον Γιώργο Κεντρωτή, καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, και «Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media): Παιχνίδι ή εργαλείο επαγγελματικής προώθησης; Η περίπτωση του ελεύθερου επαγγελματία μεταφραστή», παρουσίαση και συζήτηση με τον Θωμά Τζήρο, πληροφορικό, social media consultant και blogger επί σειρά ετών. Θα ακολουθήσει κοκτέιλ στον κήπο του Ινστιτούτου Goethe.

* Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, τηλέφωνο: 2310 –483000) σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

* «Σκηνική πράξη στο μεταπολεμικό θέατρο: συνέχειες και ρήξεις» είναι ο τίτλος του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του οποίου οι εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου. Το συνέδριο διοργανώνεται από το τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ. Πραγματοποιείται στο νέο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και είναι ανοιχτό για το κοινό.

* Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Προσπέλασις" που υλοποιείται από την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ πραγματοποιείται από τις 9.00 - 14.00 μ.μ. σεμινάριο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης με τίτλο "Κατάλληλος χειρισμός των ανθρώπων με αναπηρία στην περιοχή του Μνημείου».

* Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων (που έχει οριστεί στις 4 Οκτωβρίου) και τα 100 χρόνια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων διοργανώνονται από σήμερα 10.00-14.00 τριήμερες εκδηλώσεις στο Πάρκο της Νέας Ελβετίας, στη Χαριλάου, Σάββατο (10.00-20.00), Κυριακή 3/10 (10.00-14.00). Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το 13ο Σύστημα Προσκόπων με τίτλο «Σώστε τους λύκους». Σήμερα το πρωί στις 10.00 η παιδαγωγική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα υποδεχτεί σχολεία και με τους μαθητές θα φτιάξουν λύκους με τεχνικές οριγκάμι και αλλά και το παζλ της καφέ αρκούδας.
Το βράδυ της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί συναυλία με συγκροτήματα της πόλης και με φόντο τους λύκους σε γιγαντοοθόνη. Τα έσοδα της συναυλίας θα δοθούν για την ενίσχυση των δράσεων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σε θέματα διαχείρισης των πληθυσμών του λύκου στην Ελλάδα. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μαζί με τους προσκόπους θα υποδέχονται το κοινό της Θεσσαλονίκης όλο το Σαββατοκύριακο δημιουργώντας λύκους- οριγκάμι και διανέμοντας ενημερωτικό υλικό.
Παράλληλα στο πάρκο θα λειτουργούν εργαστήρια για γονείς και παιδιά:
Προσκοπικής τέχνης, αερομοντελισμού, παραδοσιακών παιχνιδιών, θεατρικού παιχνιδιού, κατασκευών, τοξοβολίας, επιτραπέζιων παιχνιδιών, ηλεκτρονικών παιχνιδιών, περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες: 2310 555920/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ


Εικαστικά:
* Η φωτογραφική ομάδα «Φωτοπόροι» διευρύνει το φεστιβάλ και αγκαλιάζει φωτογραφικές ομάδες και μεμονωμένους φωτογράφους, προσφέροντας στη Θεσσαλονίκη ένα σύγχρονο και πλήρες φεστιβάλ φωτογραφίας το «Contrast /Αντίθεση». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 20.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βασιλίσσης Όλγας 108).

* Φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους 57) η έκθεση ζωγραφικής της Δήμητρας Τάσσιου με τίτλο “Αλληγορίες και οράματα”. Η έκθεση διοργανώνεται από την αντιδημαρχία Πολιτισμού και τη Δημοτική Πινακοθήκη. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

* Στη Δημοτική Πινακοθήκη(Βασ. Όλγας με 25ης Μαρτίου) φιλοξενείται η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Λουκά Βενετούλια, για τον Κρητικό ρεαλισμό. Η έκθεση αποτελεί ένα αφιέρωμα στον καλλιτέχνη και το έργο του, που φέτος συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από τη γέννησή του κι εντάσσεται στο πλαίσιο των Δημητρίων. Θα λειτουργεί ως τις 22 Οκτωβρίου.

