Τα φώτα της πόλης διαταράσσουν τις συνήθειες των ωδικών πτηνών, κυρίως ως προς το ζευγάρωμα, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησαν Γερμανοί ορνιθολόγοι. Διαπίστωσαν ότι, όταν βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα, τα αρσενικά πτηνά που, κελαηδώντας προσελκύουν τα θηλυκά ή διεκδικούν την περιοχή τους, αρχίζουν το τραγούδι τους νωρίτερα το πρωί. Παράλληλα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσελκύσουν περισσότερες συντρόφους.
Επιπτώσεις υπάρχουν και για τα θηλυκά ωδικά πτηνά που, όταν βρίσκονται κοντά στα φώτα του δρόμου και των κτηρίων, γεννούν νωρίτερα τα αβγά τους, σύμφωνα πάντα με τους Γερμανούς ειδικούς του Ινστιτούτου Ορνιθολογίας Μαξ Πλανκ.
Κι ενώ όλα αυτά ακούγονται μάλλον θετικά, ιδιαίτερα για τα αρσενικά, οι επιστήμονες λένε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει απαραίτητα και πως είναι πολύ πιθανό οι συνέπειες αυτών των αλλαγών στη συμπεριφορά των πτηνών να οδηγήσουν σε μείωση των πληθυσμών, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το τεχνητό φως επηρεάζει τα θηλαστικά, τα έντομα, ακόμη και τα δέντρα, όμως φαίνεται πως οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες για τα πτηνά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι –νυκτόβιες- κουκουβάγιες που έχουν μειωθεί καθώς το φως των πόλεων, που όλο και εξαπλώνονται, οδηγεί σε συρρίκνωση του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Μικρότερα πτηνά λόγω κλιματικής αλλαγής
Πριν από λίγους μήνες, τα συμπεράσματα άλλης έρευνας κατέδειξαν ότι και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα ωδικά πτηνά της Βόρειας Αμερικής... συρρικνώνοντάς τα. Συγκεκριμένα, η μελέτη μισού εκατομμυρίου πτηνών από εκατό και πλέον είδη έδειξε ότι μέσα σε μισό αιώνα, πολλά από αυτά έγιναν αισθητά ελαφρύτερα και απέκτησαν μικρότερα φτερά. Πιστεύεται πως με τον τρόπο αυτό προσαρμόζονται στην αύξηση της θερμοκρασίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ενδείξεις πως αυτό είναι επικίνδυνο για τα ίδια τα πτηνά.
Πρόκειται στην ουσία για την επιβεβαίωση του λεγόμενου Κανόνα του Μπέργκμαν στη ζωολογία, που υπαγορεύει μεταξύ άλλων ότι σε θερμότερα κλίματα ζουν μικρότερα ζώα απ’ ό,τι σε κρύα.