Στις αρχές του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ ανέτρεψε ο Μπαράκ Ομπάμα, απευθύνοντας νέα έκκληση για ειρήνη στη Μέση Ανατολή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε όλες τις πλευρές να αντλήσουν διδάγματα από την παράδοση της ανοχής του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ για να επιτευχθεί η ειρήνη. «Εάν το κάνουμε αυτό, όταν θα συναντηθούμε εκ νέου εδώ σε ένα χρόνο, μπορεί να έχουμε επιτύχει μια συμφωνία που θα μας οδηγήσει να υποδεχτούμε ένα νέο μέλος στα Ηνωμένα Έθνη: ένα παλαιστινιακό κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο που θα ζει εν ειρήνη με το Ισραήλ», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Η έκκληση Ομπάμα έγινε σε μια κρίσιμη στιγμή για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών, που ξεκίνησαν αρχές Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα του Λευκού Οίκου. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι και στα δύο στρατόπεδα, αυτοί που αντιτίθενται στην ειρήνη επιχειρούν να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις «με πικρά λόγια και με βόμβες», ενώ επισήμανε ότι πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται ότι η ειρήνη είναι αδύνατον να επιτευχθεί.
«Εάν δεν θα υπάρξει συμφωνία, οι Παλαιστίνιοι δεν θα γνωρίσουν ποτέ την περηφάνια και την αξιοπρέπεια που προσφέρει ένα κράτος», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Αντιθέτως το αίμα θα χύνεται. Αυτή η Ιερή Γη θα παραμείνει ένα σύμβολο των ασυμφωνιών μας και όχι του κοινού ανθρωπισμού μας».
Στην περίπτωση αυτή και «οι Ισραηλινοί δεν θα γνωρίσουν ποτέ τη βεβαιότητα και το αίσθημα ασφάλειας που μπορεί να προσφέρουν γείτονες σταθεροί και κυρίαρχοι που έχουν δεσμευτεί να ζουν μαζί», κατέληξε.