Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ
Σωτ. Χατζάκης (αριστερά)
ανακοινώνει το νέο πρόγηραμμα
Με βασικούς του στόχους την προβολή έργων κυρίως Ελλήνων συγγραφέων, την στροφή προς τους νέους ανθρώπους και την έξοδο του θεάτρου στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, το ΚΘΒΕ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε… πρόβες. Η νέα σεζόν θα ξεκινήσει δυναμικά σύντομα, με παραστάσεις που απευθύνονται σε όλους.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης τόνισε πως «ο προηγούμενος χρόνος ήταν πιλοτικός για μένα. Προσπαθούμε όλοι, ώστε το ΚΘΒΕ να εργάζεται προς τις σωστές κατευθύνσεις. Για φέτος επιμένουμε στα ελληνικά έργα, άλλωστε στην Ελλάδα ζούμε και με την νέα θεατρική χρονιά ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε μια «βεντάλια» παραστάσεων που να ανταποκρίνονται σε όλους, χωρίς να καταλήγουμε σε λαϊκισμούς».
Στην κεντρική σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου ανεβαίνει η «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, σε σκηνοθεσία και διασκευή Σωτήρη Χατζάκη με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη, και η «Στρίγγλα που έγινε αρνάκι» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γεωργιανού Ρόμπερτ Στούρουα και στους κεντρικούς ρόλους τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Δήμητρα Ματσούκα.
Στην παιδική σκηνή, το έργο «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι» του Ευγένιου Τριβιζά σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.
Στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, «Ηλέκτρα», «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του, ο Μάτι» με τον Κώστα Καζάκο να ερμηνεύει και να σκηνοθετεί και «Διαμάντια και μπλουζ» με την Νόρα Κατσέλη.
Το χοροθέατρο αποτελείται φέτος από την ομάδα «Sine qua non» η οποία θα ανεβάσει την παράσταση «Τουλούζ Λωτρέκ», που αναφέρεται στη σχέση του γνωστού ζωγράφου με το can-can και το καμπαρέ.
Στη Λαϊκή Σκηνή της Μονής Λαζαριστών, έρχονται για άλλη μια χρονιά –με συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων- οι «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά όπως και η πολιτική σάτιρα των… Μαυρογιαλούρων, το «Υπάρχει και φιλότιμο» των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη.
Στην Πειραματική Σκηνή, οι ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι μετά από δύο χρονιές και επιτυχημένες παραστάσεις σε φυλακές και ΚΕΘΕΑ, παρουσιάζουν την «Ώρα της Κρίσεως». Ο Γιάννης Ρήγας σκηνοθετεί «Το όνειρο του Χάϊμε» του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Παναγιώτη Μπρατάκου και μετά τον περσινό «Ζορμπά», ο Λιθουανός Τζέζαρις Γκραουζίνις, υπογράφει σκηνοθετικά την μαύρη κωμωδία του Φραντζ Κάφκα «Deja Vu».
Καινούριος θεσμός οι «Παρουσίες». Σε νέο χώρο που θα δημιουργηθεί στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, θα τιμώνται ηθοποιοί του ΚΘΒΕ και της πόλης. «Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, είναι οι πιο σημαντικοί στην Ελλάδα. Αυτοί στηρίζουν το Κρατικό Θέατρο και δεν πρέπει να τους ξεχνάμε», ανέφερε ο κ.Χατζάκης.
Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν τα έργα «Ο ουρανός κατακόκκινος», «Τα γραΐδια της Θεσσαλονίκης» και ιστορίες από τον «Πινόκιο» του Κάρλο Κολόντι.
Ιδρύεται η Βαλκανική Θεατρική Σκηνή με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και τη δημιουργική ανάπτυξη των χωρών της Βαλκανικής χερσονήσου με κέντρο τη Θεσσαλονίκη. Σε συνεργασία με τα φετινά «Δημήτρια», η Βαλκανική Θεατρική Σκηνή θα φιλοξενήσει τα Εθνικά Θέατρα Αλβανίας, Σερβίας και Βουλγαρίας, τα οποία θα παρουσιάσουν την «Ηλέκτρα», τις «Βάκχες» και τον «Δον Ζουάν», αντίστοιχα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας των Εθνικών Θεάτρων από τα Βαλκάνια θα ακολουθήσει δραστηριότητα που αφορά σε θεατρικό εργαστήρι γραφής με τη συμμετοχή των όμορων χωρών με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η συνεργασία περιλαμβάνει και εκδοτική δραστηριότητα με την μετάφραση και έκδοση πέντε θεατρικών έργων κάθε χώρας από τις άλλες που συμμετέχουν.
Το έργο «Ζ», του Βασίλη Βασιλικού, το οποίο αναφέρεται στην υπόθεση Γρηγόρη Λαμπράκη, θα παρουσιαστεί στους αυθεντικούς χώρους ακολουθώντας τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων.
Θεσμοθετούνται μεταξύ άλλων τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΘΒΕ, το Θέατρο κατ’οίκον για άτομα με προβλήματα κινητικότητας και στο πλαίσιο του «Make a wish» πραγματοποιούνται ευχές παιδιών σχετικές με το θέατρο.
Θεσμοθετούνται ο ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΗΣ, το Θέατρο στα Καφέ, το Θέατρο κατ’οίκων, τα Δρόμο-λόγια, οι παραστάσεις στις φυλακές, στα ΚΕΘΕΑ, στα ΚΑΠΗ.
Όσον αφορά την Όπερα Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον κ.Χατζάκη, πρέπει πρώτα να διευθετηθεί το θέμα του χρέους –ύψους 3 εκ.€- και έπειτα θα καθορισθεί ο τρόπος λειτουργίας της.