Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σκάι, Κανείς αποχαρακτηρισμός δεν έχει πραγματοποιηθεί στην Ουρανούπολη, καθώς μια τέτοια πράξη χρειάζεται μία ειδική και πολύ σύνθετη διαδικασία. Η Μονή Βατοπεδίου μάλιστα, έχει ζητήσει την ακύρωση της ανταλλαγής, κάτι που δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει.
Η υπόθεση ξεκινά το 1934, όταν η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων Χαλκιδικής, χαρακτηρίζει το δάσος της Ουρανούπολης, άρα και τα επίμαχα 8.600 στρέμματα που πρωταγωνίστησαν στην υπόθεση Βατοπεδίου, ως δάσος «χθαμαλόν», δηλαδή δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση και θάμνους. Κάτι που επαναλαμβάνεται με την καταμέτρηση και τη διανομή του 1971.
Η συγκεκριμένη έκταση προσφέρθηκε προς ανταλλαγή στη Μονή Βατοπεδίου, για τη λίμνη Βιστωνίδα.
Την ανταλλαγή προωθεί η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ενώ το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, υπολογίζει την αξία της έκτασης ως δασική.
Εκείνη την περίοδο, η Διευθύντρια Πολιτικής Γης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη, ζητά τόσο από το αρμόδιο Δασαρχείο Αρναίας, όσο και από τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου κ. Μπότσιο, αν η έκταση είναι στο σύνολό της, δασική ή δάσος.
Η διαφορά έγκειται στο αν η έκταση είναι δάσος, δεν αξιοποιείται και δεν μεταβιβάζεται, αν είναι όμως δασική, μπορεί να ανταλλαγεί και υπό προϋποθέσεις να αξιοποιηθεί.
Η γνωμοδότηση Μπότσιου, κρίνει την έκταση δασική, δάσος χθαμαλόν με βλάστηση έως δύο μέτρα, απόφαση που υπεγράφη τότε, νομίμως, από τον αρμόδιο υπουργό κ. Κιλτίδη.
Τον Μάιο του 2007, συντάσσονται τα συμβόλαια. Σε αυτά όμως, συμπεριλαμβάνονται άλλα τοπογραφικά από αυτά που το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών έχει εκτιμήσει. Έτσι, προωθείται η ανταλλαγή έκτασης, τμήμα της οποίας είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.
Προτού ξεσπάσει ο θόρυβος για την υπόθεση Βατοπεδίου, η Μονή αντιλαμβάνεται πως η δικαιοσύνη ερευνά τί έχει γίνει στα συμβόλαια και το Μάιο του 2008, ζητά εγγράφως να ακυρωθεί η ανταλλαγή της Ουρανούπολης. Το Δημόσιο αρχικά συναινεί και ξεκινούν οι διαδικασίες αναστροφής της ανταλλαγής.
Κάτοικοι όμως της περιοχής, ξεσηκώνονται και ζητούν να περάσει η έκταση στα χέρια της Μονής, καθώς έτσι θα είχαν ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα οικόπεδα που γειτνίαζαν στην επίμαχη έκταση, η οποία πλέον δε θα ήταν Δημόσια. Μέχρι σήμερα, δεν έχει προχωρήσει ούτε η ανταλλαγή, ούτε η ακύρωσή της.