«Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί το όποιο υποκατάστατο ή εναλλακτική λύση στην ενταξιακή διαδικασία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στην πρόταση για «προνομιακή συνεργασία» αντί πλήρους ένταξης από πλευράς Γαλλίας και Γερμανίας.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ έχουν διχάσει τις χώρες - μέλη της ΕΕ, με κάποιες όπως η Βρετανία και η Ιταλία να επιμένουν να έχει η Αγκυρα την ίδια μεταχείριση με άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες.
Η Τουρκία θα πρέπει να ευθυγραμμίσει τους νόμους της με τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε 33 από τα αποκαλούμενα «κεφάλαια» αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να «παγώσουν» τις διαπραγματεύσεις σε οκτώ κεφάλαια μέχρι η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της για τα κυπριακά πλοία, αλλά η Γαλλία και η Κύπρος παρεμποδίζουν μονομερώς και άλλα.
Αναφορικά με τα κεφάλαια αυτά, ο Νταβούτογλου είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μία νέα προσέγγιση στο θέμα, δηλαδή να ανοίξουν περισσότερα κεφάλαια και να μην υπάρχουν τρόποι σύνδεσης ή πολιτικοί φραγμοί, οι οποίοι δεν συνδέονται με την ενταξιακή διαδικασία, ανάμεσά τους και το θέμα της Κύπρου ή άλλα».