Το αδιανόητο προσπαθεί η κυβέρνηση. Θέλει να χαλιναγωγήσει το Διαδίκτυο, που από τη φύση του είναι δημιουργημένο έτσι που να μην ελέγχεται! Κι όμως, σχεδιάζεται... ρύθμιση του ψηφιακού διαδικτυακού πεδίου και, μάλιστα, η κυβέρνηση προχωρά στην έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για την κατάρτιση θεσμικού πλαισίου, που θα αφορά στα ηλεκτρονικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, αλλά και επικοινωνίας.
Κύριο επιχείρημα, το ότι το σύνολο σχεδόν των δυτικοευρωπαϊκών κρατών έχει θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν στο Διαδίκτυο. Κι όμως, κανείς δεν μπορεί να βρει ούτε... link από αυτά τα θεσμικά πλαίσια.
Ήδη άνοιξε επίσημα, μέσω Διαδικτύου, η δημόσια διαβούλευση για να καταθέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι τις προτάσεις τους επάνω στο νέο χώρο, ο οποίος μελλοντικά θα αποτελέσει την πλατφόρμα δραστηριοτήτων και το βασικό δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες, του συνόλου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.
Η κυβέρνηση σκοπεύει, με το νέο θεσμικό πλαίσιο, να δημιουργηθεί το νομικό οπλοστάσιο για την αποτελεσματική καταπολέμηση των στρεβλώσεων που καταγράφονται εδώ και αρκετό καιρό στο χώρο του Διαδικτύου, κάτι που, αν δεν ξεκαθαριστεί τι, ακριβώς, σημαίνει, μπορεί να παραπέμπει σε... νέες στρεβλώσεις προσπάθειας χειραγώγησης ενός ανεξάρτητου μέσου. Στην σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για διασφάλιση των απαραίτητων κανόνων "για την ομαλή λειτουργία της διαδικτυακής αγοράς, μέσω της προστασίας των δικαιωμάτων των νομίμως δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων", πράγμα, βέβαια, που ζητούν οι επιχειρήσεις του κλάδου.
Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, από τον απλό ιδιώτη μέχρι τις επαγγελματικές ενώσεις Μέσων Ενημέρωσης, την ΠΟΕΣΥ και τις Ενώσεις Συντακτών. Τις προσεχείς ημέρες, θα ανακοινωθεί ο τόπος και ο χρόνος της εναρκτήριας εκδήλωσης της διαβούλευσης.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αποστέλλει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου τις προτάσεις του για την οργάνωση της διαβούλευσης σε ειδική φόρμα που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα: http://www.opengov.gr/ypes/?p=895 .
Γίνεται μια προσπάθεια, να περάσει το μήνυμα πως η χειραγώγηση του Ίντερνετ είναι απαραίτητη "λόγω των απαράδεκτων συμπεριφορών κάποιων χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι, βάζοντας στο στόχαστρο εκ περιτροπής κυρίως ευρύτερα γνωστά πρόσωπα από τον κόσμο της πολιτικής και των επιχειρήσεων, επιδίωκαν κέρδη με υπό την απειλή υποτιθέμενων «αποκαλύψεων»".

Οι γενικές αρχές
Στους κυβερνητικούς στόχους, όπως διαβάζω στην "Ναυτεμπορική", είναι η ανάθεση των αρμοδιοτήτων για το Διαδίκτυο, σε ανεξάρτητη αρχή, στα πρότυπα του ΕΣΡ -αν όχι το ίδιο το ΕΣΡ, μέσω ειδικού τμήματος-, δεδομένου ότι, μεταξύ άλλων, τίθενται και ζητήματα περιεχομένου, ενώ θα γίνει προσπάθεια να υπάρχει νόμιμος εκπρόσωπος πίσω από κάθε ιστοσελίδα, πράγμα το οποίο ούτως ή άλλως συμβαίνει σήμερα στα παραδοσιακά Μέσα.
Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι θα γίνει με τα εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- ανώνυμα Blog. Ποιοι θα θεωρούνται ιδιοκτήτες-διαχειριστές; Οι δημιουργοί τους; Θα γίνουν επώνυμα; Πώς θα διασφαλιστεί κάτι τέτοιο αφού οι εταιρίες που προσφέρουν τη δημιουργία τους έχουν την έδρα τους σε άλλες χώρες, με δικό τους νομικό πλαίσιο; Μήπως πρόκειται, απλά, για πυροτέχνημα; Πώς θα πετύχει η ελληνική κυβέρνηση εκεί που απέτυχε η κυβέρνηση των ΗΠΑ;
Μάλιστα στο νέο καθεστώς θα ενταχθούν και τα διαδικτυακά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.
Βέβαια, πίσω από τις λέξεις μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ποιοι είναι οι ... αντικειμενικοί σκοποί: "Αναγκαία θεωρείται η ενιαία προσέγγιση των θεμάτων που αφορούν στη διαφήμιση συνολικά, για όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο -ίδιοι κανόνες για όλα τα site, ανεξάρτητα από το χαρακτήρα τους-, ενώ, στο πλαίσιο της διασφάλισης των κανόνων του ανταγωνισμού, θα πρέπει αυτό να γίνει με τρόπο ανάλογο των όσων ισχύουν στα παραδοσιακά ΜΜΕ, δεδομένου ότι, οποιοδήποτε μέσο φιλοξενεί διαφημίσεις, είναι υπό μια έννοια ένα μέσο ενημέρωσης, ή επικοινωνίας", εκτιμά η κυβέρνηση. Με άλλα λόγια να "χρεώνει" ένα blog τη διαφήμιση με τον ίδιο τρόπο που τη χρεώνει ένα... site!
Κι ακόμη πιο πίσω από όλα αυτά, έρχονται οι αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης των εργαζομένων στα διαδικτυακά ενημερωτικά Μέσα. Ως τώρα, οι εργαζόμενοι στα "νέα μέσα" δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.