Ήταν πρόταση αρκετών οικονομολόγων. Κάποιοι δε συμφωνούσαν. Ανάμεσα σε αυτούς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, όταν η κινεζική Cosco ζήτησε να... αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία μας (είτε με την δική της παρουσία στο ΣΕΜΠΟ του Πειραιά, είτε με την αγορά του Σκαραμαγκά, είτε με συμμετοχή στις επενδύσεις του λιμανιού της Θεσσαλονίκης) ο κ. Παπανδρέου ήταν από αυτούς που είχαν αντιδράσει άμεσα.
Φαίνεται, όμως, ότι το σύνθημα "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" το εφαρμόζει πρώτος. Έτσι αλλάζει το σοσιαλιστικό του πρόσωπο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθούν ή να αξιοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου των οποίων η αξία ανέρχεται σε 270 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του χρέους της χώρας.
«Η Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά τον τελευταίο χρόνο, καθώς μέσα σε λίγους μόνο μήνες η κυβέρνηση της χώρας έχει προωθήσει τις πιο φιλόδοξες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της ευρωζώνης», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπου παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του χρηματιστηρίου και κορυφαία στελέχη της Wall Street.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε πως εννοεί αυτά που λέει. Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα πως τα spreads θα υποχωρήσουν και ότι καθώς όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα αρχίσουν να αποδίδουν, η Ελλάδα θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
«Ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις μας έγκαιρα και εντός των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί, συχνά και πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο ξεπερνώντας τις προσδοκίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι τώρα η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ανάπτυξης και σε μέτρα που θα καταστήσουν την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική.
Υπογράμμισε ότι έχει ήδη προωθηθεί η ριζική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος, όπως και η εξυγίανση του δημόσιου τομέα ο οποίος θα λειτουργεί πλέον με περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Σημείωσε ότι προχωρά στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της φιλελευθεροποίησης της αγοράς ενέργειας και των κλειστών επαγγελμάτων και εκτίμησε ότι αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής κατά 5% με 6%.
Τέλος, έστειλε σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα προσφέρει τεράστια προοπτική για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως και στον τομέα των υποδομών.