* Έκθεση έργων του Παναγιώτη Τέτση, από τη συλλογή του Στέφανου Ζαχαριάδη, λάδια, ακουαρέλες και παστέλ που απεικονίζουν την Αθήνα, την Ύδρα, τη Σίφνο, τις ελληνικές θάλασσες, πρόσωπα, εσωτερικά και νεκρές φύσεις, παρουσιάζονται ως τις 15 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού στην Αλάνα της Τούμπας, στο πλαίσιο των Δημητρίων.

* Η γκαλερί «Ρωμανού 7» ( Λευκός Πύργος τηλ. 2310- 221327) παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Imaging» του Κωστή Βολουδάκη ως τις 9 Οκτωβρίου. Τα φωτογραφικά κολάζ με ψηφιακή επεξεργασία που φιλοξενούνται στον εκθεσιακό χώρο συνιστούν μια νέα, την πιο πρόσφατη, ενότητα στο έργο του καλλιτέχνη.

* Το αρχείο του Γιάννη Μοράλη με τις αρχιτεκτονικές του συνθέσεις περιλαμβάνει έργα γνωστά στο ευρύ κοινό και άλλα που δεν πραγματοποιήθηκαν. Τα φετινά Δημήτρια δίνουν την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν το αρχείο του Γιάννη Μόραλη καθώς παρουσιάζεται για πρώτη φορά ως σύνολο στην Κάζα Μπιάνκα (Βασιλίσσης Όλγας 180). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου.

* Έκθεση χειροτεχνημάτων που διοργανώνουν η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η δημοτική πινακοθήκη με τη συνεργασία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου). Η έκθεση είναι μια πρόγευση και μια εισαγωγή στο έργο και στη συλλογή του Μουσείου «Κεντώντας τη Μνήμη». Παράλληλα με αυτήν την έκθεση, η πλήρης συλλογή θα εκτίθεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών (Βασ. Όλγας 107).

* Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ φιλοξενείται η έκθεση "Νεοελληνική Τέχνη από τη Συλλογή Γιώργου Κητή". Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

* Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεχίζεται μέχρι τις 3 Οκτωβρίου η έκθεση με τίτλο «100 χρόνια Deutscher Werkbund 1907- 2007». Πρόκειται για μία έκθεση του Μουσείου Αρχιτεκτονικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Ινστιτούτου Εξωτερικών Σχέσεων της Γερμανίας (IFA).

* Μια μυστική κρατική τοποθεσία του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας εικονίζεται στην έκθεση φωτογραφίας του David Moore που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα μέρος που δεν έχει φωτογραφηθεί ξανά.

* Μια ιδιαίτερη έκθεση φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Τίτλος της «…ανέφερα εγγράφως…» και πλαισιώνεται με ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Τα έργα θα φιλοξενηθούν έως τον Οκτώβριο στον εκθεσιακό χώρο.

* Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την συνεργασία του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Μετροπόλ του Σεντ Ετιέν της Γαλλίας και του Παλάτσο Ντουκάλε της Γένοβας, διοργανώνουν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης η οποία φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Ανεύρετοι νήσοι» ο τίτλος της και θα λειτουργεί ως τις 28 Νοεμβρίου.

* Το Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης (Καραϊσκάκη 9 Συκιές) αρχίζει δυναμικά τη νέα σαιζόν με δύο σημαντικές εκθέσεις, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της διοργάνωσης “PhotoBiennale 2010 / 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση” του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Στην αίθουσα τέχνης στο δημαρχείο Νεάπολης φιλοξενείται η έκθεση «Τόποι: άγονοι. Δύο Φιλανδοί φωτογράφοι». Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.

* Στο μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λ. Στρατού 2, τηλ. 2310306400), φιλοξενείται η έκθεση με θέμα "Όψεις Αρμενικής Τέχνης", από τη Συλλογή Καλφαγιάν, ως τις 10 Οκτωβρίου.

* Στον εκθεσιακό χώρο Δίπολο (Δημ. Γούναρη 53) μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση χαρακτικής στο ξύλο του Δημήτρη Τσιρογιάννη.

* Το Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης (Καραϊσκάκη 9 Συκιές) αρχίζει δυναμικά τη νέα σαιζόν με δύο σημαντικές εκθέσεις, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της διοργάνωσης “PhotoBiennale 2010 / 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση” του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Στην αίθουσα τέχνης στο δημαρχείο Νεάπολης φιλοξενείται η έκθεση «Τόποι: άγονοι. Δύο Φιλανδοί φωτογράφοι». Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.

