Η παιδική χορωδία της Εσθονίας.
Άλλα ακούσματα... Στα Δημήτρια...
Για τους φίλους του θεάτρου, μια πρεμιέρα, απόψε, στο Θέατρο Άνετον: Η "Γυναίκα της Πάτρας", του Γ. Χρονά. Για τους φίλους της μουσικής, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης μας προσκαλεί στα Λαδάδικα. Για τους φίλους του... ποδαρόδρομου, όλο το κέντρο δικό τους. Και γι αυτούς που αγαπούν τις μουσικές αλλά η τσέπη δε βοηθάει, παιδική χορωδία από την Εσθονία(φωτογραφία), στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Θα μείνετε... ενεοί! Διαλέξτε:

Μουσική:
* Συνέχεια για τις εκδηλώσεις της 8ης Συνάντησης Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής στο club του Μύλου (Ανδρ. Γεωργίου 56, Θεσσαλονίκη), που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού (ΚΕΠΟΘΕ) της νομαρχίας Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Φίλων Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής. Σήμερα εμφανίζονται νέα σχήματα της τζαζ, στις 9.30 μ.μ. οι Burnout Chemists και στις 11 μ.μ. το σχήμα “Groove Therapy”.

* Στις 20.00 μ.μ. στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, και στο πλαίσιο των «Δημητρίων» παρουσιάζεται -σε συνεργασία με την πρεσβεία της Εσθονίας- η πολυβραβευμένη παιδική χορωδία από την Εσθονία “Esthonian National Opera Boy’s Choir”. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Μουσική παράσταση του λυράρη Λάζου Ιωαννίδη πραγματοποιείται στις 21.00 στο θέατρο Γης. Στη διάρκειά της 28 μουσικοί, 30 χορευτές και 14 έλληνες λυράρηδες συμμετέχουν αποδίδοντας με λύρα διάφορα διεθνή, έθνικ και παραδοσιακά ακούσματα.

* Τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφικής πορείας του ερμηνεύει στις 21.00 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης στη διάρκεια συναυλίας του στο πλαίσιο της διοργάνωσης Zithos Birthday Festival στα Λαδάδικα.



Εκδηλώσεις:
* Ενημερωτική συνάντηση ενδιαφερομένων γονέων για τα προγράμματα μουσικοκινητικής αγωγής και «Παιδικού Κρουστόφωνου» πραγματοποιείται στις 19.00 μ.μ. για παιδιά 4-6 ετών & 20.30 για παιδιά 6 και άνω. Πληροφορίες: 2310-861874 (6-9 μ.μ.), 6944-503542 και 6944-134525.

* Σε επίτιμο καθηγητή της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο καθηγητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο των ΗΠΑ, ακαδημαϊκός και διευθυντής του Κέντρου Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Χαρίσιος Μπουντούλας. Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στις 19.30 μ.μ. στην αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ.


Εικαστικά:
* Στη Δημοτική Πινακοθήκη(Βασ. Όλγας με 25ης Μαρτίου) φιλοξενείται η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Λουκά Βενετούλια, για τον Κρητικό ρεαλισμό. Η έκθεση αποτελεί ένα αφιέρωμα στον καλλιτέχνη και το έργο του, που φέτος συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από τη γέννησή του κι εντάσσεται στο πλαίσιο των Δημητρίων. Θα λειτουργεί ως τις 22 Οκτωβρίου.

* Έκθεση έργων του Παναγιώτη Τέτση, από τη συλλογή του Στέφανου Ζαχαριάδη, λάδια, ακουαρέλες και παστέλ που απεικονίζουν την Αθήνα, την Ύδρα, τη Σίφνο, τις ελληνικές θάλασσες, πρόσωπα, εσωτερικά και νεκρές φύσεις, παρουσιάζονται ως τις 15 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού στην Αλάνα της Τούμπας, στο πλαίσιο των Δημητρίων.

* Η γκαλερί «Ρωμανού 7» ( Λευκός Πύργος τηλ. 2310- 221327) παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Imaging» του Κωστή Βολουδάκη ως τις 9 Οκτωβρίου. Τα φωτογραφικά κολάζ με ψηφιακή επεξεργασία που φιλοξενούνται στον εκθεσιακό χώρο συνιστούν μια νέα, την πιο πρόσφατη, ενότητα στο έργο του καλλιτέχνη.

