Η ΚΟΘ πάει... underground
Για τους φίλους της μουσικής προτείνουμε, για σήμερα, τις τελευταίες συναυλίες τζαζ στο πλαίσιο της 8ης Συνάντησης Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής στο Μύλο, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης που... πάει underground στο Block 33 και Μπετόβεν στο Μέγαρο (με προσκλήσεις). Για τους φίλους του θεάτρου, "Αχαρνής" στο Βασιλικό. Αν δεν ικανοποιηθήκατε μ αυτά, διαλέξτε:

Μουσική:
* Πέφτει απόψε η αυλαία των εκδηλώσεων της 8ης Συνάντησης Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής που διοργανώνουν το Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΟΘΕ) και ο Σύλλογος Φίλων Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής. Στο club του Μύλου (Ανδρ. Γεωργίου 56, Θεσσαλονίκη) πραγματοποιείται απόψε το αφιέρωμα στον Django Reinhardt. Στις 9.30 μ.μ. ανεβαίνει το «Hot Club Gypsy Trio» και στις 11 μ.μ. το Swingtime Quintet.

* Ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και το ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ» διοργανώνουν το πρώτο φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης και δημιουργίας με τίτλο "Κ.Ο.Θ. underground", το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου (από τις 19:00) και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010 (όλη μέρα), στο Block 33 (26ης Οκτωβρίου 33, Σφαγεία) με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

* Συναυλία - αφιέρωμα στα 240 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν με την 9η Συμφωνία ερμηνευμένη από τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης και τη χορωδία Singakademie Frankfurt Oder πραγματοποιείται στις 9 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η είσοδος με προσκλήσεις.


Εκδηλώσεις:
* Τα φετινά «Δημήτρια» είναι μία πρόκληση για όλους καθώς η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται στους δρόμους και στις γειτονιές του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Από την πλατεία Χρηματιστηρίου, τη Συγγρού και τη Βαλαωρίτου, έως τις παλιές εμπορικές στοές, το φεστιβάλ των «Δημητρίων» αξιοποιεί χώρους και μνήμες του παρελθόντος, ως έμπνευση για σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Στις 20:00 παλιά κτίρια, μπαρ και καφέ της περιοχής, στοές, πλατείες, γωνιές και δρόμοι… σκαρώνουν ένα σκηνικό γιορτής και δίνουν το λόγο στο θέατρο του δρόμου, στις μουσικές, street arts, στις εναλλακτικές παρεμβάσεις.

* «Oktoberfest 2010» και φέτος από τον Σύλλογο Φίλων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης που το διοργανώνει στον προαύλιο της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, από τις 11 το πρωί. Η είσοδος στο «Oktoberfest» είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους υποδέχεται το φθινόπωρο το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Από σήμερα και μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις με τίτλο «Μαγεία και Θρησκεία: Θεοί, άγιοι και δαίμονες» που διεξάγονται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


* «Εκπαιδευτικές εφαρμογές βασισμένες στην πορεία και την εξέλιξη του θεάτρου σκιών στο χρόνο» είναι το θέμα του εργαστηρίου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Mακεδονικό Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154 -εντός ΔΕΘ-Helexpo) με την επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του πανεπιστημίου Αθηνών Αντιγόνη Παρούση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλ. 2341352159, 2341352158, (κ. Δάφνη Παπαδοπούλου).



Εικαστικά:
* Φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους 57) η έκθεση ζωγραφικής της Δήμητρας Τάσσιου με τίτλο “Αλληγορίες και οράματα”. Η έκθεση διοργανώνεται από την αντιδημαρχία Πολιτισμού και τη Δημοτική Πινακοθήκη. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

* Στη Δημοτική Πινακοθήκη(Βασ. Όλγας με 25ης Μαρτίου) φιλοξενείται η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Λουκά Βενετούλια, για τον Κρητικό ρεαλισμό. Η έκθεση αποτελεί ένα αφιέρωμα στον καλλιτέχνη και το έργο του, που φέτος συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από τη γέννησή του κι εντάσσεται στο πλαίσιο των Δημητρίων. Θα λειτουργεί ως τις 22 Οκτωβρίου.

* Έκθεση έργων του Παναγιώτη Τέτση, από τη συλλογή του Στέφανου Ζαχαριάδη, λάδια, ακουαρέλες και παστέλ που απεικονίζουν την Αθήνα, την Ύδρα, τη Σίφνο, τις ελληνικές θάλασσες, πρόσωπα, εσωτερικά και νεκρές φύσεις, παρουσιάζονται ως τις 15 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού στην Αλάνα της Τούμπας, στο πλαίσιο των Δημητρίων.

* Η γκαλερί «Ρωμανού 7» ( Λευκός Πύργος τηλ. 2310- 221327) παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Imaging» του Κωστή Βολουδάκη ως τις 9 Οκτωβρίου. Τα φωτογραφικά κολάζ με ψηφιακή επεξεργασία που φιλοξενούνται στον εκθεσιακό χώρο συνιστούν μια νέα, την πιο πρόσφατη, ενότητα στο έργο του καλλιτέχνη.

* Το αρχείο του Γιάννη Μοράλη με τις αρχιτεκτονικές του συνθέσεις περιλαμβάνει έργα γνωστά στο ευρύ κοινό και άλλα που δεν πραγματοποιήθηκαν. Τα φετινά Δημήτρια δίνουν την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν το αρχείο του Γιάννη Μόραλη καθώς παρουσιάζεται για πρώτη φορά ως σύνολο στην Κάζα Μπιάνκα (Βασιλίσσης Όλγας 180). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου.