Θέατρο
* Στο πλαίσιο των «45ων Δημητρίων» παρουσιάζεται το «Σεμινάριο Βλακείας», έναν κωμικοτραγικό μονόλογο που έγραψε ο Σάκης Σερέφας και ερμηνεύει ο Δημήτρης Πιατάς. Το «Σεμινάριο Βλακείας» θα παρουσιάζεται στις 21.00 από σήμερα έως και τις 5 Οκτωβρίου, στο θέατρο «ΑΝΕΤΟΝ». Η σκηνοθεσία είναι της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και τα σκηνικά και τα κοστούμια της Αφροδίτης Κουτσουδάκη.

* Στο Βασιλικό Θέατρο (πλατεία Λευκού Πύργου) φιλοξενούνται οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Παραστάσεις στις 9 μ.μ. κάθε βράδυ μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

* Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στοχεύοντας στην ειρηνική συνύπαρξη και στη δημιουργική ανάπτυξη των χωρών της Βαλκανικής χερσονήσου με κέντρο τη Θεσσαλονίκη, ίδρυσε τη θεατρική σκηνή «Ανοιχτά Σύνορα». Σε συνεργασία με τα «45α Δημήτρια» θα φιλοξενήσει τα εθνικά θέατρα Αλβανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, τα οποία θα παρουσιάσουν την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, τον «Δον Ζουάν» του Μολιέρου και τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, αντίστοιχα.

* Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς (Μεταμορφώσεως και Αργυρουπόλεως) συνεχίζονται έως τις 10 Οκτωβρίου οι παραστάσεις του έργου «Λα Πουπέ» με την Άννα Κοκκίνου. Οι παραστάσεις δίνονται καθημερινά εκτός Δευτέρας στις 9.15 μ.μ. και τις Κυριακές στις 8 μ.μ.

* Στις 9.15 μ.μ. στο θέατρο «Έξω από τα τείχη» (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια) παραστάσεις με το έργο του Δ. Κεχαϊδη «Το τάβλι», κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (ως τις 17 Οκτωβρίου).

* Πρεμιέρα απόψε για το θεατρικό έργο του Αρκά «Εχθροί εξ Αίματος» που παρουσιάζεται από την ομάδα «Tarifa» στο θέατρο Vis Motrix. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 12 Δεκεμβρίου .

* Με γενικό τίτλο «ΠΩΣ ΝΑ ΠΩ» και σε σκηνοθεσία του Δαμιανού Κωνσταντινίδη, η θεατρική ομάδα Angelus Novus παρουσιάζει στο Θέατρο ΣΟΦΟΥΛΗ, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, 1-3 και 8-10 Οκτωβρίου, μια σειρά από μονόπρακτα του Σάμουελ Μπέκετ.

* Ανοίγει η αυλαία για το «Μικρό Φεστιβάλ 3», τη συνάντηση εναλλακτικών θεατρικών σχημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που διοργανώνεται από την «Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα» και φέτος, για πρώτη φορά, εντάχθηκε στα «Δημήτρια». Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στον Χώρο Τέχνης Καθολικών 4 και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Χορός
* Μία παράσταση χορού, ακροβασίας, ζωντανής μουσικής με αφορμή το δαντικό καθαρτήριο παρουσιάζεται στις 21.00 στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στο πλαίσιο των «Δημητρίων». Η μουσική δημιουργία και ζωντανή εκτέλεση είναι μελών του συγκροτήματος «Χαΐνηδες», puRgatoЯio» είναι μια απόπειρα ισορροπίας έξι κινούμενων σωμάτων, σ’ ένα σύστημα δύο αλληλοεξαρτημένων μερών, όπου η παραμικρή μεταβολή επηρεάζει το σύνολο ανθρώπων και υλικών


Σινεμά
* Συνεχίζονται στις 5 μ.μ. οι προβολές που εντάσσονται στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους «Thess International Short Film Festival». Οι προβολές πραγματοποιούνται στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος». Προβάλλονται κυρίως φιλμ νέων δημιουργών, ενώ το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.