Την παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο πέντε πρώην υπουργών της ΝΔ για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου προτείνει το ΠΑΣΟΚ στο πόρισμά του, που παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της Προανακριτικής Επιτροπής. Πρόκειται για τους Πέτρο Δούκα, Αλέξανδρο Κοντό, Ευάγγελο Μπασιάκο, Γιώργο Βουλγαράκη και Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραπέμπουν τον κ. Θοδωρή Ρουσόπουλο για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου και τρίτων εταιρειών, μέσω κακουργηματικής απιστίας και απάτης, καθώς και για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου. Ο κ. Ρουσόπουλος παραπέμπεται και για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, για την δήθεν κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης Βισθωνίδας.

Οι κ. κ. Κοντός, Δούκας και Μπασιάκος παραπέμπονται για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και απάτης, που προσπόρισαν αθέμιτο περιουσιακό όφελος στην Μονή και στις εμπλεκόμενες εταιρείες αφανών και εμφανών μετόχων, που αγόρασαν τα ακίνητα που της παραχωρήθηκαν - ενώ παραπέμπονται ως συναυτουργοί του κου Ρουσόπουλου στα υπόλοιπα αδικήματα.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης παραπέμπεται με «σοβαρές ενδείξεις» για την διάπραξη του αδικήματος της «παράβασης καθήκοντος, που είχε ως αποτέλεσμα ζημία εις βάρος του Δημοσίου», κακουργηματικού πάντα, χαρακτήρα.

Στο πόρισμα της Προανακριτικής δηλώνεται πως δεν θεωρείται σκόπιμη η αναφορά στην παραγραφή ή μη, των εντοπισθέντων αδικημάτων, καθώς το θέμα αυτό, «αναγκαίως θέλει απασχολήσει την μετά την ποινική δίωξη ανάκριση, ή και το Δικαστήριο».

Την παραπομπή ή μη, σε Ειδικό Δικαστήριο, των πέντε υπουργών, θα αποφασίσει ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, μετά από την αναμενόμενη υιοθέτηση του πορίσματος από την Ολομέλεια της Βουλής.