Ως την Κυριακή θα διαρκέσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των περιπτερούχων και ψιλικατζήδων. Έχουν αποφασίσει είτε να κλείσουν τα καταστήματά τους, είτε να μην πωλούν καπνικά προϊόντα. Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο στη Θεσσαλονίκη και ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών - Καπνοπωλών & Ενοικιαζόμενων Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου, μιλώντας κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου. Όπως είπε, στο νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν 2.500 σημεία πώλησης - περίπτερα και ψιλικατζίδικα - και μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα περί τα 1.200. Ανέφερε ακόμη ότι από την αρχή της χρονιάς έχουν βάλει λουκέτο περίπου το 20% από αυτά και εκτίμησε πως μέχρι το τέλος του 2010 πρόκειται να ακολουθήσει άλλο ένα 30%.
Πρόσθεσε πως, σύμφωνα με σχετική μελέτη, ο μέσος τζίρος των καταστημάτων του κλάδου έχει μειωθεί πάνω από 20% και σε ημερήσια βάση φθάνει στα 800 ευρώ, με το καθαρό κέρδος να κυμαίνεται στα 10 ευρώ.
«Με το ποσό αυτό τι να πρωτοπληρώσει ο κάθε επαγγελματίας», αναρωτήθηκε ο κ. Ιακώβου και πρόσθεσε: «Στο τεφτέρι μου έχω χρωστούμενα που ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ».
Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε πως η πρόταση του σωματείου τους αφορά σε απεργία διαρκείας. Πάντως, την ερχόμενη Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι του κλάδου θα έχουν νέα συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά. Ε.Α.