Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσιοποίησε την πρόβλεψή της, ότι το έτος 2011 η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας «θα επιβραδυνθεί», αλλά τόνισε ότι από αυτήν δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση μία «διψήφια ύφεση» στο ίδιο χρονικό διάστημα. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Ρόμπερτ Ζέλικ, «δεν προβλέπεται να επαναληφθεί, διεθνώς, η οικονομική κρίση του έτους 2009», που σχολίαζε τις εκτιμήσεις από το ίδρυμά του ότι «του χρόνου η διεθνής οικονομία θα αναπτυχθεί με +3,3%, από +3,5% φέτος». «Φρονώ ότι δεν θα έχουμε το 2011 μία διψήφια ύφεση» της διεθνούς οικονομίας, «όπως πολλοί υποστηρίζουν», δήλωσε επίσης ο ίδιος αξιωματούχος.
Ο κ. Ζέλικ ανέφερε ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες, φέτος, θα έχουν ανάπτυξη +2,5%, ενώ του χρόνου +2,3%.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα πλήξει κυρίως τους αναπτυσσόμενους, επισήμανε ο ίδιος, δεδομένου ότι φέτος μεν αναπτύσσονται με ποσοστό +6,6%, όμως του χρόνου η ανάπτυξη τους δεν θα ξεπεράσει καν το +6%.
Ιδίως θα παρατηρηθεί, από του χρόνου, όπως πρόσθεσε ο κ. Ζέλικ, «μία αποκλιμάκωση του έντονου ρυθμού ανάπτυξης, που τα λίγα τελευταία έτη γνώρισαν η Κίνα και η Ινδία, της τάξης τού οριακά +10%».