Να αναλάβει πρωτοβουλία προς την Αθήνα, ώστε το παράδειγμα της διευθέτησης της διένεξης μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, για τις συνοριακές τους διαφορές, να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της διαφοράς μεταξύ των Σκοπιων και της Ελλάδας, για την εκκρεμότητα της ονομασίας, ζήτησε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, από τον Ιταλό ομόλογό του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Ο κ. Ιβάνοφ, μετά τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον κ. Ναπολιτάνο, έφερε ως παράδειγμα τη διένεξη μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας. Όπως είπε, κατόπιν συμφωνίας των δύο μερών, πλέον, δεν αποτελεί εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία της Κροατίας, και το παράδειγμα αυτό, όπως ανέφερε, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και των Σκοπίων.
Ερωτηθείς να σχολιάσει τη σημερινή αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, Ράσμουσεν, ότι για να λάβει η γειτονική χώρα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, πρέπει προηγουμένως να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας ο κ. Ιβάνοφ δήλωσε ότι «το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα απέτυχε να εκπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις οι οποίες προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία».
Θύμισε πως η χώρα του έχει προσφύγει κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στα Σκόπια, Ερβαν Φουερέ, επανέλαβε σήμερα τη θέση της Ε.Ε. δηλώνοντας ότι η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος είναι ουσιαστικής σημασίας όσον αφορά στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Σκοπίων.
«Η θέση της Ε.Ε. για το ζήτημα είναι ξεκάθαρη από την αρχή. Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε πέρυσι σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επρόκειτο για ενθάρρυνση προς την κυβέρνηση να διευθετήσει το ζήτημα του ονόματος το συντομότερο δυνατό. Αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει ακόμη» πρόσθεσε.