Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154) ήδη από τη δεκαετία του 1980, σχεδιάζει και υλοποιεί μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, καθώς, ανάμεσα στους στόχους του, πρωτεύουσα θέση έχει η καλλιέργεια, η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία μέσα από την τέχνη. Η μουσειοπαιδαγωγική δράση του ΜΜΣΤ σήμερα διαρθρώνεται στα επίπεδα:
Α. Προγράμματα για σχολικές και ειδικές ομάδες: Με βάση τη μόνιμη συλλογή και τις περιοδικές εκθέσεις σχεδιάζονται και καθημερινά υλοποιούνται μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Παράλληλα πραγματοποιούνται ειδικές ξεναγήσεις-εικαστικές αφηγήσεις για φοιτητές, σπουδαστές, ενήλικες και άλλες ειδικές ομάδες επισκεπτών.
Β. Εκπαιδευτικά εργαστήρια τέχνης: Διεξάγονται εκπαιδευτικά εργαστήρια τέχνης για παιδιά ηλικίας 3 -13 ετών.
Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια διαρθρώνονται στα εξής επίπεδα: Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια «ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ», τα οποία φέτος λειτουργούν για 8η συνεχή χρονιά, απευθύνονται σε παιδιά 4-11 ετών. Το πρόγραμμα “Computer Art” αποτελεί επέκταση των εργαστηρίων «ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ» και απευθύνεται σε παιδιά 11, 12 και 13 ετών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310-281212 και 281-567.