Το προκαταρκτικό στρατηγικό σχέδιο υποδομών και μεταφορών για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε σήμερα, παρόντος του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα. Σύμφωνα με τον υπουργό, η διαβούλευση για το master plan της Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει ως το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που συγκροτείται από πολεοδόμους, συγκοινωνιολόγους, και άλλους εκπροσώπους φορέων, το σύστημα δημοσίων συγκοινωνιών θα πρέπει να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του όλου εγχειρήματος. Έτσι σχεδιάζουν να αποτελείται από μετρό, προαστιακό, τραμ, λεωφορειακές γραμμές κατάλληλα διαρθρωμένες γύρω από αυτά ή και αυτοδύναμες, και τα... απαραίτητα καραβάκια της θαλάσσιας συγκοινωνίας. Επίσης, χαρακτήρισαν επιβεβλημένη τη δημιουργία εκτεταμένου δικτύου λεωφορειολωρίδων, αλλά δεν ακούστηκε τίποτα για ποδηλατόδρομους.
Το προτεινόμενο στρατηγικό οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης, απαρτίζεται από τον εσωτερικό και τον εξωτερικό οδικό δακτύλιο, τμήματα των διερχομένων κύριων εθνικών οδικών αξόνων (ΠΑΘΕ, Εγνατία Οδός, κάθετοι άξονες), τους συνδετήριους κλάδους (ακτινικές συνδέσεις) μεταξύ των 2 δακτυλίων (μερικοί των οποίων συμπίπτουν με τμήματα των αξόνων της προηγούμενης κατηγορίας), το λοιπό βασικό οδικό δίκτυο της αστικής περιοχής και το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις πρωτεύουσες των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, επιβάλλεται η δημιουργία υποδομών στάθμευσης εκτός οδού, με προτεραιότητα στις παρυφές των κεντρικών περιοχών της πόλης, γιατί ενθαρρύνει τη μετεπιβίβαση και χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών και γενικά την ισορροπημένη χρήση των οδικών υποδομών.
Ως χώροι στάθμευσης προτείνονται οι εξής περιοχές: Υπόγειος χώρος της οδού Ανθέων, Περιοχή στρατοπέδου Καρατάσου/νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Χώρος στρατοπέδου Παύλου Μελά, Χώρος περιοχής Λαχανόκηπων μεταξύ της οδού Γιαννιτσών και της οδού 26ης Οκτωβρίου, Πλατεία Χημείου ΑΠΘ, Περιοχή της οδού Μ.Ψελλού, Νέα Ελβετία, Θέατρο Γης και περιοχή της Μίκρας.
Μην περιμένετε να δείτε, πάντως, όλα αυτά τα έργα να εκτελούνται μέσα σε ένα, ή δύο χρόνια. Πρόκειται για -τουλάχιστον- δεκαετές σχέδιο, το οποίο, για τον κ. Ρέππα, θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μελέτης και εξειδίκευσης, ενώ παράλληλα θα υποβοηθήσει την υλοποίηση των λεγόμενων «ώριμων» έργων, ώστε να αξιοποιηθούν κονδύλια που είναι άμεσα διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ. Με απλά ελληνικά: Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλι...
Εκπρόσωποι φορέων, με εξειδικευμένη εμπειρία και γνώση, μεταξύ των οποίων ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, το Αττικό Μετρό Η Εγνατία Οδός, κ.ά. θα αναλάβουν το χωροταξικό, πολεοδομικό σχεδιασμό, καθώς επίσης το συντονισμό και τη διαχείριση των έργων.

