Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι νοσούν στην Ελλάδα 4.500 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, ενώ η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε ότι αφορά την πρόληψη της νόσου. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για την σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Σε ομιλία της η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Με Καρκίνο του Μαστού Νομού Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής», Ελένη Ντελιοπούλου, τόνισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 60% των γυναικών εντοπίζουν τον καρκίνο του μαστού εφαρμόζοντας προληπτικές εξετάσεις, αλλά στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μόλις 5%.
Η κ. Ντελιοπούλου, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού πριν από 15 χρόνια, επιδίωξε να περάσει το μήνυμα ότι «αν το προλάβεις η ζωή συνεχίζεται όπως και πριν, ίσως και καλύτερη». Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, μια γυναίκα μπορεί να είναι εγκλωβισμένη στα πρέπει αλλά μετά από μια τέτοια εμπειρία «ξεπηδούν τα θέλω».
Η γυναίκα πρέπει κάθε μήνα να παρατηρεί και να ψηλαφεί τους μαστούς της. Ο καλύτερος χρόνος, τόνισε η κ. Ντελιοπούλου, είναι λίγες μέρες μετά την περίοδο, ενώ αν η γυναίκα δεν έχει περίοδο καλό είναι ορίσει μια συγκεκριμένη μέρα κάθε μήνα.
Επίσης, μια φορά το χρόνο πρέπει να επισκέπτεται το γιατρό της σε συνεργασία με αυτόν και αν είναι άνω των 40 ετών, καλό είναι να κάνει μια φορά τον χρόνο μαστογραφία.
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε σε παιδότοπο στην ανατολική Θεσσαλονίκη και έγινε φιλική συζήτηση με τις μητέρες. Όσες από τις γυναίκες που παρακολούθησαν την εκδήλωση το επιθυμούν, θα υποβληθούν δωρεάν σε μαστογραφία σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.
Ο Σύλλογος «Άλμα Ζωής» της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 2008 και πραγματοποιεί εκδηλώσεις ενημέρωσης του γυναικείου πληθυσμού και παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και οργανωμένης αλληλοβοήθειας στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.