Μετρημένες προτάσεις κατατέθηκαν, για τη Θεσσαλονίκη, από τους υποψηφίους δημάρχους, στο χθεσινοβραδινό debate της TV100. Οι Κ. Γκιουλέκας, Γ. Μπουτάρης, Σ. Ζαριανόπουλος, Μ. Στεργίου, Τρ. Μηταφίδης, Στ. Παπαθεμελής, Χ. Μάτης και Ζ. Κλεισιάρης προσπάθησαν να μείνουν εντός χρόνου (είχαν 2 λεπτά να απαντήσουν σε ερωτήσεις του μισού λεπτού), απέφυγαν να απευθυνθούν ο ένας στον άλλον (εκτός από το κλείσιμο της εκπομπής) και, στην αρχή τουλάχιστον, περιορίστηκαν σε διακηρύξεις κι όχι προτάσεις.
Φαίνεται, πάντως, πως τις εντυπώσεις κέρδισε ο Κ. Γκιουλέκας που κατέθεσε τις περισσότερες προτάσεις (τον ακολούθησε ο Χ. Μάτης κι ο Σ. Ζαριανόπουλος), ενώ μέτρησε αρκετά η πείρα του Στ. Παπαθεμελή. Ιδιαίτερα συγκατημένος ο Γ. Μπουτάρης, ο οποίος ήταν πάντα εντός χρόνου, αλλά χωρίς να αποφύγει γενικότητες.

Ο Γκιουλέκας
Ο Κώστας Γκιουλέκας, στην ενότητα για τον Καλλικράτη, επεσήμανε την πρόθεσή του να ενώσει όλους τους Θεσσαλονικείς, υπογραμμίζοντας πως στο ψηφοδέλτιό του συγκέντρωσε στελέχη από όλους τους χώρους.
Για το μνημόνιο υποστήριξε ότι με την «Ομάδα Δημιουργίας» ανατρέπει το επιχείρημα πως η προσφυγή στο Μνημόνιο ήταν το αναγκαίο κακό. Ρώτησε τον ανθυποψήφιό του, Γιάννη Μπουτάρη, αν «θα θέσει νέους φόρους για να βρει χρήματα για έργα» και πρότεινε «πάγωμα δημοτικών τελών, απαλλαγή απ τα δημοτικά τέλη για μετρόπληκτους και επιχειρηματίες, επέκταση ωραρίου λειτουργίας δημοτικών των παιδικών σταθμών και τη δημιουργία ολονύκτιου βρεφονηπιακού σταθμού.
Παραδέχτηκε ότι σε θέματα καθημερινότητας «η πόλη έχει μείνει τραγικά πίσω», επειδή «εγκαταλείφθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες». Μίλησε για τις καθυστερήσεις στο μετρό και εξαγγελία έργων χωρίς χρονοδιαγράμματα. Υποστήριξε ότι «χρειάζεται στοχευμένα έργα για την καθημερινότητα του πολίτη».
Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων πρότεινε ο δήμος, μέσω της διπλωματίας των πόλεων, «να ενημερώσει κυβερνήσεις και φίλους στο εξωτερικό, να χρησιμοποιήσει Έλληνες του εξωτερικού και να δώσει ένα μήνυμα από την πρωτεύουσα Μακεδονίας σε όλο τον κόσμο».

Ο Μπουτάρης
Ο Γιάννης Μπουτάρης, όταν ρωτήθηκε για τη στήριξη από το ΠΑΣΟΚ επέμεινε πως είναι ανεξάρτητος υποψήφιος που ηγείται παράταξης ιδρυμένης από το 2006 και βρισκόταν εκτός κομμάτων. Θύμισε ότι στηρίζεται και από τη Δημοκρατική Αριστερά, ότι στο ψηφοδέλτιο έχει «υποψηφίους καθαρά από την δεξιά παράταξη».
Για το μνημόνιο υποστήριξε ότι «είναι αποτέλεσμα πολιτικής κυβερνήσεων των τελευταίων ετών» και υπογράμμισε πως δε μετείχε σε τέτοια κυβέρνηση. Υποστήριξε πως «ο προϋπολογισμός του δήμου πρέπει να αναθεωρηθεί από τη νέα διοίκηση με κριτήριο την ελάφρυνση των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων».
Σχετικά με τα έργα υποδομής επιτέθηκε κατά της λύσης της υποθαλάσσιας. Πρότεινε, αντί νέας υποθαλάσσιας, τραμ.
Τάχθηκε κατά της επανίδρυσης υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης για το οποίο είπε ότι «δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης» και «το μόνο που κάνει είναι να εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα».

