Σαμαράς: "Έκαναν την κρίση
ελλείμματος κρίση δανεισμού"
Για βαρύτατα σφάλματα που «βύθισαν» τη χώρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση Παπανδρέου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. "Mετέτρεψαν την κρίση του ελλείμματος σε κρίση δανεισμού", επανέλαβε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Έκαναν όλα τα πιθανά και απίθανα σφάλματα δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα όταν έπρεπε, και πήραν πολύ περισσότερα όταν πια ήταν αργά», παρατήρησε και μίλησε για «φοροκαταιγίδα» που δεν έφερε τα προσδοκώμενα έσοδα. "Τους ξέφυγαν τα έσοδα, τους ξέφυγαν οι δαπάνες και ο προϋπολογισμός", σημείωσε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για παγκόσμιο ρεκόρ οικονομικής αναποτελεσματικότητας, τονίζοντας ότι οι θυσίες του λαού πάνε χαμένες.
Στο επίκεντρο της κριτικής του κ. Σαμαρά βρέθηκε και η πολιτική του μνημονίου, που – όπως υποστήριξε – έδεσε χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό. «Το μνημόνιο συντρίβει την οικονομία με συνεχείς φοροεπιδρομές», τόνισε και πρόσθεσε ότι όλοι το βλέπουν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για πολιτική εξαπάτησης των πολιτών, ενώ επανέλαβε ότι «εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ». Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη βράβευσή του κ. Παπανδρέου στη Γερμανία, λέγοντας: «Πρόσφατα η γερμανική τράπεζα βράβευσε τον πρωθυπουργό για την ειλικρίνειά του, σύντομα θα τον ανταμείψει και ο ελληνικός λαός για την ειλικρίνειά του, κυρίως για το "λεφτά υπάρχουν"».
Απέρριψε δε τις αιτιάσεις που δέχθηκε με αφορμή την πρότασή του για μηδενισμό του ελλείμματος, επικρίνοντας τους χαρακτηρισμούς του Πρωθυπουργού περί «μαγικής λύσης». «Με την πολιτική του μνημονίου», αντέτεινε, «το έλλειμμα δε μηδενίζεται ποτέ». «Εμείς προτείναμε ένα άλλο μίγμα πολιτικής που καταφέρνει μέσα σε 18 μήνες όσα εκείνοι δεν κατάφεραν ποτέ», πρόσθεσε.
Μετά, συνέχισε, «έκαναν εξεταστικές, γιατι μόνο με εξεταστικές μπορούν να κυβερνήσουν, αλλά και εκεί ατύχησαν» γιατί δεν προέκυψε τίποτα επιβαρυντικό για στελέχη της ΝΔ αλλά αντίθετα ήρθαν στο φως νέα στοιχεία για στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Αναφορικά με το μίγμα πολτικής που προτείνει η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να υποσχεθούμε τίποτα που η χώρα δεν αντέχει. «Έχουμε δεσμευθεί για λίγα, αλλά απαραίτητα πράγματα. Θα δημιουργήσουμε μία επιτελική και ευέλικτη κυβέρνηση, που θα φέρει αποτελέσματα στην ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης, θα δώσουμε προτεραιότητα στις άμεσες επενδύσεις. Θα αποκαταστήσουμε τον εθνικό χαρακτήρα του υπουργείου Παιδείας και θα αναβαθμίσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης. Θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα μπούμε στον ενάρετο κύκλο της ανάκαμψης», είπε.
Ανέλαβε ακόμη τη δέσμευση να αποκαταστήσει όταν αναλάβει την εξουσία τις συντάξεις των 700 ευρώ και σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχει ήδη πρόβλεψη για τους πόρους από τους οποίους θα εξοικονομηθούν αυτά τα χρήματα. «Δε θα επιτρέψουμε να πληρώσουν το λογαριασμό οι συνταξιούχοι», διαμήνυσε.
Αύριο Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί τη Λαμία.