Υπεύθυνο το ΤΕΕ/ΤΚΜ
Ο υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης αναφέρθηκε στην ευθύνη που αναλαμβάνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τον συντονισμό της κοινωνικής διαβούλευσης, που αποδεικνύει τη δική του σοβαρότητα και υπευθυνότητα αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης αυτή η διαβούλευση να μην είναι στημένη, ούτε υφαρπαγή γνωμών. «Το μέγα πρόβλημά μας είναι η έλλειψη συνεννόησης και συναινετικού πνεύματος. Η Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα γιατί έχει τα στοιχεία και την ιστορική διαδρομή να μπορεί να πετύχει μεγάλους στόχους και ταυτόχρονα να μένει πίσω. Αρκετά ταλαιπωρήθηκε η πόλη μας από εγωισμούς, κομματικές αντιπαραθέσεις κι άλλους διχασμούς από το παρελθόν. Είναι καιρός να βάλουμε τα πράγματα κάτω με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όλοι μαζί, στο ίδιο τραπέζι, να τα δουλέψουμε, να τα μελετήσουμε και να συνδιαμορφώσουμε το τελικό Σχέδιο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο γγ Συγχρηματοδοτούμενων Έργων Σέργιος Λαμπρόπουλος εκτίμησε το κόστος των έργων στο κείμενο που κατατέθηκε προς διαβούλευση σε 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, το ένα δισεκατομμύριο αναφέρεται σε απαλλοτριώσεις, τα 200 εκατομμύρια σε μελέτες, το 1,85 δις στα έργα της εξωτερικής περιφερειακής, το 1,35 δις. στα έργα της εσωτερικής περιφερειακής, τα 900 εκατομμύρια στις συνδέσεις των δύο περιφερειακών, τα 550 εκατομμύρια στις συνδέσεις με τα εθνικά δίκτυα, τα 3,4 δις στα έργα μέσων σταθερής τροχιάς και τα 150 εκατομμύρια στα παρκινγκ και τα συγκοινωνιακά κέντρα. Στον παραπάνω εκτιμώμενο προϋπολογισμό δεν έχει υπολογιστεί ο ΦΠΑ. Σύμφωνα με το Σχέδιο, τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ είναι δεσμευμένα σε έργα που υλοποιούνται ή είναι ώριμα για να ξεκινήσει η κατασκευή τους. Επομένως, «αναζητούνται» έξι δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Τα χρήματα εκτιμάται ότι θα εξευρεθούν μέσω δανειοδότησης ΕΤΕπ, ΠΔΕ, νέους κοινοτικούς πόρους, ΣΔΙΤ.

ΝΔ: «Πλούσια τα λόγια φτωχά τα έργα»
«Το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς για τη Θεσσαλονίκη, επαναλαμβάνει τον ''παλιό καλό'' του εαυτό. ''Πλούσια τα λόγια φτωχά τα έργα''», σχολίασε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.
Ο κ. Καλαφάτης κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι «στην πιο “μελετημένη” πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, και λίγες μέρες πριν την έλευση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ επιλέγει την παλιά καλή συνταγή: εξαγγελίες, σχεδιασμοί επί χάρτου και γενικολογίες, ώστε να καλυφθεί η αδυναμία παραγωγής απτών έργων».
Υποστηρίζει ότι «τα όσα ειπώθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για Στρατηγικό σχέδιο, για μελλοντική υλοποίηση νέου Συναινετικού Σχεδίου Αναφοράς Έργων, για ένα ενιαίο προκαταρκτικό Στρατηγικό Σχέδιο, για τη σύνδεση με τη μελέτη Στρατηγικού σχεδιασμού το 2000, γεμίζουν απογοήτευση τους Θεσσαλονικείς».
«Τους Θεσσαλονικείς που αυτό που περίμεναν», όπως αναφέρει, «ήταν συγκεκριμένη ενημέρωση για ολοκλήρωση έργων που είχαν δρομολογηθεί ή είχαν ξεκινήσει και πάγωσαν τον Οκτώβριο του 2009, ξεκάθαρες δεσμεύσεις για έργα και όχι ανακοινώσεις σχεδιασμών και μελετών, στην έννοια της συναίνεσης, στην οποία γίνεται έντονη αναφορά, να περιλαμβάνονται οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών (π.χ. Δήμοι) και όχι μόνο οι οργανισμοί που υπάγονται στα συναρμόδια υπουργεία, εκτός από προτάσεις και παρουσιάσεις, το υπουργείο να συμπεριλαμβάνει και ένα απολογισμό των έργων για το χρόνο που πέρασε, και τέλος επαρκείς εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις στο ΜΕΤΡΟ, το αεροδρόμιο και το εμπορευματικό κέντρο, κάτι που δεν συνέβη».