Ανεστάλη έως και τις 8 Οκτωβρίου 2010 η έναρξη των μαθημάτων στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με απόφαση της Γενικής συνέλευσης του Τμήματος, λόγω έλλειψης του απαραίτητου αριθμού απεσπασμένων εκπαιδευτικών. Κλειστό είναι και το παιδαγωγικό του ΑΠΘ.
Την αναστολή της λειτουργίας τους για τρεις ημέρες, μέχρι και την Παρασκευή, ανακοίνωσαν και τα τμήματα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις προσωπικού όσον αφορά στη στελέχωση της διαδικασίας της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, αλλά και των εργαστηρίων υπολογιστών και φυσικών επιστημών.
Το τμήμα αριθμεί 2.000 φοιτητές οι οποίοι, πλέον, δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν λόγω των αποσπάσεων. Επίσης, τα εργαστήρια παραμένουν κλειστά, καθώς λειτουργούσαν με τους αποσπασμένους καθηγητές, κάτι που σημαίνει πως χάνονται χρήματα από αυτά που δίνει το υπουργείο για τη λειτουργία τους, η οποία δεν είναι δυνατή χωρίς το έμψυχο δυναμικό.
Σύμφωνα με την κοσμήτορα της Παιδαγωγικής Σχολής, Δήμητρα Κογκίδου, το έργο των αποσπασμένων εκπαιδευτικών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των σπουδών, προκειμένου οι φοιτητές να λάβουν την επαγγελματική τους επάρκεια (προϋπόθεση για το πτυχίο) και στη συνέχεια να μπορέσουν να διδάξουν στα σχολεία.
Όσον αφορά το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του, κατά τα 26 χρόνια λειτουργίας του, δεχόταν κατ' έτος από το Υπουργείο Παιδείας ικανό αριθμό απεσπασμένων εκπαιδευτικών της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι προσέφεραν σημαντικό έργο στην Πρακτική Ασκηση των φοιτητών και στην αρτιότερη λειτουργία των Εργαστηρίων του Τμήματος και του Μαρασλείου Διδασκαλείου.
Φέτος, για πρώτη φορά - προστίθεται στην ανακοίνωση- ο αριθμός των αποσπάσεων μειώθηκε δραματικά σε 5, πράγμα που δυσχεραίνει σοβαρά τη διεξαγωγή των Πρακτικών Ασκήσεων και την επαρκή λειτουργία των Εργαστηρίων, με δεδομένο ότι στο Τμήμα φοιτούν 2.500 προπτυχιακοί, 800 μεταπτυχιακοί φοιτητές και 350 μετεκπαιδευόμενοι δάσκαλοι, ενώ τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος είναι 35 τον αριθμό.