To blog της Σάντσες
Ενώ στη Θεσσαλονίκη η τοπική δημοσιογραφική κοινότητα ακούει τη λέξη blog και κινδυνεύει με αναφυλαξία, αλλού οι bloggers βραβεύονται: Η πιο διάσημη blogger της Κούβας, η Γιοάνι Σάντσες, η οποία τιμήθηκε την Παρασκευή με τον τίτλο «Ήρωας της Ελευθερίας του Τύπου στον Κόσμο» από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), δήλωσε χθες ότι το βραβείο αυτό συνιστά μια «προτροπή» και μια «ασπίδα προστασίας» για να συνεχίσει να αγωνίζεται κατά του «τείχους της λογοκρισίας» στη χώρα της.
«Για ένα άτομο που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια να προσπαθεί να βρει ρωγμές στο τείχος της λογοκρισίας, είναι κυρίως μια μεγάλη ανταμοιβή, κυρίως γιατί τους τελευταίους μήνες προσπαθούσα να βρω τρόπους για να μπορέσουν να το κάνουν κι άλλοι πολίτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Γιοάνι Σάντσες, η οποία γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της το Σάββατο, πήρε το 2007 την πρωτοβουλία να ανοίξει ένα blog, το Generation Y, το οποίο έχει σήμερα περισσότερο από ένα εκατομμύριο αναγνώστες. Ωστόσο η πρόσβαση στην ιστοσελίδα αυτή απαγορεύτηκε στην Κούβα το 2008.
Για να το διορθώσει αυτό, η Σάντσες στέλνει τα σχόλιά της μέσω ταχυδρομείου στους φίλους της στο εξωτερικό, οι οποίοι τα δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα της στο ίντερνετ desdecuba.com, που φιλοξενείται στη Γερμανία.
Την Παρασκευή η Σάντσες τιμήθηκε από το IPI επειδή αψήφησε τους περιορισμούς που επιβάλλονται στον Τύπο στη χώρα της και υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης, σύμφωνα με τη διευθύντρια του ινστιτούτου Άλισον Μακένζι.
Η Κουβανή αυτή μπλόγκερ «αντιπροσωπεύει ένα μέλλον όπου η εξουσία του ίντερνετ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης», προσέθεσε η Μακένζι.
Η ανταμοιβή αυτή «είναι επίσης μια ασπίδα προστασίας για να συνεχίσω να τολμώ να ψάχνω πληροφορίες μόνη μου και να τις μεταφέρω στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε επίσης η Σάντσες.
«Είναι ένας καταλύτης, μια προτροπή. Ανήκω στους αισιόδοξους ανθρώπους. Σιγά-σιγά το τείχος της λογοκρισίας θα σπάσει. Είμαι πολύ χαρούμενη. Θα συνεχίσω», κατέληξε η Σάντσες, η οποία έχει ξυλοκοπηθεί και παρενοχληθεί πολλές φορές και όπως έχει γράψει η ίδια στο blog της παρακολουθείται συνέχεια από τους πράκτορες της κρατικής ασφάλειας.