Πρωτοφανές μπάχαλο με τον ανασχηματισμό. Την ώρα που τα ονόματα έπεφταν σαν το χαλάζι, σε έναν ανασχηματισμό - ... Βαρδάρη, που σάρωνε τα πάντα ενόψει ΔΕΘ (ώστε ο πρωθυπουργός να έρθει στη Θεσσαλονίκη έχοντας, επιτέλους, να παρουσιάσει κάτι καινούργιο: Την... κυβέρνησή του) κανείς δεν είχε υπολογίσει ότι με τις αλλαγές που εμπνεύστηκε ο Γ. Παπανδρέου υπονομεύονταν θεσμοί και καταργούνταν θέσεις χωρίς να προβλέπεται τίποτα για ολόκληρους τομείς αρμοδιοτήτων!
Από το απόγευμα, λίγο πριν αποχωρήσει από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, αρμοδιότητες μεταφέρονταν από το ένα υπουργείο στο άλλο, συγχωνεύσεις διαδέχονταν η μί ατην άλλη, ενώ υπουργεία που είχαν συγχωνευθεί από τον Γ. Παπανδρέου πριν 10 μήνες... επανιδρύονταν με την ίδια ευκολία που η κυβέρνηση Καραμανλή έλεγε ότι θα επανίδρυε το κράτος!
Θυμίζοντας μαθητευόμενους μάγους, τα στελέχη του Μαξίμου διαίρεσαν εκ νέου το υπουργείο Οικονομίας, για να επανιδρύσουν το Εμπορικής Ναυτιλίας με την επωνυμία... Θαλασσίων Μεταφορών.
Επανιδρύθηκε, ουσιαστικά, ακόμη και το πάλαι ποτέ υπουργείο Μακεδονίας Θράκης που είχε καταργηθεί πριν από ένα χρόνο και υπαχθεί στο Οικονομίας! Με ένα κόλπο γκρόσο, για να μη μας την πέσουν που κάναμε τόση φασαρία όταν το καταργήσαμε, μεταφέρθηκε στο Εσωτερικών, με αναπληρωτή υπουργό Βορείου Ελλάδας τον Σ. Ξυνίδη!
Το υπουργείο Υγείας παίρνει τις αρμοδιότητες των ασφαλιστικών ταμείων και της κοινωνικής ασφάλισης από το Εργασίας όπως και μερικές απ αυτές που αφορούν στη διατροφική πολιτική, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι δημιουργήθηκε το υπουργείο Υγείας, Διατροφής και... Άθλησης!
Επίσης δημιουργείται υπουργείο Επενδύσεων και αυτό σημαίνει απίστευτη γραφειοκρατία καθώς ο τομέας των επενδύσεων είναι μοιρασμένος μέχρι σήμερα στα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Εξωτερικών. Από το κακό στο χειρότερο, δηλαδή!
Και σα να μην έφθαναν οι δομικές αλλαγές, υπήρξαν και αυτές που έγιναν για να διασωθεί το κύρος υπουργών. Όπως αυτό της κ. Λούκας Κατσέλη, η οποία, τελικά, παρέμεινε στην κυβέρνηση, παρά τη φασαρία των τελευταίων ημερών και ανέλαβε (σύμφωνα πάντα με πληροφορίες), το εργασίας!
Εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο φερόταν να αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών. Πρόκειται για τον Δημήτρη Δόλλη, Γραμματέας του Τομέα Ελληνισμού της Διασποράς του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Δόλλης διετέλεσε για πολλά χρόνια Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού.
Το Salonicanews αποφάσισε από νωρίς να μην πέσει στην παγίδα της ονοματολογίας. Κανένα απολύτως σκοπό δεν εξυπηρετεί η παράθεση σειράς ονομάτων, αφού οι αλλαγές έχουν, ήδη, αποφασιστεί κι απομένει να ανακοινωθούν. Γι αυτό και θα αναρτήσουμε τη λίστα των νέων υπουργών, όταν με το καλό ανακοινωθεί επίσημα και... καρατσεκαριστεί, πρώτα από τον Γιώργο Πεταλωτή κι έπειτα από όλους τους υπουργούς που θα πάρουν μέρος στη νέα κυβέρνηση...