Ο Ζαριανόπουλος
Ο Σωτήρης Ζαργιανόπουλος χαρακτήρισε «βαθιά πολιτικές, που ισοδυναμούν με βουλευτικές», τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ζήτησε ακόμη και τη δεύτερη Κυριακή όσοι επιλέξουν την παράταξή του να ψηφίσουν πάλι «Λαϊκή Συσπείρωση» κι ας ακυρωθεί η ψήφος.
Για το μνημόνιο υπογράμμισε πως «από 110 δις που πήρε ή θα πάρει η χώρα μας από Τρόικα τα 78 πήγαν, ήδη, στις τράπεζες» κι όχι «σε μισθούς ή συντάξεις όπως ψευδώς ισχυριζόταν ο πρωθυπουργός». Υποσχέθηκε να μην απολυθούν συμβασιούχοι και να προστατευθούν πανεπιστήμιο, ΔΕΘ, φιλέτα παραλίας, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ.
Εξέφρασε το φόβο πως Έλληνες, σε λίγο καιρό, θα ασχολούνται με το παρεμπόριο στα πεζοδρόμια, και πως «αν οι Κινέζοι πάρουν το λιμάνι θα στήσουν στο νέο χώρο τξς ΔΕΘ έναν τεράστιο χώρο Logistics», που θα σημαίνει «πλήρη κατάργηση των μικρών βιοτεχνιών».
Όταν ρωτήθηκε για το θέμα των Σκοπίων, θύμισε πως «το 1999 όταν η Θεσσαλονίκη ντροπιαζόνταν από κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για να γίνει πέρασμα ΝΑΤΟϊκών, ήταν το ΚΚΕ που ήταν κάθε μέρα στο λιμάνι για να μην περάσουν τα ΝΑΤΟϊκά τανκς».

Ο Στεργίου
Ο Μάκης Στεργίου επιτέθηκε κατά της ΝΔ, λέγοντας πως έστελνε υπομνήματα στη Ρηγίλλης «για την κατάντια της ΝΔ». Μίλησε για διάφορους πολιτικούς που «είχαν μετατρέψει το κόμμα σε μαγαζί τους».
Υποστήριξε ότι ο ίδιος, αν εκλεγεί δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι που θα επιλέξει, δε θα δεχτούν μισθούς, αλλά θα τους προσφέρουν στα ιδρύματα της πόλης. «Χαρίζουμε την προσωπική μας ζωή στο δήμο Θεσσαλονίκης», είπε.
Όταν ρωτήθηκε για το θέμα των υποδομών, επέμενε για τα οικονομικά. Υποσχέθηκε συνδιαχείρηση των οικονομικών του δήμου με τους πολίτες και έλεγχο στα όσα έγιναν. Μίλησε για έργα που δεν έπρεπε να γίνουν «κι έγιναν γιατί είχαν μεγάλες προμήθειες», χωρίς, πάντως, να τα κατονομάσει.
Στην ερώτηση αν ο ΛΑ.Ο.Σ., που τον στηρίζει, έχει αλλάξει στάση στο θέμα των Σκοπίων, διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του κόμματος που τον στηρίζει, λέγοντας πως «το όνομα Μακεδονία δεν πρέπει να δοθεί γιατί αυτό κρύβει κι άλλους κινδύνους στην Ελλάδα».

Ο Μηταφίδης
Ο Τρ. Μηταφίδης είπε «κατηγορηματικά όχι» σε τυχόν κινέζικη επένδυση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, επειδή οι «κόκκινοι καπιταλιστές», όπως τους ονόμασε «δεν έρχονται ως φιλάνθρωποι» και θύμισε πως άλλοι, στην υπόθεση των ΣΕΜΠΟ «ορμούσαν στα κάγκελα του λιμανιού» και τώρα «τα ξέχασαν όλα αυτά».
Ζήτησε να παραχωρήσει η εκκλησία «τα οικόπεδα που έχει δεσμευμένα και φέρεται ως κράτος εν κράτει» για να παραχωρηθούν για την κατασκευή σχολείων. Πρότεινε τα περίπου 100 ιστορικά κτίρια στην πόλη να επαναχρησιμοποιηθούν «αντί να φτιάχνουμε τερατουργμήατα όπως το νέο δημαρχείο».
Το θέμα των Σκοπίων το χαρακτήρισε «θέμα εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ορισμένοι μπορούν να κάνουν το εμπόριο του πατριωτισμού», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «η χώρα δεν είναι θύμα ιμπεριαλιστικής συνωμοσίας».

