Μια άκρως εξευτελιστική για το γυναικείο φύλο πρακτική σταματά με απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης.
Ετσι, απαγορεύθηκε πλέον δια νόμου η ενδοσωματική έρευνα των γυναικών κρατουμένων.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης η ενδοσωματική έρευνα θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 23 παράγραφος 6 του ν. 2776/1999 (Σωφρονιστικός Κώδικας). Δηλαδή, "ο κρατούμενος θα υποβάλλεται σε σωματική έρευνα σε ιδιαίτερο χώρο από δυο τουλάχιστον υπαλλήλους του ίδιου φύλου, με τρόπο τέτοιο που δεν θίγει την αξιοπρέπεια του".

Σε περίπτωση που υπάρχει εύλογη αιτία η οποία δικαιολογεί ενδοσωματική ή ακτινολογική έρευνα, τότε αυτή θα γίνεται, μετά από εντολή του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού και μόνον από γιατρό.

Η απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ερχεται να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα γυναικών κρατουμένων, αλλά και Ευρωπαϊκών Οργανισμών, που μιλούσαν για εξευτελιστικό τρόπο διενέργειας της ενδοσωματικής έρευνας στις γυναίκες κρατούμενες.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι "η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκφράζει την αποφασιστικότητά της, ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξία να πάψει να είναι το ζητούμενο, αλλά το αυτονόητο, ιδιαίτερα δε στον ευαίσθητο χώρο των φυλακών".