Το είδαμε, για πρώτη φορά, σε μια ταινία του Τζέιμς Μποντ, με τον Σον Κόνερι. Να, όμως, που το jetpack είναι πέρα για πέρα αληθινό. Και με μια μικρή περουσία, θα μπορούσε ίσως κάποτε να γίνει δικό σας. Κατασκευάζεται στα εργαστήρια της Martin, προορίζεται για μαζική παραγωγή και υπόσχεται να φέρει τον άνθρωπο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο απόλυτο όνειρο: να πετάει όπως ένα πουλί.
Θα κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις: με την πρώτη, ένας άνθρωπος θα μπορεί να δει το σπίτι του από ύψος 2,5 χλμ. και με γεμάτο ρεζερβουάρ θα μπορεί να διανύσει απόσταση 50 χλμ. μς ταχύτητα έως και 100 χλμ. την ώρα. Η δεύτερη έκδοση θα προορίζεται για μη επανδρωμένη χρήση και οι δοκιμές της αναμένεται να αρχίσουν μέσα στο 2011.
Ζυγίζει αρκετές δεκάδες κιλά, το δένουμε πάνω μας και, αν αντέχουμε το βάρος ενός βενζινοκινητήρα V4 2 λίτρων και 200 ίππων, με τα χειριστήρια... πετάμε στον προορισμό μας. Κι αν κάτι δεν πάει καλά, μην ανησυχείτε. Υπάρχει και αλεξίπτωτο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον, ο χρήστης (ή πιλότος) δεν θα θέλει άδεια αεροσκάφους για το jetpack του. Προς το παρόν πάντως, χαρακτηρίζεται όχημα «ψυχαγωγίας» και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε μη κατοικημένες περιοχές.
Πόσο θα κοστίζει; Σύμφωνα με τη Martin, περίπου 100.000 δολάρια ή 73.000 ευρώ, εάν βέβαια ο όμιλος εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει τη μαζική παραγωγή και την κυκλοφορία του jetpack. Πάντως ήδη έχει δεχθεί παραγγελίες για 500 κομμάτια από τις αμερικανικές υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών και από τέσσερις ομίλους αμυντικών συστημάτων.