Θέατρο θα σας προτείνουμε για σήμερα. Πιατά στο Άνετον, για τελευταία μέρα και Εθνικό Θέατρο της Σόφιας, με "Δον Ζουάν" στο Βασιλικό. Αν το εισιτήριο σας φαίνεται ακριβό, στο Γενί Τζαμί φιλοξενείται η έκθεση με έργα Κάρολου Καμπελόπουλου (φωτογραφία) κι η είσοδος είναι ελεύθερη. Κι αυτή είναι μόνον μία από τις πάρα πολλές εκθέσεις που φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη. Διαλέξτε:

Εκδηλώσεις:
* «Ένας κόμπος όλα» είναι ο τίτλος του βιβλίου της Ευσταθίας Ματζαρίδου, που θα παρουσιαστεί στις 7 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Αριστοτέλους 7).

* Το Ωδείο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει τμήμα παιδικής όπερας με στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους ως ανθρώπινες υπάρξεις. Μπορούν να συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια από 7 έως 18 ετών. Πληροφορίες 2310-422885, 2310-422742.

* Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, τηλέφωνο: 2310 –483000) σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.


Εικαστικά:
* Στο Γενί Τζαμί φιλοξενείται μέχρι τις 3 Νοεμβρίου η έκθεση γλυπτικής του Κάρολου Καμπελόπουλου. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των «Δημητρίων». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Στις 19:30 μ.μ. εγκαινιάζεται στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93) η έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας του Δήμου Φλέσσα με τίτλο «Χώρος, άνθρωπος, εργαλείο». Η έκθεση εντάσσεται στις εκθέσεις του β’ εξαμήνου 2010 της Δημοτικής Πινακοθήκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

* «Μυθοβραχίες» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Αλέξανδρου Βρεττάκου που εγκαινιάζεται στις 8 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11). Η έκθεση εντάσσεται στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Contrast / Αντίθεση».

*«Θοδωρή, φέρε και τους δίσκους σου…» είναι ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εαποτελεί μια διαδρομή στο ελληνικό σινεμά μέσα από τη συλλογή βινυλίου του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου. Μέσα από τα σάουντρακ που έχει συλλέξει ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου «παρελαύνει» ο ελληνικός κινηματογράφος, ενώ τα εξώφυλλα των βινυλίων δίνουν μια εικόνα του design κάθε εποχής.

* Η φωτογραφική ομάδα «Φωτοπόροι» διευρύνει το φεστιβάλ και αγκαλιάζει φωτογραφικές ομάδες και μεμονωμένους φωτογράφους, προσφέροντας στη Θεσσαλονίκη ένα σύγχρονο και πλήρες φεστιβάλ φωτογραφίας το «Contrast /Αντίθεση», στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βασιλίσσης Όλγας 108).

* Φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους 57) η έκθεση ζωγραφικής της Δήμητρας Τάσσιου με τίτλο “Αλληγορίες και οράματα”. Η έκθεση διοργανώνεται από την αντιδημαρχία Πολιτισμού και τη Δημοτική Πινακοθήκη. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

* Στη Δημοτική Πινακοθήκη(Βασ. Όλγας με 25ης Μαρτίου) φιλοξενείται η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Λουκά Βενετούλια, για τον Κρητικό ρεαλισμό. Η έκθεση αποτελεί ένα αφιέρωμα στον καλλιτέχνη και το έργο του, που φέτος συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από τη γέννησή του κι εντάσσεται στο πλαίσιο των Δημητρίων. Θα λειτουργεί ως τις 22 Οκτωβρίου.

* Έκθεση έργων του Παναγιώτη Τέτση, από τη συλλογή του Στέφανου Ζαχαριάδη, λάδια, ακουαρέλες και παστέλ που απεικονίζουν την Αθήνα, την Ύδρα, τη Σίφνο, τις ελληνικές θάλασσες, πρόσωπα, εσωτερικά και νεκρές φύσεις, παρουσιάζονται ως τις 15 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού στην Αλάνα της Τούμπας, στο πλαίσιο των Δημητρίων.

* Η γκαλερί «Ρωμανού 7» ( Λευκός Πύργος τηλ. 2310- 221327) παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Imaging» του Κωστή Βολουδάκη ως τις 9 Οκτωβρίου. Τα φωτογραφικά κολάζ με ψηφιακή επεξεργασία που φιλοξενούνται στον εκθεσιακό χώρο συνιστούν μια νέα, την πιο πρόσφατη, ενότητα στο έργο του καλλιτέχνη.

* Το αρχείο του Γιάννη Μοράλη με τις αρχιτεκτονικές του συνθέσεις περιλαμβάνει έργα γνωστά στο ευρύ κοινό και άλλα που δεν πραγματοποιήθηκαν. Τα φετινά Δημήτρια δίνουν την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν το αρχείο του Γιάννη Μόραλη καθώς παρουσιάζεται για πρώτη φορά ως σύνολο στην Κάζα Μπιάνκα (Βασιλίσσης Όλγας 180). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου.

* Έκθεση χειροτεχνημάτων που διοργανώνουν η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η δημοτική πινακοθήκη με τη συνεργασία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου). Η έκθεση είναι μια πρόγευση και μια εισαγωγή στο έργο και στη συλλογή του Μουσείου «Κεντώντας τη Μνήμη». Παράλληλα με αυτήν την έκθεση, η πλήρης συλλογή θα εκτίθεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών (Βασ. Όλγας 107).

* Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεχίζεται μέχρι τις 3 Οκτωβρίου η έκθεση με τίτλο «100 χρόνια Deutscher Werkbund 1907- 2007». Πρόκειται για μία έκθεση του Μουσείου Αρχιτεκτονικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Ινστιτούτου Εξωτερικών Σχέσεων της Γερμανίας (IFA).

* Μια μυστική κρατική τοποθεσία του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας εικονίζεται στην έκθεση φωτογραφίας του David Moore που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα μέρος που δεν έχει φωτογραφηθεί ξανά.

* Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την συνεργασία του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Μετροπόλ του Σεντ Ετιέν της Γαλλίας και του Παλάτσο Ντουκάλε της Γένοβας, διοργανώνουν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης η οποία φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Ανεύρετοι νήσοι» ο τίτλος της και θα λειτουργεί ως τις 28 Νοεμβρίου.

* Το Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης (Καραϊσκάκη 9 Συκιές) αρχίζει δυναμικά τη νέα σαιζόν με δύο σημαντικές εκθέσεις, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της διοργάνωσης “PhotoBiennale 2010 / 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση” του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Στην αίθουσα τέχνης στο δημαρχείο Νεάπολης φιλοξενείται η έκθεση «Τόποι: άγονοι. Δύο Φιλανδοί φωτογράφοι». Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.

* Στο μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λ. Στρατού 2, τηλ. 2310306400), φιλοξενείται η έκθεση με θέμα "Όψεις Αρμενικής Τέχνης", από τη Συλλογή Καλφαγιάν, ως τις 10 Οκτωβρίου.

* Στον εκθεσιακό χώρο Δίπολο (Δημ. Γούναρη 53) μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση χαρακτικής στο ξύλο του Δημήτρη Τσιρογιάννη.

* Το Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης (Καραϊσκάκη 9 Συκιές) αρχίζει δυναμικά τη νέα σαιζόν με δύο σημαντικές εκθέσεις, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της διοργάνωσης “PhotoBiennale 2010 / 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση” του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Στην αίθουσα τέχνης στο δημαρχείο Νεάπολης φιλοξενείται η έκθεση «Τόποι: άγονοι. Δύο Φιλανδοί φωτογράφοι». Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.

* Στο φουαγιέ του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, (Γρ. Λαμπράκη & Κλεάνθους 57) η ομαδική έκθεση των μελών του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Συλλόγου Ανθοκομικής Τέχνης με τίτλο: «Ανθοκομική σπουδή - Χαρμόσυνη είδηση». Η έκθεση διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.

Θέατρο
* Τελευταία παράσταση σήμερα στις 21.00 για το Σεμινάριο Βλακείας», έναν κωμικοτραγικό μονόλογο που έγραψε ο Σάκης Σερέφας και ερμηνεύει ο Δημήτρης Πιατάς. Οι παραστάσεις δίνονται στο πλαίσιο των «45ων Δημητρίων» στο θέατρο «ΑΝΕΤΟΝ».

* Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στοχεύοντας στην ειρηνική συνύπαρξη και στη δημιουργική ανάπτυξη των χωρών της Βαλκανικής χερσονήσου με κέντρο τη Θεσσαλονίκη, ίδρυσε τη θεατρική σκηνή «Ανοιχτά Σύνορα». Σε συνεργασία με τα «45α Δημήτρια» θα φιλοξενήσει τα εθνικά θέατρα Αλβανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, τα οποία θα παρουσιάσουν την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, τον «Δον Ζουάν» του Μολιέρου και τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, αντίστοιχα. Τον «Δον Ζουάν» του Μολιέρου παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο ‘Ιβάν Βάζοφ’ της Σόφιας από τη Βουλγαρία. Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 6 και 7 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ. στο Βασιλικό Θέατρο.

* Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς (Μεταμορφώσεως και Αργυρουπόλεως) συνεχίζονται έως τις 10 Οκτωβρίου οι παραστάσεις του έργου «Λα Πουπέ» με την Άννα Κοκκίνου. Οι παραστάσεις δίνονται καθημερινά εκτός Δευτέρας στις 9.15 μ.μ. και τις Κυριακές στις 8 μ.μ.

* Στις 9.15 μ.μ. στο θέατρο «Έξω από τα τείχη» (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια) παραστάσεις με το έργο του Δ. Κεχαϊδη «Το τάβλι», κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (ως τις 17 Οκτωβρίου).

* Πρεμιέρα απόψε για το θεατρικό έργο του Αρκά «Εχθροί εξ Αίματος» που παρουσιάζεται από την ομάδα «Tarifa» στο θέατρο Vis Motrix. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 12 Δεκεμβρίου .

* Με γενικό τίτλο «ΠΩΣ ΝΑ ΠΩ» και σε σκηνοθεσία του Δαμιανού Κωνσταντινίδη, η θεατρική ομάδα Angelus Novus παρουσιάζει στο Θέατρο ΣΟΦΟΥΛΗ, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, 8-10 Οκτωβρίου, μια σειρά από μονόπρακτα του Σάμουελ Μπέκετ.

* Ανοίγει η αυλαία για το «Μικρό Φεστιβάλ 3», τη συνάντηση εναλλακτικών θεατρικών σχημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που διοργανώνεται από την «Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα» και φέτος, για πρώτη φορά, εντάχθηκε στα «Δημήτρια». Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στον Χώρο Τέχνης Καθολικών 4 και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Η θεατρική ομάδα Τοκ-Talk θα παρουσιάσει το καινούργιο κείμενο «Θέλει Σκάψιμο».


Σινεμά
* Από το Σάββατο 2 Οκτωβρίου έως και τις 7 Οκτωβρίου, στις 20:30 μ.μ. στην αίθουσα θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση: Θεσσαλονίκη, Πόλη – σινεμά. «Όταν οι ταινίες επιστρέφουν…». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.