Ο Παπαθεμελής
Ο Στ. Παπαθεμελής υπογράμμισε πως «ζούμε τη χρεοκοπία του κομματοκρατικού συστήματος. Χαρακτήρισε «τεράστια» τα προβλήματα της πόλης, η οποία «έχει προοπτική και δυνατότητες να ανακτήσει το χαμένο χρόνο».
Θεώρησε «μείζονος σημασίας» τη «βαριά και συναρπαστική ιστορία της πόλης, τα μοναδικά κι ανεπανάληπτα μνημεία της» και πρότεινε να γίνει η Θεσσαλονίκη τουριστικός μαζί με Πέλλα, Δίον, Πετράλωνα, Άγιον Όρος.
Ρωτήθηκε για την απαγόρευση του καπνίσματος και του θύμισαν την υπόθεση της απαγόρευσης ωραρίου στα νυκτερινά κέντρα. Χαρακτήρισε το μέτρο «πάρα πολύ άγριο», ζητώντας να επανεξεταστεί. Για το ωράριο είπε ότι το πλήρωσε με την απομάκρυνσή του αφού «υπονομεύτηκε η απόφαση εκ των ένδον κι αντί να πάνε οι νονοί στις φυλακές πήγε ο υπουργός στο σπίτι του».
Για το θέμα των Σκοπίων επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του, χαρακτηρίζοντας «πολιτικά αφελή κι επικίνδυνη πολιτική» την άποψη Καρατζαφέρη ότι είναι το καλύτερο από κάθε τι άλλο ο γεωγραφικός προσδιορισμός στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

Ο Μάτης
Ο Χρ. Μάτης όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο ναυάγησε το θέμα του Διαπαραταξιακού, δήλωσε πως φέρνει «στους πολίτες της Θεσσαλονίκης αυτό που ήθελε το διαπαραταξιακό: Ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο».
Για την ανάπτυξη «πράσινων» πολιτικών από το δήμο Θεσσαλονίκης, πρότεινε να γίνουν βιοκλιματικά τα σχολικά κτίρια, ώστε να δοθεί διέξοδος και στους κατασκευαστές που δεν έχουν δουλειά κι ανάπτυξη του σιδηροδρόμου, «όχι με προσλήψεις».
Μίλησε για «πλήρη ανοχή στο διπλοπαρκάρισμα εκεί που υπάρχουν τα καταστήματα ‘καφεστίασης’» και για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ είπε πως θα πρέπει να γίνει με γνώμονα το συμφέρον όλων κι όχι των ολίγων. Υπογράμμισε πως κάποιοι που ζητούν την ψήφο των Θεσσαλνικέων, έχουν συμφέροντα στην έκταση του Αλατίνη.
Όσον αφορά τους οικονομικούς πρόσφυγες, πρότεινε «να καταλάβουμε ότι είναι μέλη της χώρας» για να μην έχουμε φαινόμενα ρατσισμού.

Ο Κλεισιάρης
Τέλος, ο Ζ. Κλεισιάρης ,δήλωσε πως η παράταξή του θέλει να ανατρέψει «τα πάντα στο δήμο Θεσσαλονίκης», χαρακτήρισε συμμάχους του ΠΑΣΟΚ τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους και μίλησε για καταπάτηση των ΣΣΕ, την ανεργία και τα όσα έγιναν επί ένα χρόνο, υποστηρίζοντας ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές «έχουν μεγαλύτερη σημασία και από τις βουλευτικές.
Για τον Καλλικράτη είπε πως «ναι μεν μεταβιβάζονται αρμοδιότητες», αλλά «θα βλέπουμε ακόμη και σχολεία να κλείνουν γιατί δε θα υπάρχουν κονδύλια».
Πρότεινε να καταργηθεί η δημοτική αστυνομία, να μεταμορφωθεί «σε φιλική προς το δημότη και χρήσιμη», να σταματήσει να επιβάλει πρόστιμα. Ακόμη, πρότεινε «να γίνουν δημόσια δωρεάν πάρκινγκ» και υποστήριξε ότι Το κυκλοφοριακό «δε λύνεται με νέους δρόμους», αλλά «με επέκταση λεωφορειόδρομων, ποδηλατόδρομων, τη πεζοδρόμηση του κέντρου».
Για το θέμα των Σκοπίων πρότεινε «να τείνουμε χείρα φιλίας προς το λαό της γειτονικής χώρας».

Και βολές εκατέρωθεν
Σημείο που έκλεψε την παράσταση, η τελευταία τοποθέτηση των υποψηφίων, χωρίς ερώτηση, όταν ο κ. Μπουτάρης ζήτησε από τον κ. Γκιουλέκα να παραδεχτεί πως είναι η συνέχεια του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Ο κ. Γκιουλέκας απάντησε επιδεικνύοντας την έγγραφη δήλωση του κ. Μπουτάρη, στην οποία έλεγε πως «τιμά τον κ. Παπαγεωργόπουλο». «Με εγκαλεί αυτός που δηλώνει ότι τιμά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, για ποιο πράγμα», αναρωτήθηκε ο κ. Γκιουλέκας. Είπε πως δε θεωρεί αντίπαλο τον κ. Μπουτάρη, αλλά χρήσιμο στο δήμο, απλά με διαφορετικές απόψεις, αφού ο ίδιος δεν δέχεται ζώνη πορνό στην TV100 ή μια γειτονιά με οίκους ανοχής.