«Απλά φτώχεια», με τις ίδιες θυσίες για τον ελληνικό λαό, θα έφερνε στην Ελλάδα ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ, εξαιτίας της κρίσης, όπως υποστήριξε απόψε, στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων (CEDIMES) για τη Γαλλία, Αλέν Μπιενεμέ (Alain Bienayme).
«Διαφωνώ με όσους πρότειναν έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και διάλυση της ευρωζώνης. Η επιστροφή στη δραχμή θα έφερνε απλά φτώχεια και καμία διασφάλιση για το μέλλον, ενώ οι θυσίες θα παρέμεναν για τον ελληνικό λαό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι, αν διαλυόταν η ευρωζώνη, πολλές χώρες θα καλούνταν να εξοφλήσουν στο εθνικό τους νόμισμα δάνεια που έλαβαν σε ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία.
Χαρακτήρισε «πολύ σφιχτό και πιεστικό» το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για το συμμάζεμα της ελληνικής οικονομίας, ενώ επεσήμανε ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα «περνά περισσότερο» από την ανάγκη να διαμορφωθεί καλύτερα η φορολογία, να αντιμετωπιστεί η μαύρη οικονομία και να βελτιωθεί η βιομηχανική πολιτική, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση.
Ο κ. Μπιενεμέ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση τουλάχιστον μέχρι το 2015, ενώ χαρακτήρισε «αφελείς» τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που άντλησαν περίπου το 50% των τοξικών αμερικανικών ομολόγων.