Σε 43 ανέρχονται τα σχολεία (γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) που βρίσκονται υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη, με βασικό αίτημα τη δημόσια, δωρέαν 12χρονη εκπαίδευση για όλους. Σύμφωνα με το πλαίσιο του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της Θεσσαλονίκης, κανένας μαθητής δεν πρέπει να «βάζει το χέρι στην τσέπη» για ξενόγλωσσα βιβλία, για αναλώσιμα (π.χ. για τα καλλιτεχνικά μαθήματα) και για θέρμανση στα σχολεία.
Το Συντονιστικό ζητά επίσης, να πληρωθούν άμεσα τα κενά σε βιβλία και εκπαιδευτικό προσωπικό, μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη και δωρεάν μετακίνηση από τον ΟΑΣΘ
Σήμερα, μαθητές από τουλάχιστον 30 σχολεία, με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, πήραν μέρος στο απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, όπου συμμετείχαν και φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Η άποψη της υπουργού
Την ίδια στιγμή, η υπουργός παιδείας υποστηρίζει ότι οι καταλήψεις είναι υποκινούμενες. Τη δυσφορία της για τις καταλήψεις εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, λέγοντας πως «το κλειστό σχολείο χρησιμοποιείται από εξωσχολικούς ή και πιθανώς από κόμματα ως πεδίο σύγκρουσης με την κυβέρνηση».
Παράλληλα η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε τις καταλήψεις ως «ακραία μορφή αγώνα, που δεν μπορεί να γίνεται καθημερινότητα» και υπενθυμίζοντας την περσινή απώλεια εκατοντάδων ωρών λόγω των καταλήψεων, υπογράμμισε την πρωτοβουλία του υφυπουργού Παιδείας να εκπονήσει πρόγραμμα αναπλήρωσης των χαμένων ωρών.
Η κυρία Διαμαντοπούλου κατάγγειλε την αποστολή Sms που προτρέπουν τους μαθητές σε καταλήψεις, ενώ εξαίρεσε -χωρίς να το κατονομάσει- το ΚΚΕ που καταδίκασε με ανακοίνωσή του τις καταλήψεις.
Τέλος, αναφορικά με τα προβλήματα στη θέρμανση των σχολείων – κατόπιν επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σπηλιόπουλου – η κ. Διαμαντοπούλου είπε πως έχει ήδη εκταμιευθεί ποσό 40 εκατομμυρίων ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων.