Αυτά είναι... καλά νέα! Οι κάτοικοι της μικρής πόλης Ντίντκοτ, λίγα χιλιόμετρα νότια της Οξφόρδης, έγιναν οι πρώτοι Βρετανοί που ζεσταίνονται χάρη... στα ίδια τους τα περιττώματα. Με άλλα λόγια, η γνωστή ελληνική παροιμία που λέει ότι θα το κάνουμε παξιμάδι, αποκτά, επιτέλους, ειδικό βάρος και επιβεβαιώνεται στην πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, οι ενεργειακές ανάγκες εκατοντάδων νοικοκυριών θα καλύπτονται στο εξής από βιοαέριο που παράγεται από βοθρολύματα και το οποίο φθάνει στα σπίτια μέσω του εθνικού δικτύου. Το πρόγραμμα εντάσσεται στις προσπάθειες της Βρετανίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία παράγονται από το μαγείρεμα και τη θέρμανση.
Η διαδικασία έχει ως εξής: από το σπίτι, τα τα λύματα πηγαίνουν πρώτα σε ειδικές δεξαμενές. Στη συνέχεια, τα στερεά τμήματα υπόκεινται σε μια διαδικασία που ονομάζεται αναεροβική χώνευση, δηλαδή στη διάσπαση των βακτηριδίων σε βιοδιασπώμενα υλικά προκειμένου να παραχθεί αέριο. Ακολουθεί ο καθαρισμός του αερίου, το οποίο τελικά διοχετεύεται στο δίκτυο και από εκεί στα σπίτια. Από τη στιγμή που θα τραβηχτεί το καζανάκι μέχρι τα περιττώματα να... επιστρέψουν στο σπίτι σε αέρια μορφή, μεσολαβούν περίπου 20-25 ημέρες.
Η Κάθριν Ράστον, μητέρα δύο παιδιών και κάτοικος του Ντίντκοτ, ζει σε ένα από τα σπίτια που τροφοδοτούνται με βιοαέριο. «Το είπα στα παιδιά μου και στην αρχή σούφρωσαν τη μύτη τους, όμως μετά τους φάνηκε καλή ιδέα», λέει. «Προκύπτει από κάτι που όλοι μας παράγουμε και είναι ανανεώσιμο, οπότε αφού πασχίζουμε να βρούμε πηγές ενέργειας, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ό,τι μπορούμε».
Το πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες πόλεις της Βρετανίας, εάν εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, καθώς η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να θεωρεί την προσπάθεια δαπανηρή συγκριτικά με τα οφέλη που αποφέρει. Μέχρι το 2020, η Βρετανία καλείται να καλύπτει το 15% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές. Κι αυτή, σίγουρα, είναι μια πηγή που... ανανεώνεται!