Καθηγητές παίζουν θέατρο. Απόψε, με ελεύθερη είσοδο, στο Βαφοπούλειο. Να τους δούμε, να τους κρίνουμε, να τους χειροκροτήσουμε. Επίσης, προτείνουμε γι απόψε μία από τις πάρα πολλές εκθέσεις εικαστικών που φιλοξενούνται σε χώρους της Θεσσαλονίκης. Και θέατρο. Για μερικά έργα είναι οι τελευταίες παραστάσεις. Διαλέξτε:

Θέατρο
* Η θεατρική ομάδα εκπαιδευτικών Δυτικής Θεσσαλονίκης «Μίμησις πράξεως», παρουσιάζει στις 21.00 στην αίθουσα θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου το έργο του Ελβετού Νομπελίστα Μαξ Φρίς «Ο Μπήντερμαν και οι Εμπρηστές». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο «Δημήτρια στα σχολεία». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Ακόμη μια παράσταση δίνει στις 9 μ.μ. στον «3o Όροφο» (Καθολικών 4) η ομάδα «Σημείο Μηδέν» στο πλαίσιο του Μικρού Φεστιβάλ 3. Παρουσιάζει το έργο «Όπως σας αρέσει» του Σαίξπηρ.

* Στην Πειραματική σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Μονή Λαζαριστών, Σταυρούπολη) φιλοξενούνται οι «Μπαντα-ρισμένοι». Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 24 Οκτωβρίου.

* Στο Στούντιο Κοιτώνες του Στρατόπεδου Κόδρα, στην Καλαμαριά θα δοθεί η πρεμιέρα του έργου μικτών μέσων "Κενό, Κοινό, Καινό" σε σύνθεση-σκηνοθεσία Αχιλλέα Ψαλτόπουλου. Παράλληλα θα εγκαινιαστεί η έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Περδίκη στις 7 μ.μ., που θα λειτουργεί τις ημέρες και ώρες των παραστάσεων. Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Παρασκευή, Σαββατο στις 9.15 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 8 μ.μ., όλο τον Οκτώβριο στο στρατόπεδο Κόδρα.

* Στις 9.15 μ.μ. στο θέατρο «Έξω από τα τείχη» (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια) παραστάσεις με το έργο του Δ. Κεχαϊδη «Το τάβλι», κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (ως τις 17 Οκτωβρίου).

* Το θεατρικό έργο του Αρκά «Εχθροί εξ Αίματος» παρουσιάζεται από την ομάδα «Tarifa» στο θέατρο Vis Motrix. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 12 Δεκεμβρίου .


Εκδηλώσεις:
* Με το σύνθημα «Μια πνοή σώζει ζωή - 10 λεπτά φτάνουν για να σώσουν τον διπλανό σου», το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και το δημοτικό ιατρείο Καλαμαριάς συνδιοργανώνουν εκδήλωση - επίδειξη για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με ταυτόχρονη χρήση απινιδωτή. Η εκδήλωση θα διαρκέσει από τις 9 π.μ.- 2 μ.μ. στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Δημαρχείου) της Καλαμαριάς.

* Το Εθνικό Δίκτυο Αγωγής Τηλεόρασης, το μόνο εκτεταμένο πρόγραμμα οπτικοακουστικής Αγωγής στη χώρα μας πραγματοποιεί την επιμορφωτική του διημερίδα για 40 δημοτικά σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας στις 9.30 π.μ. το Σάββατο και Κυριακή 16 και 17 Οκτωβρίου στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης. Ώρα έναρξης 9.30 π.μ. (πληροφορίες 6977137031, συντονιστής Γιάννης Πούλιος 13.00-21.00)

* Οι Θεσσαλονικείς δίνουν ραντεβού σήμερα και αύριο στο Art House προκειμένου να βρουν τις τελευταίες τάσεις σε ρούχα και αξεσουάρ από τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους της πόλης, να… πάρουν καινούργιες ιδέες από περισσότερους από 30 δημιουργούς και καλλιτέχνες και να ακούσουν… φρέσκιες μουσικές. Όλα αυτά από τις 3 μ.μ.- 12 το βράδυ με χειροποίητα κοσμήματα, τσάντες από ανακυκλωμένα υλικά, βιβλία, δερμάτινα αξεσουάρ, δημιουργίες από ασήμι, πίνακες ζωγραφικής και άλλα.
Όσοι πάτε ρούχα σας θα έχετε την ευκαιρία να τα μετατρέψετε και θα τα στολίσετε με τη βοήθεια των Fashion Wokshops της moda!rt. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

* Ολοκληρώνεται σήμερα το 9ο ελληνογερμανικό συμπόσιο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ Η επιβολή αστυνομικών καθηκόντων σε ιδιώτες ως εργαλείο της σύγχρονης αντεγκληματικής πολιτικής, η αστυνομική διείσδυση, οι παρακολουθήσεις στα όρια της νομιμότητας, τα βιομετρικά δεδομένα και η ποινική δίκη, η επιτήρηση και η σχέση της με το ποινικό δίκαιο είναι τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο του συμποσίου, με τίτλο: «Επιτήρηση και Ποινική Καταστολή στη σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική». Κατά τη διάρκειά των εργασιών του Συμποσίου υπάρχει ελληνική μετάφραση των γερμανικών εισηγήσεων και διερμηνεία της συζήτησης. Οι εργασίες του συμποσίου είναι ανοιχτές για το κοινό.

* Οι σχέσεις της Θεσσαλονίκης με τις παραδουνάβιες χώρες-σημερινή Ρουμανία αποτελούν το θέμα του επιστημονικού συμποσίου «Χριστιανική Μακεδονία». Οι εργασίες του θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου και πραγματοποιούνται στο κεντρικό αμφιθέατρο Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

* «Θεσσαλονίκη (re)visions» τιτλοφορείται ο ανοιχτός διαγωνισμός Digital Video και Video Art που φιλοξενούν τα «45α Δημήτρια». Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε νέους δημιουργούς ηλικίας από 18 έως 35 χρονών. Θα διαρκέσει έως τις 18 Οκτωβρίου στο Μουσείο Φωτογραφίας.
Βασικές θεματικές του διαγωνισμού είναι η πόλη και οι άνθρωποί της, το παρόν το παρελθόν και το μέλλον, ο αστικός ιστός της και το περιβάλλον, αλλά και οι ιστορίες, οι διαδρομές, τα βλέμματα των κατοίκων της.

* Έκθεση βιβλίων με θέμα τη διατροφή θα λειτουργεί μέχρι τις 22 Οκτωβρίου σε όλες τις παιδικές βιβλιοθήκες.

* Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, τηλέφωνο: 2310 –483000) σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.



Εικαστικά:
* Τα εγκαίνια της έκθεσης ντοκουμέντων «Γερμανός Καραβαγγέλης- Ο Μητροπολίτης των Εμπεριστατών», που εντάσσεται στις εκδηλώσεις των «Δημητρίων» θα πραγματοποιηθούν στις 19.30 στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

* Συνεχίζεται μέχρι τις 30 του μηνός στα Λουτρά Παράδεισος η έκθεση ζωγραφικής των Αννή Ζόμπου-Ασημή και Κωνσταντίνου Ράπτη. Η έκθεση που οργανώνεται από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης εντάσσεται στην προσπάθεια συμμετοχής των μνημείων του παρελθόντος σε σύγχρονα πολιτιστικά δρώμενα και περιλαμβάνει κατασκευές και ζωγραφικά έργα με λάδι σε καμβά.

* Έκθεση ζωγραφικής μελών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο των «Δημητρίων». Θα διαρκέσει έως τις 28 Νοεμβρίου.

* Έργα των αποφοίτων του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης δημιουργίας (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, video – art, εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο, καλλιτεχνικά δρώμενα – performances, κ.ά.). Η έκθεση φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έως τις 28 Νοεμβρίου. Η έκθεση των αποφοίτων για το ακαδημαϊκό έτος 2009 – 2010, του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ είναι ανοιχτή για το κοινό.

* Στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο «Η άλλη Θεσσαλονίκη». Πρόκειται για ομαδική έκθεση φωτογραφίας, που πραγματοποιήθηκε για το φεστιβάλ Contrast / Αντίθεση, με την επιμέλεια του Βασίλη Γιαγκόπουλου και του Παναγιώτη Λαλίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7 Νοεμβρίου. Η είσοδος είναι ε λ ε ύ θ ε ρ η για το κοινό.

* Έκθεσης που είναι αφιερωμένη στον Γάλλο καλλιτέχνη Henri de Toulouse-Lautrec (θα διαρκέσει μέχρι 30.01.11) πραγματοποιείται στην αίθουσα διαλέξεων Γιοζέφ ΝΕΧΑΜΑ, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (2ος όροφος).

* Φιλοξενείται στα Λουτρά Παράδεισος έκθεση ζωγραφικής των Αννή Ζόμπου-Ασημή και Κωνσταντίνου Ράπτη. Η έκθεση που οργανώνεται από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης εντάσσεται στην προσπάθεια συμμετοχής των μνημείων του παρελθόντος σε σύγχρονα πολιτιστικά δρώμενα και περιλαμβάνει κατασκευές και ζωγραφικά έργα με λάδι σε καμβά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.

* Μέλη του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β.Ε. (ΣΚΕΤΒΕ) παρουσιάζουν έργα τους στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθν. Αμύνης 4). Η έκθεση εντάσσεται στα Δημήτρια και θα διαρκέσει έως τις 24 του μήνα.

* Η έκθεση «Εκκλησιαστικοί χειροποίητοι σταυροί της Αιθιοπίας» με έργα από τη συλλογή του Χρήστου Γιαννουλάκη παρουσιάζεται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η παρουσίαση περιλαμβάνει 240 αυθεντικούς και σπάνιους σταυρούς από την Αιθιοπία.

* Στο Γενί Τζαμί φιλοξενείται μέχρι τις 3 Νοεμβρίου η έκθεση γλυπτικής του Κάρολου Καμπελόπουλου. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των «Δημητρίων». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93) φιλοξενείται η έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας του Δήμου Φλέσσα με τίτλο «Χώρος, άνθρωπος, εργαλείο». Η έκθεση εντάσσεται στις εκθέσεις του β’ εξαμήνου 2010 της Δημοτικής Πινακοθήκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

* «Μυθοβραχίες» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Αλέξανδρου Βρεττάκου που παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11). Η έκθεση εντάσσεται στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Contrast / Αντίθεση».

*«Θοδωρή, φέρε και τους δίσκους σου…» είναι ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εαποτελεί μια διαδρομή στο ελληνικό σινεμά μέσα από τη συλλογή βινυλίου του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου. Μέσα από τα σάουντρακ που έχει συλλέξει ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου «παρελαύνει» ο ελληνικός κινηματογράφος, ενώ τα εξώφυλλα των βινυλίων δίνουν μια εικόνα του design κάθε εποχής.

* Η φωτογραφική ομάδα «Φωτοπόροι» διευρύνει το φεστιβάλ και αγκαλιάζει φωτογραφικές ομάδες και μεμονωμένους φωτογράφους, προσφέροντας στη Θεσσαλονίκη ένα σύγχρονο και πλήρες φεστιβάλ φωτογραφίας το «Contrast /Αντίθεση», στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βασιλίσσης Όλγας 108).

* Φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους 57) η έκθεση ζωγραφικής της Δήμητρας Τάσσιου με τίτλο “Αλληγορίες και οράματα”. Η έκθεση διοργανώνεται από την αντιδημαρχία Πολιτισμού και τη Δημοτική Πινακοθήκη. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

* Στη Δημοτική Πινακοθήκη(Βασ. Όλγας με 25ης Μαρτίου) φιλοξενείται η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Λουκά Βενετούλια, για τον Κρητικό ρεαλισμό. Η έκθεση αποτελεί ένα αφιέρωμα στον καλλιτέχνη και το έργο του, που φέτος συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από τη γέννησή του κι εντάσσεται στο πλαίσιο των Δημητρίων. Θα λειτουργεί ως τις 22 Οκτωβρίου.

* Στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου “ΗΛΙΟΣ”, του δήμου Νεάπολης (Λαγκαδά 120 και Δ. Κομνηνού) μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση «Φωτογραφικές ιστορίες» που διοργανώνει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με την επιμέλεια του Θανάση Ράπτη, Βασίλη Καρκατσέλη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

* Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Περδίκη φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Η ζωγράφος παρουσιάζει τη νέα της δουλειά με λαδοπαστέλ σε μαύρες επιφάνειες. Η θεματολογία της αντλείται από το χώρο του ονείρου και του μύθου. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τέλος του μηνός.


* Έκθεση ζωγραφικής της Χρύσας Βέργη με τίτλο “Fragments of a Lake” φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης ATRION. Η γκαλερί γιορτάζει το νέο της χώρο με τα εγκαίνια της καλλιτέχνιδος Χρύσας Βέργη. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.

* Γυναικείες φιγούρες, καθημερινές και απόκοσμες συνάμα φιγουράρουν σε καμβάδες μεγάλων διαστάσεων που αποτύπωσε ο ζωγράφος Τζουλιάνο Καγκλή και φιλοξενούνται στην γκαλερί «Έψιλον» (Αλεξ. Σβώλου 7).

* Στη γκαλερί «Ζήνα Αθανασιάδου» (Π. Π. Γερμανού 5) φιλοξενείται έκθεση του Νίκου Κρυωνίδη.

* Έκθεση χειροτεχνημάτων που διοργανώνουν η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η δημοτική πινακοθήκη με τη συνεργασία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου). Η έκθεση είναι μια πρόγευση και μια εισαγωγή στο έργο και στη συλλογή του Μουσείου «Κεντώντας τη Μνήμη». Παράλληλα με αυτήν την έκθεση, η πλήρης συλλογή θα εκτίθεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών (Βασ. Όλγας 107).

* Μια μυστική κρατική τοποθεσία του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας εικονίζεται στην έκθεση φωτογραφίας του David Moore που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα μέρος που δεν έχει φωτογραφηθεί ξανά.

* Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την συνεργασία του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Μετροπόλ του Σεντ Ετιέν της Γαλλίας και του Παλάτσο Ντουκάλε της Γένοβας, διοργανώνουν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης η οποία φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Ανεύρετοι νήσοι» ο τίτλος της και θα λειτουργεί ως τις 28 Νοεμβρίου.

* Στον εκθεσιακό χώρο Δίπολο (Δημ. Γούναρη 53) μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση χαρακτικής στο ξύλο του Δημήτρη Τσιρογιάννη.

* Έκθεση ζωγραφικής του καθηγητή Γιώργου Μήλιου με τίτλο «Εικόνες της ζωής σε μοντέρνα γραφή» φιλοξενείται στην γκαλερί alma. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Για τον Γιώργο Μήλιο θα μιλήσουν ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Χρίστου, η λέκτορας του ιδίου τμήματος Ράνια Σταθοπούλου και ο ιστορικός τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος.

* Το Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης (Καραϊσκάκη 9 Συκιές) αρχίζει δυναμικά τη νέα σαιζόν με δύο σημαντικές εκθέσεις, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της διοργάνωσης “PhotoBiennale 2010 / 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση” του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Στην αίθουσα τέχνης στο δημαρχείο Νεάπολης φιλοξενείται η έκθεση «Τόποι: άγονοι. Δύο Φιλανδοί φωτογράφοι». Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι σήμερα 16 Οκτωβρίου.

* Στην γκαλερί Ρωμανού 9 (Λευκός Πύργος) παρουσιάζεται η αναδρομική έκθεση της Καίτης Κεχαγιά-Θεοδώρου. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 6 Νομεβρίου.

Σινεμά
* Αρχίζει το κινηματογραφικό αφιέρωμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα σήμερα στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι προβολές θα διαρκέσουν μέχρι τις 24 του μηνός. Η είσοδος 5 ευρώ.