* Έκθεση χειροτεχνημάτων που διοργανώνουν η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η δημοτική πινακοθήκη με τη συνεργασία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου). Η έκθεση είναι μια πρόγευση και μια εισαγωγή στο έργο και στη συλλογή του Μουσείου «Κεντώντας τη Μνήμη». Παράλληλα με αυτήν την έκθεση, η πλήρης συλλογή θα εκτίθεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών (Βασ. Όλγας 107).

* Το Ε’ δημοτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης διοργανώνει αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Ηλία Τριανταφυλλίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Σεπτεμβρίου και φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης του Ε΄ Διαμερίσματος (Πέτρου Συνδίκα 24)

* Έκθεση κατασκευών – εγκαταστάσεων των Γ. Ευσταθουλίδη – Κ. Γραμμένου φιλοξενούνται στο Γενί Τζαμί ως τις 30 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των Δημητρίων.

* Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ φιλοξενείται η έκθεση "Νεοελληνική Τέχνη από τη Συλλογή Γιώργου Κητή". Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

* Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεχίζεται μέχρι τις 3 Οκτωβρίου η έκθεση με τίτλο «100 χρόνια Deutscher Werkbund 1907- 2007». Πρόκειται για μία έκθεση του Μουσείου Αρχιτεκτονικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Ινστιτούτου Εξωτερικών Σχέσεων της Γερμανίας (IFA).

* Μια μυστική κρατική τοποθεσία του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας εικονίζεται στην έκθεση φωτογραφίας του David Moore που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα μέρος που δεν έχει φωτογραφηθεί ξανά.

* Μια ιδιαίτερη έκθεση φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Τίτλος της «…ανέφερα εγγράφως…» και πλαισιώνεται με ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Τα έργα θα φιλοξενηθούν έως τον Οκτώβριο στον εκθεσιακό χώρο.

* Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την συνεργασία του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Μετροπόλ του Σεντ Ετιέν της Γαλλίας και του Παλάτσο Ντουκάλε της Γένοβας, διοργανώνουν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης η οποία φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Ανεύρετοι νήσοι» ο τίτλος της και θα λειτουργεί ως τις 28 Νοεμβρίου.

* Στον εκθεσιακό χώρο Δίπολο (Δημ. Γούναρη 53) μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση χαρακτικής στο ξύλο του Δημήτρη Τσιρογιάννη.

Θέατρο
* Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ «Αχαρνής» του Αριστοφάνη παρουσιάζεται ξανά στο Βασιλικό Θέατρο. Η πρεμιέρα είναι απόψε στις 9 μ.μ. Το έργο θα παρουσιαστεί σήμερα και αύριο, αλλά και στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου καθώς και από τις 1-3 Οκτωβρίου. Η σκηνοθεσία είναι του Σωτήρη Χατζάκη. Παίζουν: Σταμάτης Κραουνάκης, Κώστας Βουτσάς, Γρηγόρης Βαλτινός κ.ά.

* Στην αίθουσα θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί στις 21.00 μ.μ. παράσταση του έργου της Κλεοπάτρας Κουτσομανή «Άρωμα κανέλλας» από τη θεατρική ομάδα της Καψαλακείου Πολιτιστικής Στέγης του δήμου Μηχανιώνας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Για όγδοη χρονιά η Θεατρική Ομάδα του δήμου Πυλαίας παρουσιάζει μέρος του ετήσιου προγραμματισμού της με την συνεργασία της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης στο θέατρο Κήπου. Σήμερα και αύριο στις 9 μ.μ. θα κλείσει πανηγυρικά τον ετήσιο προγραμματισμό της παρουσιάζοντας την 50η θεατρική παραγωγή της, την κωμωδία «Ένα καπέλο από ψάθα Ιταλίας» του Ευγένιου Λαμπίς σε σκηνοθεσία Κώστα Χαλκιά και Όλγας Αλεξανδροπούλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Στις 21.00 στο θέατρο Άνετον η παράσταση «Η Γυναίκα της Πάτρας». Το έργο του Γιώργου Χρονά με την Ελένη Κοκκίδου σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου παρουσιάζεται στο πλαίσιο των «ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ» ως τις 26 Σεπτεμβρίου.

* Στις 9.15 μ.μ. στο θέατρο «Έξω από τα τείχη» (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια) παραστάσεις με το έργο του Δ. Κεχαϊδη «Το τάβλι», κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (ως τις 17 Οκτωβρίου).

* Το έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Λα Πουπέ» παρουσιάζει στις 9.15 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη (Μεταμορφώσεως & Αργυρουπόλεως) η Άννα Κοκκίνου. Η παράσταση εντάσσεται στα 45α Δημήτρια, από σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου.

Σινεμά
* Αρχίζει στις 5 μ.μ. το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους «Thess International Short Film Festival» στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος». Θα προβληθούν κυρίως φιλμ νέων δημιουργών, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

* Ταινία μικρού μήκους, για τις "Μαγεμένες", τα γλυπτά που ονομάστηκαν "Οι Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης", προβάλλεται στον υπαίθριο χώρο της Ροτόντας σήμερα και αύριο, από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Πληροφορίες: τηλ. 2310-209603.