Τέσσερις πολιτικές εφημερίδες αναδεικνύουν σε πρώτο τους θέμα τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, περί της «δια βίου μάθησης». Οι εφημερίδες θεωρούν "μπόνους" στα ΙΕΚ, τη ρύθμιση που θέλει να προωθήσει η υπουργός.
Το «Βήμα» επικεντρώνει στο… μπόνους που δίνεται στα κολλέγια: Η εφημερίδα αναφέρει πως «μετρώντας με "μονάδες" τις σπουδές τους θα μπορούν σύντομα να μεταπηδούν από τη μια βαθμίδα της Εκπαίδευσης στην άλλη οι πολίτες της χώρας. Με νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ορίζεται ότι το άθροισμα νέων σπονδυλωτών και πιστοποιημένων προγραμμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων των ΙΕΚ και των κολεγίων, θα οδηγεί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις. Οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν με το νέο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής».
Σύμφωνα με το «Ριζοσπάστη», "το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη Δια Βίου Μάθηση, πίσω από το περιτύλιγμα φανταχτερών λέξεων, σκοπό έχει να προσφέρει στο κεφάλαιο ακόμα πιο φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, εύκολα μετακινούμενο από κλάδο σε κλάδο και από τόπο σε τόπο, ώστε να διευκολύνεται η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητά του".
«Από τα ΙΕΚ στο Πανεπιστήμιο», λέει η «Απογευματινή». Η εφημερίδα αναφέρει ότι «με σύστημα πιστωτικών μονάδων (credits) το οποίο θα "χτίζεται" σε βάθος ετών, θα μπορεί να γίνεται η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, καθώς το υπουργείο Παιδείας, μέσα από το νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση, του οποίου η συζήτηση άρχισε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στήνει "γέφυρες" μεταξύ μη τυπικής και τυπικής εκπαίδευσης».
Καθαρά για «μπόνους» σε αποφοίτους ΙΕΚ, μιλά το «Έθνος». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «"μπόνους" για την εισαγωγή αποφοίτων ιδρυμάτων μεταλυκειακής εκπαίδευσης σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δίνει το υπουργείο Παιδείας καθώς οι "τίτλοι σπουδών" που θα αποκτούν μετά το λύκειο θα μεταφράζονται σε πιστωτικές μονάδες και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στα ΑΕΙ».