του Γ. ΤΣΑΜΑΣΛΗ*

«Πλήρης» η δικαίωση των ενεργειών μας, ως Νομαρχία Θεσσαλονίκης στο καίριο θέμα της μεταφοράς των μαθητών του νομού. Η κυβέρνηση μπροστά στη γιγάντωση του προβλήματος -που οι αποφάσεις της, το δημιούργησαν- αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να υιοθετήσει τις θέσεις του Νομάρχη μας, Παναγιώτη Ψωμιάδη και εμού του ιδίου, Γιώργου Τσαμασλή, ως Συντονιστή του Νομαρχιακού Έργου της Ν.Α.Θ., επεκτείνοντας χρονικά την σύμβαση της μεταφοράς των μαθητών της σχολικής χρονιάς 2009 - 2010. Η χρονική παράταση δίνεται πλέον με νομοθετική ρύθμιση, είναι στο στάδιο της ψήφισης στη Βουλή και τις προσεχείς ημέρες, παίρνει το δρόμο προς την Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Οι ενέργειες μας, ξεκίνησαν από τον Μάιο του 2009, όταν έγκαιρα είχαμε ειδοποιήσει τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών για το «αδιέξοδο» το οποίο προγραφόταν πως θα δημιουργηθεί. Αιτία, η έκθεση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που μας απαγόρευσε τη μεταφορά των μαθητών σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης με «ειδικά» και «ασφαλή» λεωφορεία για την προστασία των παιδιών. Γνωμοδότησε η μεταφορά τους να γίνεται με αστικά λεωφορεία, αγνοώντας την ηλικία τους και την ασφάλεια τους. Το αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο από το να ανοίξουν τα σχολεία αλλά χωρίς παιδιά.
Ο διαγωνισμός λοιπόν που ήταν σε εξέλιξη από τον Μαϊο και συμπεριελάμβανε όλα τα δρομολόγια που θα εξυπηρετούσαν τους μαθητές του νομού, αναγκαστικά διεκόπη. Προχωρήσαμε σε νέο διαγωνισμό που αφορούσε αποκλειστικά και μόνον την μεταφορά των ΑΜΕΑ και των μαθητών στα ειδικά σχολεία όπως είναι το μουσικό, το αθλητικό, το καλλιτεχνικό κ.λ.π.
Το «αδιέξοδο» όμως δημιουργήθηκε και έπρεπε επειγόντως να δοθεί λύση. Δεν σταματήσαμε ούτε λεπτό μα πιέζουμε για την αλλαγή της απόφασής αυτής.
Επισκεφθήκαμε μαζί με το Νομάρχη μας, την κ. Διαμαντοπούλου. Την ενημερώσαμε εκ νέου, πως περίπου 10.000 μαθητές θα μείνουν στο σπίτι τους και στους δρόμους διότι δεν είναι δυνατόν να τους εξυπηρετήσουν τα αστικά λεωφορεία, όπως όριζε η έκθεση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Χανόταν ώρες διδασκαλίας και ελλόχευε πιθανός κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητας.
Της εξηγήσαμε πως κινδύνευαν από οποιοδήποτε ατύχημα που ήταν πιθανόν να συμβεί στους δρόμους και από το συνωστισμό μέσα στα λεωφορεία.
Φτάσαμε στο «τέλμα» για να δεχθεί η κυβέρνηση την πρότασή μας. Στείλαμε εκ νέου επιστολές, πιεστικότατες στα τρία συναρμόδια Υπουργεία, Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών. Πραγματοποιήσαμε ειδική σύσκεψη παρουσία της κ. Χριστοφιλοπούλου και του κ. Ντόλιου με τη συμμετοχή του Περιφερειακού Επιθεωρητή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Καρτσιώτη, σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας, του συνόλου των Δημάρχων του Νομού Θεσσαλονίκης και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, που υποστήριξαν σθεναρά την δική μας θέση, ώστε να κατανοηθεί η έκταση του προβλήματος. Τους διευκρινίσαμε πως αν γινόταν νέος διαγωνισμός, θα φτάναμε στα Χριστούγεννα και μάλιστα με αποτέλεσμα πιθανός όχι επιθυμητό, το οποίο θα μας οδηγούσε στην προκήρυξη νέου και σε νέα χρονοτριβή.
Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση αντιμέτωπη πλέον με το πρόβλημα, υποχρεώθηκε να αποδεχθεί την πρότασή μας. Αυτή δεν ήταν από την παράταση των προηγούμενων χρονικά συμβάσεων και για τη φετινή χρονιά. Δεσμεύτηκε για άμεση νομοθετική ρύθμιση και τις επόμενες ημέρες θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα.
Καταλήγοντας θέλω να τονίσω και να ξεκαθαρίσω προς όλους: «Εμείς δουλεύουμε συνολικά για την επίλυση των καίριων προβλημάτων του νομού. Δεν υπήρχε περίπτωση να αφήναμε στην τύχη της απόφασης των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης την ασφάλεια των παιδιών μας. Μας πολεμούν και το γνωρίζουμε. Μας σέρνουν στα δικαστήρια και δικαιωνόμαστε. Δεν μας πειράζει. Έχουμε συνηθίσει από αυτά. Αν η κυβέρνηση μας άκουγε έγκαιρα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα λύθηκε και οι μαθητές του νομού Θεσσαλονίκης, θα μεταφέρονται με ασφάλεια από το σπίτι στο σχολείο και το αντίστροφο. Δώσαμε λύση».

* Ο Γιώργος Τσαμασλής είναι Συντοντιστής Νομαρχιακού Έργου