Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί η τιμή του ψωμιού από το νέο έτος, παρά την πρόσφατη ανατίμηση των αλεύρων κατά 15% με 30%, έδωσε σήμερα, με κατηγορηματικό τρόπο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος.
«Ζούμε το δράμα που βιώνουν οι καταναλωτές, λόγω της οικονομικής κρίσης», τόνισε ο κ. Μούσιος, ο οποίος παρευρέθηκε σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Ψωμιού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την Κυριακή.
Όπως είπε, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η οικονομική κρίση. Υποστήριξε μάλιστα ότι σήμερα η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη κατά 30%, σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ και παρά την αύξηση, έως και 12%, που παρατηρείται σε άλλα αγαθά, στη χώρα μας.
«Οι Έλληνες φούρναροι απορρόφησαν την άνοδο του κόστους παραγωγής από το 2007, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του ΦΠΑ, δύο φορές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε και πρόσθεσε: «Ο φούρνος της γειτονιάς δεν είναι απρόσωπη πολυεθνική».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ψωμιού στην Ελλάδα ανέρχεται σε 73-75 κιλά ανά άτομο, έναντι των 210 κιλών/άτομο τη δεκαετία του 1950 και τα 65 κιλά/άτομο εκείνη του 1990. Όπως ανέφερε, η αύξηση της κατανάλωσης ψωμιού οφείλεται σε τρεις παράγοντες: στην παρουσία των οικονομικών μεταναστών, στο γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα κατέρριψε το μύθο ότι το ψωμί παχαίνει και στην ποικιλία που πλέον υπάρχει.
Όσο για τις φήμες πως χρησιμοποιείται εισαγόμενο αλεύρι, τις διέψευσε. Όπως είπε, το αλεύρι είναι 100% εγχώριο. Παραδέχτηε, πάντως, έλλειψη του εγχώριου μαλακού σταριού, επειδή φθάνει για παραγωγή 300.000 τόνων, ενώ οι ανάγκες της αγοράς ανέρχονται σ’ ένα εκατομμύριο τόνους και για το λόγο αυτό γίνονται εισαγωγές κυρίως από Καναδά και Γερμανία και λιγότερο από Ρωσία.
Ο κ. Μούσιος ανέφερε ακόμη ότι στη χώρα μας λειτουργούν περί τις 80 μονάδες, οι οποίες κατασκευάζουν εξοπλισμό για τους φούρνους και συμπλήρωσε ότι οι αρτοποιοί έχουν κάνει συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Στην Ελλάδα γίνονται εισαγωγές ψωμιού από Γαλλία, Ισπανία αλλά και τρίτες χώρες, με προϊόντα που διακινούνται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, ανέφερε πως στην Ελλάδα λειτουργούν 144.000 οικογενειακού τύπου φούρνοι, που απασχολούν 67.000 άτομα άμεσα και 70.000 έμμεσα. Μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης - είπε - οι συγκεκριμένοι φούρνοι ανέρχονται σε 646, από τους οποίους οι 460 βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και ο αριθμός εργαζομένων σ’ αυτούς υπολογίζεται σε 2.500 με 3.000 άτομα.