* Στην CASA BIANCA φιλοξενείται η έκθεση «Οι αρχιτεκτονικές συνθέσεις» του Γιάννη Μόραλη. Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των « 45ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ» και αποτελεί την πρώτη παρουσίαση του συνόλου των αρχιτεκτονικών συνθέσεων του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου που πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο.

* Έκθεση χειροτεχνημάτων που διοργανώνουν η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η δημοτική πινακοθήκη με τη συνεργασία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου). Η έκθεση είναι μια πρόγευση και μια εισαγωγή στο έργο και στη συλλογή του Μουσείου «Κεντώντας τη Μνήμη». Παράλληλα με αυτήν την έκθεση, η πλήρης συλλογή θα εκτίθεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών (Βασ. Όλγας 107).

* Το Ε’ δημοτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης διοργανώνει αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Ηλία Τριανταφυλλίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Σεπτεμβρίου και φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης του Ε΄ Διαμερίσματος (Πέτρου Συνδίκα 24)

* Έκθεση κατασκευών – εγκαταστάσεων των Γ. Ευσταθουλίδη – Κ. Γραμμένου φιλοξενούνται στο Γενί Τζαμί ως τις 30 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των Δημητρίων.

* Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ φιλοξενείται η έκθεση "Νεοελληνική Τέχνη από τη Συλλογή Γιώργου Κητή". Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

* Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεχίζεται μέχρι τις 3 Οκτωβρίου η έκθεση με τίτλο «100 χρόνια Deutscher Werkbund 1907- 2007». Πρόκειται για μία έκθεση του Μουσείου Αρχιτεκτονικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Ινστιτούτου Εξωτερικών Σχέσεων της Γερμανίας (IFA).

* Μια μυστική κρατική τοποθεσία του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας εικονίζεται στην έκθεση φωτογραφίας του David Moore που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα μέρος που δεν έχει φωτογραφηθεί ξανά.

* Μια ιδιαίτερη έκθεση φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Τίτλος της «…ανέφερα εγγράφως…» και πλαισιώνεται με ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Τα έργα θα φιλοξενηθούν έως τον Οκτώβριο στον εκθεσιακό χώρο.

* Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την συνεργασία του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Μετροπόλ του Σεντ Ετιέν της Γαλλίας και του Παλάτσο Ντουκάλε της Γένοβας, διοργανώνουν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης η οποία φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Ανεύρετοι νήσοι» ο τίτλος της και θα λειτουργεί ως τις 28 Νοεμβρίου.

* Στον εκθεσιακό χώρο Δίπολο (Δημ. Γούναρη 53) μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση χαρακτικής στο ξύλο του Δημήτρη Τσιρογιάννη.

Θέατρο
* Πρεμιέρα απόψε στις 21.00 στο θέατρο Άνετον με την παράσταση «Η Γυναίκα της Πάτρας». Το έργο του Γιώργου Χρονά με την Ελένη Κοκκίδου σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου παρουσιάζεται στο πλαίσιο των «ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ» ως τις 26 Σεπτεμβρίου.

* Το ΚΘΒΕ ανεβάζει δύο παραστάσεις δρόμου σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του κέντρου «Εκείνος κι Εκείνος: Η παράσταση που αγάπησε η πόλη».
Στις 18:30 Αλ. Σβώλου- Δημ. Γούναρη & στις 19:30 Αριστοτέλους- Ερμού
Δρόμο-Λόγια: Έξι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ ερμηνεύουν σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους ποιήματα και αποσπάσματα πεζογραφικών έργων Λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης.
Στις 20:00 στην Πλατεία Αγ. Σοφίας & 21:00 στην Στοά έναντι Έσπερου

* Στις 9.15 μ.μ. στο θέατρο «Έξω από τα τείχη» (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια) παραστάσεις με το έργο του Δ. Κεχαϊδη «Το τάβλι», κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (ως τις 17 Οκτωβρίου).

* Το έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Λα Πουπέ» παρουσιάζει στις 9.15 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη (Μεταμορφώσεως & Αργυρουπόλεως) η Άννα Κοκκίνου. Η παράσταση εντάσσεται στα 45α Δημήτρια, από σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου.

Σινεμά:
* Στις 20:30- 22:00 μέσα στην αγορά στο Καπάνι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου εγκαθιστά πανί και καρέκλες και σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε ταινίες σχετικές με τη μετακίνηση.