Οι αναλυτές ερμηνεύουν το μέτρο αυτό ως μία νέα προσπάθεια του Μεντβιέντεφ να ενισχύσει την εξουσία του.
Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ ζήτησε τη δημιουργία μίας εθνικής υπηρεσίας επιβολής του νόμου, η οποία θα βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχό του, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μία ανανεωμένη και βελτιωμένη μορφή του κλάδου ερευνών του Γραφείου της Γενικής Εισαγγελίας, θα συγκροτηθεί στα πρότυπα του αμερικανικού FBI.

Οι αναλυτές ερμηνεύουν το μέτρο αυτό ως μία νέα προσπάθεια του Μεντβιέντεφ να ενισχύσει την εξουσία του και να μεταρρυθμίσει το αμφιλεγόμενο δικαστικό σύστημα της Ρωσίας, το οποίο θεωρείται εν πολλοίς διεφθαρμένο.

Αξιωματούχοι εκτιμούν πως η νέα υπηρεσία θα φέρει καλλίτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα, αλλά και επίσης θα προστατεύει τα δικαιώματα των κατηγορουμένων.

Ο ερευνητικός κλάδος της Γενικής Εισαγγελίας, ο οποίος δημιουργήθηκε μόλις προ δύο ετών για να βοηθήσει στην πάταξη ορισμένων ιδιαζόντως σοβαρών εγκλημάτων, θεωρείται ευρέως χειραγωγούμενη από τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Επίσης κριτική έχει δεχθεί και για την ποιότητα του ερευνητικού της έργου, ιδίως σε περιπτώσεις πολιτικών εγκλημάτων.

Οι επικριτές της νέας υπηρεσίας της τονίζουν πως θα πρέπει να διαπνέεται από πολιτικώς ανεξάρτητο φρόνημα και εκφράζουν ανησυχίες για την ασαφή μορφή της, επισημαίνοντας επίσης τις υπερκαλύψεις και τους ανταγωνισμούς που πιθανώς να δημιουργηθούν ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους (του υπουργείου Εσωτερικών, της FSB και της δίωξης ναρκωτικών), που θα υποσκάπτουν η μία το έργο της άλλης.