Στη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση, πριν περίπου έναν μήνα, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τον ΟΣΕ. Όπως προκύπτει από τη χθεσινή κατάθεση του σχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο, το αρμόδιο υπουργείο έχει προχωρήσει σε τρεις αλλαγές, οι οποίες, θεωρεί ότι, είναι υπέρ των εργαζομένων. Οι αλλαγές είναι οι εξής:
- Προβλέπεται σε πρώτη φάση εθελούσιος χαρακτήρας για τις περίπου 1.350 μετατάξεις των εργαζομένων του ΟΣΕ, καθώς θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους θελήσουν μόνοι τους να μετακινηθούν. Αν ο αριθμός τους δεν είναι επαρκής, θα ακολουθήσουν υποχρεωτικές μετατάξεις, οι οποίες θα στηριχθούν και σε κοινωνικά κριτήρια (ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, σπουδές κ.λπ.).
- Προβλέπεται σαφέστερη διατύπωση για τις αποδοχές των εργαζομένων. Το σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε χθες, θα αναφέρει σαφώς ότι βασικοί μισθοί και πρωτεύουσες απολαβές των εργαζομένων θα είναι δεσμευτικές με βάση τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ οι περικοπές θα αφορούν όλες τις έκτακτες απολαβές (επιδόματα κ.λπ.) με στόχο οι δευτερεύουσες να μην ξεπερνούν το 10%-15% των κύριων αποδοχών.
- Τέλος, σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι που θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου δεν θα συνταξιοδοτούνται από το φορέα στον οποίο θα μεταταγούν, αλλά από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ.