Γέμισε η αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ για το σεμινάριο με θέμα «Πώς να αξιοποιήσετε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης» που παρέδωσε ο αμερικανός αναλυτής και εκπαιδευτής διαδικτυακών επικοινωνιών Eric Schwartzman. Καλός κι ευχάριστος ομιλητής, γνώριζε πού να σταματά και που να επιταχύνει. Κι όταν κατάλαβε πως το ακροατήριο ήθελε να μάθει κι άλλα, έκοψε και τα... διαλείμματα.
Προσωπικά άκουσα και πράγματα που γνώριζα ή εφάρμοζα, άκουσα, όμως και πράγματα για τα οποία είχα απορίες. Ειδικά τα tools που μας έδωσε τα είχα αναζητήσει πολύ καιρό στο Ίντερνετ, χωρίς καλά αποτελέσματα. Ακόμη, όμως, μου έμεινε η απορία πώς να κάνω έναν τίτλο ενδιαφέροντα για το Ίντερνετ, όταν η γλώσσα που χρησιμοποιώ -η Ελληνική- με αποκλείει από το μεγάλο αγγλόφωνο κοινό, ούτως ή άλλως. Επίσης, τα ποστ μου σπάνια περιέχουν, στον τίτλο, τη λέξη Θεσσαλονίκη, για να "τραβάνε", αφού σε μεγάλο βαθμό αναφέρονται στη Θεσσαλονίκη. Θέλει ιδιαίτερη μελέτη το κομμάτι της χρήσης των μηχανών αναζήτησης, ειδικά του twitter...
Χρήσιμες, για τους δημοσιογράφους, ήταν οι πληροφορίες του ομιλητή, για τα δωρεάν εργαλεία που παρέχει το Ίντερνετ και συγκεκριμένα η Google, όπως ο πολύ χρήσιμος reader. Χάρη στο συγκεκριμένο διαδικτυακό πρόγραμμα που προσφέρεται δωρεάν, ο καθένας μπορεί να διαχειριστεί πάρα πολλές πηγές ειδήσεων, site ή blogs, από ένα περιβάλλον, να τα μοιραστεί με το δίκτυό του, να τα χρησιμοποιήσει για λογαριασμό του, χάρη στα.
Ειδικά για τη μηχανή αναζήτησης της Google υπογράμμισε ότι καθημερινά μετά 3 δισεκατομμύρια αναζητήσεις κι έδωσε τρόπους χρήσης της, αλλά και εκμετάλλευσής της για να προωθηθεί η δημοσιογραφική δουλειά.
Στην τρίτη και τέταρτη ενότητα με γενικούς τίτλους αντίστοιχα «Πέρα από τις λέξεις και την εικόνα: ήχος και βίντεο online» και «Κοινωνικά Δίκτυα», ο κ. Schwartzman έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για την δημιουργία podcast στο Ίντερνετ και για τη χρησιμοποίηση των κοινωνικών δικτύων, όπως το Twitter και το Facebook. Ιδιαίτερα επέμενε στο να χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι το όνομά τους στη χρήση των κοινωνικών δικτύων. «Αν δεν το κάνετε εσείς, κάποιος θα το κάνει για ‘σας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για το Facebook, υπογράμμισε ότι έχει 500 εκατομμύρια χρήστες και καλύπτει το 22% όσων σερφάρουν στο Ίντερνετ, οι οποίοι ενημερώνουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάθε μήνα 25 δισεκατομμύρια φορές το status του profile τους!
Ο ομιλητής έδωσε τρόπους με τους οποίους οι δημοσιογράφοι μπορούν να προβάλλουν τη δουλειά τους μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να χάνουν την ανθρώπινη επαφή και να γίνονται μηχανές ανάρτησης, όπως αυτές που χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά ΜΜΕ.
Παρόντες ήταν η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Catherine Kay και ο ακόλουθος Τύπου της Αμερικανικής Πρεσβείας Stuart Smith.
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε γύρω στις 17.00 με συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων. Διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης. Εντάσσεται στον κύκλο δραστηριοτήτων του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ New Media – Αίθουσες Σύνταξης από το Μέλλον.
Παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητες, από τις 13 Οκτωβρίου ως τις 11 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ αναπτύσσεται το πρόγραμμα «UPLOAD the story! Ξεναγήσεις στον κόσμο των Νέων Μέσων». Καθημερινά από τις 10.00 ως τις 16.00 (έπειτα από ραντεβού) μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές δημοσιογραφίας μπορούν ενημερώνονται για τις εξελίξεις, τα μέσα και τις εφαρμογές που άλλαξαν την Ενημέρωση, να εξοικειωθούν με τα σύγχρονα εργαλεία του δημοσιογράφου, να ανεβάσουν τα «ρεπορτάζ» τους στο διαδίκτυο και να τα διαβάσουν σε ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης.