Ως απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση παρουσίασε την Κυριακή τις αλλαγές στην Παιδεία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τους Δελφούς όπου κηρύχθηκε η έναρξη του διαλόγου για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η εισαγωγή να γίνεται σε πανεπιστήμια και όχι σε σχολές τονίζοντας ότι η επιλογή των σπουδών είναι ως ένα βαθμό τυχαία.
Μάλιστα, επεσήμανε, ότι πρέπει να υπάρξει "Καλλικράτης" και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναφερόμενος στις συγχωνεύσεις, συνενώσεις ή ακόμα και τις καταργήσεις τμημάτων.
Κάλεσε τους πανεπιστημιακούς να συμβάλουν στην αλλαγή του τοπίου που υπάρχει στην Ανωτάτη Εκπαίδευση λέγοντας ότι έχουν εμπλακεί στην πελατειακή αντίληψη με ευθύνη της πολιτείας.
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου προανήγγειλε την καθιέρωση διδακτικών μονάδων που θα δίνουν τη δυνατότητα στους αποφοίτους της μεταλυκειακής εκπαίδευσης αλλά και των κολεγίων να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Μεταξύ των αλλαγών προτείνεται η δημιουργία συμβουλίων διοίκησης στο οποίο θα μετέχουν ακαδημαϊκοί αλλά και κοινωνικοί φορείς. Τα συμβούλια διοίκησης θα υποκαταστήσουν μέρος αρμοδιοτήτων του υπουργείου και θα διαχειρίζονται τη χρηματοδότηση. Το ακαδημαϊκό μέρος των αρμοδιοτήτων παραμένει στις πρυτανικές αρχές.
Το υπουργείο Παιδείας προτείνει αλλαγή του σημερινού συστήματος διδασκαλίας και εξεταστικών περιόδων. Σημαντικό σημείο είναι η εξαγγελία της υπουργού για την αλλαγή του τρόπου διανομής των συγγραμμάτων με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού συγγράμματος, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, λέγοντας ότι είναι ανάγκη να ανοίξουν προς τα έξω, αλλά και να προσελκύσουν φοιτητές προς την Ελλάδα. Τόνισε, ακόμα, ότι πρέπει να ιδρυθούν παραρτήματα των πανεπιστήμιων μας σε ξένες χώρες.