Με το νέο πρόγραμμα ίσως δουν
σχολείο και στο Χορτιάτη

Την ένταξη 45 νέων έργων για την κατασκευή σχολείων στη Θεσσαλονίκη σε προγράμματα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, μελετά ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ). Τα 19 από τα έργα θα έχουν ενταχθεί εντός του 2010 και τα υπόλοιπα από το 2011 και μετά.
Κλιμάκιο του ΟΣΚ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Οργανισμού, Παναγιώτη Κερχουλά, είχε κατά τις δύο τελευταίες μέρες σειρά συναντήσεων με δημάρχους από δήμους της Θεσσαλονίκης, με τους οποίους συζήτησε την πορεία των υπό εξέλιξη έργων, αλλά και τον προγραμματισμό των νέων κατασκευών σχολικών κτιρίων.
Στη συνέχεια, το κλιμάκιο συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας σχετικά με την δυνατότητα ένταξης των έργων στα προγράμματα χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΣΚ, σε 45 οικόπεδα που έχουν αποκτήσει δήμοι της Θεσσαλονίκης, πρόκειται να ξεκινήσουν μελέτες κατασκευής. Επίσης, 16 έργα για τα οποία έχει αποφασιστεί να γίνουν μέσω ΣΔΙΤ, έχουν περάσει στην δεύτερη φάση ορισμού του αναδόχου, ο οποίος θα πρέπει να έχει παραδώσει το έργο εντός δύο ετών.
Συνολικά, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, «τρέχουν» 88 έργα κατασκευής σχολικών κτιρίων, συνολικού προϋπολογισμού 323,8 εκατομμυρίων ευρώ (εκ των οποίων τα 98 αφορούν απόκτηση οικοπέδων και τα 224 για την ανέγερση σχολείων). Τα περισσότερα από αυτά θα έχουν παραδοθεί μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου, ενώ λίγα είναι αυτά που θα δοθούν το 2012. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή εκπονούνται 28 μελέτες κατασκευής, έχουν ολοκληρωθεί ήδη 20 και βρίσκονται σε εξέλιξη 24 έργα με χρονοδιάγραμμα παράδοσης το αργότερο στις αρχές του 2011.