Άλλο τίποτα; Ο πρόεδρος των
Σκοπίων, Γκ. Ιβάνοφ,
σε εθνικιστικό παραλήρημα
από το βήμα του ΟΗΕ.
 
Σε μια ομιλία γεμάτη εθνικιστικές κορώνες και αντικρουόμενες απόψεις, ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ, επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για την ανεπαρκή ανάπτυξη στη χώρα του, παρά το γεγονός ότι -όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε- η Ελλάδα αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην γειτονική χώρα.
«Σε πολλούς σε αυτήν την αίθουσα ίσως ακουστεί περίεργο ότι εν μέρει, οι λόγοι για την ανεπαρκή ανάπτυξη θα πρέπει να αναζητηθούν στις ενέργειες ενός κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς πρέπει να σας πω ότι η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" αντιμετωπίζει εμπόδια στην οικονομική της ανάπτυξη από τον πρώτο γείτονά της», υποστήριξε ο κ. Ιβανόφ κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, στη Νέα Υόρκη, και πρόσθεσε:
«Έχουμε το επιβληθέν πρόβλημα για το όνομα της χώρας μου, το οποίο προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται άμεσα η μείωση της φτώχειας και της ανεργίας.
«Η "Μακεδονία", 15 χρόνια μετά το πρώτο εμπορικό εμπάργκο από την Ελλάδα, βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα εμπόδια τα οποία δεν έχουν τα χαρακτηριστικά του εμπάργκο της δεκαετίας του '90, αλλά έχουν τις ίδιες συνέπειες», ισχυρίστηκε ο κ. Ιβανόφ για να ακολουθήσει η εξής οξύμωρη αναφορά: «Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας", αλλά παράλληλα είναι γεγονός ότι το μπλοκάρισμα της ενταξιακής πορείας της χώρας μου, εμποδίζει έμμεσα την προσέλκυση και άλλων επενδυτών και επενδύσεων».
«Ωστόσο εμείς δεν αποθαρρυνόμαστε», συνέχισε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας. «Πιστεύουμε ότι θα βρούμε σύντομα με τον γείτονα μας μια λύση που θα εξασφαλίσει το ευρωπαϊκό και ευρω-ατλαντικό μέλλον μας και, συνεπώς, την ευημερία των πολιτών μας. Είμαστε έτοιμοι για αυτό», κατέληξε.