Χρόνια τώρα οι αγρότες -στη χώρα μας κι αλλού- λένε: Μετά από την Πανσέληνο ο αέρας "πέφτει" κι αρχίζουν βροχές! Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα επιβεβαίωσε ότι μετά την πανσέληνο και πριν από το πρώτο τέταρτο της νέας Σελήνης ακολουθούν συνήθως αυξημένες βροχές.
Οι περισσότερες μελέτες για τη σχέση του καιρού και του φεγγαριού εμφανίστηκαν στη δεκαετία του ΄60 και φάνηκε να επιβεβαιώνουν τη λαϊκή εμπειρία.
Οι ερευνητές -γεωγράφοι και κλιματολόγοι- δεν πείσθηκαν και, με βάση το πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το Εθνικό Κέντρο Κλιματικών Δεδομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το "Science", αξιοποίησαν για πρώτη φορά στοιχεία που καλύπτουν χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από ένα αιώνα (από το 1900 έως σήμερα).
Κατέληξαν, έτσι, σε αυτό που οι αγρότες γνώριζαν εδώ και αιώνες:
Κατ' αρχήν διαπίστωσαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις φάσεις στις Σελήνης και στην ποσότητα των νερών που κυλάνε στα ρυάκια, τους χειμάρρους κλπ. Όπως ανακάλυψαν, υπάρχει μια μικρή αύξηση στη ροή των επιφανειακών υδάτων ανάμεσα στην πανσέληνο και στο πρώτο τέταρτο της νέας Σελήνης.
Σε δεύτερο στάδιο, οι ερευνητές -μελετώντας στοιχεία βροχοπτώσεων, τα οποία φτάνουν μέχρι το 1895, από τουλάχιστον 1.200 αμερικανικούς μετεωρολογικούς σταθμούς - επιβεβαίωσαν ότι όντως υπάρχει σχέση ανάμεσα στις αέναες φάσεις του φεγγαριού και στις περιοδικές μεταβολές των βροχοπτώσεων.
Η μελέτη, που θα δημοσιευτεί στο έγκυρο περιοδικό γεωφυσικής "Geophysical Research Letters" και η οποία ουσιαστικά είναι η μεγαλύτερη του είδους της που έχει γίνει ποτέ, επιβεβαίωσε ότι, όπως ξέρουν και πολλοί αγρότες, οι βροχές τείνουν να αυξάνουν λίγες μέρες μετά την πανσέληνο και πριν ολοκληρωθεί το πρώτο τέταρτο της Σελήνης.
Άντε, με το καλό να ανακαλύψουν και την Αμερική...